Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Çedene kahvesi her derde deva!

        Elazığ ve çevre illerde yetişen Menengiç bitkisinden üretilen çedene kahvesi birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor.

        Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. İ. Halil Bahçecioğlu, her gün bir fincan çedene kahvesinin tüketiminin birçok hastalığın tedavisinde fayda sağladığını söyledi. Çedenenin metabolizmayı da güçlendirdiğini söyleyen Bahçecioğlu, insan vücudunu kanserden koruduğunu ifade etti.

        Bahçecioğlu, "Çedene kahvesinin bilinen birçok özelliği var. Özellikle hücrelerin metabolizması sonucu oluşmuş toksit zararlı maddeleri tutucu özelliği vardır. Yine birçok eser element ve vitamin içermektedir. Bunlarda yine bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde enfeksiyonlara karşı daha iyi savunma vermesinde oldukça faydalıdır. Yine vücuttaki iltihap olaylarında salınımı artan üretimi artan bir takım maddelerin üretimini engellemektedir. Ayrıca yine önemli bir özellik alfa tokoferol dediğimiz bir maddeyi bünyesinde barındırarak hücre zarının yapısının korunmasında oldukça faydaları vardır." şeklinde konuştu.

        Bahçecioğlu, bölge halkının çedene kullanımına ilişkin ise şu bilgileri aktardı, "Çedene kahvesi ilimizde çedene kahvesi diye adlandırılan ama bölgemizde Urfa, Gaziantep ve Siirt bölgemizde Menengiç kahvesi olarak daha çok bilinmektedir. menengiç ağacının meyvesinden elde edilen bir çeşit içecektir çedene kahvesi bölgemizde ilimizde tüketimi yıllardan beri bilinen ve tüketilen bir kahve içecek çeşididir."

        Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yabani olarak yetişen Menengiç ağacının meyvesinden oluşan çedene özel bir öğütme işleminden geçirildikten sonra kahve çekirdeği kıvamına getiriliyor.

        Nefes darlığı, solunum yolları problemleri, ses teli problemleri, hazım problemleri gibi pek çok hastalığın tedavisinde etkin olarak kullanılmaktadır.

        Cihan

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ