Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık kordon kanı kök hücre doğumun ardından çöpe atılıyor kordon kanı bankası

        Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ertem, kordon kanının kök hücre barındıran zengin bir materyal olduğunu ancak Türkiye'de bu materyalden yeterince yararlanılamadığını söyledi.

        Antalya'da yapılan 7. Ulusal Kemik İliği Transplantasyonu ve Kök Hücre Tedavileri Kongresi'ne katılan Prof. Dr. Ertem, yaptığı açıklamada, bebeklerin anne karnında göbek kordonuyla beslendiğini, doğumla göbek kordonunun görevini tamamlandığını, doğumun ardından çöpe atıldığını belirtti.

        Kordon bağındaki kanın kök hücre açısından zengin ve kök hücre nakilleri için önemli olduğunu ifade eden Ertem, Türkiye'de henüz bu zenginlikten yeterince faydalanılmadığını söyledi.

        Prof. Dr. Ertem, ''Türkiye'de yıllık doğum sayısı 1 milyon 300 bin civarında. Herhalde en son düşüneceğimiz şeylerden biri yeterli kordon kanı bulamamak olur. Çünkü ülkemizde yeterli doğum oluyor'' dedi.

        Türkiye'deki potansiyele karşın kordon kanından yeterince yararlanılamadığına işaret eden Prof. Dr. Ertem, Ankara Üniversitesinde kurulan kordon kanı bankasında sadece 157 kordon kanı bulunduğunu bildirdi.

        Bu miktarın çok az olduğunu söyleyen Ertem, ABD'de 310 milyon nüfusa karşın 200 bin saklanmış kordon kanı bulunduğunu belirtti.

        Türkiye'de kök hücre nakli ihtiyacının karşılanması amacıyla en az 10 bin kordon kanı hedefine ulaşılması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Ertem, ''Kordon kanı, kök hücre barındıran bir materyal. Maalesef hayat kurtarıcı öneme sahip bu materyali çöpe atıyoruz, bu zenginliği kullanamıyoruz'' diye konuştu.

        "TÜRKİYE'NİN YATIRIMA İHTİYACI VAR"

        Prof. Dr. Ertem, kordon kanının sadece ait olduğu bebeğin geleceği için saklanmasını yani özel kordon kanı bankacılığını doğru bulmadığını söyledi.

        Kordon kanının tüm hastalar için saklanması gerektiğini ifade eden Ertem, ''Ait olduğu bebek için saklandığında kullanılmayabiliyor ve boşa gidiyor. Bunu önermiyoruz. Dünyada da önerilmiyor. Bunun yerine tüm hastalar için saklandığında gerçekten hayat kurtarmış oluyorsunuz'' dedi.

        Kordon kanının doku testlerinin gerçekleştirilmesi, toplanması ve sağlıklı koşullarda saklanması için yatırım yapılması gerektiğini belirten Ertem, bu yatırım sayesinde pek çok hayatın kurtarılabileceğini kaydetti.

        Ertem, kordon kanının hazır ve hızlı kullanılabilecek bir kök hücre kaynağı olduğunu, bu nedenle yatırımın desteklenmesi gerektiğini bildirdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ