Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Kadın ve çocuklar da horluyor!

        CEYDA ERENOĞLU / HT MAGAZİN / HORLAMA GERÇEĞİ (2)

        cerenoglu@htgazete.com.tr

        Bahar aylarının gelmesi, havada dolaşan polenlerin artmasına, dolayısıyla astım ve alerji şikayeti bulunan hastaların çeşitli sorunlar yaşamalarına neden oluyor. Ancak bu durumdan tek zarar gören onlar değil. Horlayan, uyku apnesi olan kişilerde de, mevsimsel alerjilerin varlığı ciddi uyku sorunlarına yol açabiliyor.

        Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hasan Tanyeri, "Burundaki alerjik rinit ve bunun uç yansıması olan polipli burun hastalığı ileri derecede burun tıkanıklığına neden olarak horlama ve uyku apnesine yol açıyor" diyor. Bunun yanı sıra bazı insanlarda yıl boyunca mevsimsel burun alerjileri görülüyor.

        Mevsimsel burun alerjilerinin arttığı durumlarda burun tıkanıklığı da artıyor ve hastalar daha huzursuz uyuyor. Böyle olunca sınırdaki horlamaların miktarı artıyor ve bazı horlamalar uyku apnesine dönüşebiliyor. Alerjik burun tıkanıklığının uyku üzerine olumsuz etkileri bulunuyor. Kişi nezle olduğunda bir hafta süresince nasıl burundan nefes alıp veremediği için huzursuz oluyorsa, alerji nedeniyle burun içindeki tıkanıklığın da uyku bölünmelerine ve uykuya dalma güçlüğüne neden olduğu belirtiliyor.

        ALERJİ İLAÇLARI UYKU SORUNLARINA NEDEN OLUYOR MU?

        Alerjik rinit hastalarında ileri derece burun tıkanıklığı, uyku apnesi ve horlamalara yol açabiliyor. Alerji ilaçlarının bilinen etkilerinden bir tanesinin de uyku derinliğini artırması olduğuna dikkat çekiliyor. Derinliği artan uykuda, gevşeyen boğaz dokuları daha fazla titrediği için horlama daha fazla oluyor. Alerji ilaçlarından antihistaminikler, uykuyu derinleştirdiği için buruna sıkılan alerji spreyleri alerji ilaçları gibi aşırı uykuya yol açmıyor. Antihistaminik olarak adlandırılan alerji ilaçlarının uyku düzenini bozmaması için, bu grup ilaçlarda beyin omurilik sıvısını geçmediği gösterilen ya da beyin omurilik sıvısına az geçtiği varsayılan ilaçların kullanılması daha uygun oluyor.

        OBEZİTE HORLAMAYI OLUMSUZ ETKİLİYOR

        Şişman kişilerin şişman olmayanlara göre daha fazla horladıkları bilimsel bir gerçek olarak görülüyor. Vücut kitle indeksi (VKİ) arttıkça horlama artıyor ve uyku apnesi skorları yükseliyor. Bu da hastaların uykuda nefeslerinin daha sık durduğu anlamına geliyor. Aynı şekilde metabolik sendromu ifade eden diyabet, hipertansiyon, reflü ve obezite rahatsızlıklarının varlığı da uyku apnesinin nedenleri arasında yer alıyor.Akşam öğünlerinde çok ve geç saatte yiyen mutfak oburları daha çok horluyor.

        Alınan gıdanın sindirilmesi iyi oksijen alımıyla ilgili görülüyor. Vücut boğaz bölgelerindeki tıkanıklık nedeniyle iyi oksijenlenmediği ve daha çok ihtiyacı olduğu için geç saatte ve çok yemek yiyen kişiler horlama ve uyku apnesine daha yatkın oluyor. Hamilelik döneminde latent yani gizli horlama durumlarında, ara sıra horlayanlarda, gizli uyku apneleri olanlarda; vücutta kilo artımıyla oksijen gereksinimi de arttığı için bu durum ortaya çıkıyor.

        MENOPOZ SONRASINDA KADINLAR HORLAMADA ERKEKLERE YAKLAŞIYOR

        Menopoz sonrası horlama oranlarının cinsler arasında oldukça yakın olduğu belirtiliyor. Bu dönemden önceki yaşlarda erkekler kadınlardan daha fazla horluyor. Bu bilimsel olarak çok net kanıtlanmamış olsa da erkeklerin şişmanlığı daha çok boyun ve göbek çevresinde, kadınların şişmanlığı ise bacak ve basende toplanıyor.Yine kadınlık hormonlarının, horlamayı engelleyici olduğu yönünde görüşler de bulunuyor.

        GEBELİKTE ŞİKAYET ARTAR MI?

        Horlama şikayetinin özellikle gebeliğin son 3 ayında arttığına ve bunda ödem ve kilo artışının etkili olduğuna dikkat çekiliyor. Yapılan araştırmalarda bu tür horlamanın bebeğe olumsuz etkileri çok az oluyor. Ancak gebelik öncesinde uyku apnesi olanların gebelikte uyku apnelerinin çok daha ağır seyrettiği de biliniyor.

        ÇOCUKLAR NEDEN HORLAR?

        Çocuklar da erişkinler gibi horlayabiliyor. Ancak çocuk horlamalarında ton biraz daha farklı oluyor. Çocukta horlama; geniz eti, iri bademcik, aşırı kilo ve tiroid bezi bozukluğu gibi hormonal nedenleri akla getiriyor.

        SAĞLIK SORUNU OLMAYAN KİŞİLER DE HORLAR MI?

        Uzmanlar, sağlık açısından önemli olanın, horlamanın haftanın çoğu gecesi, gecenin birkaç saatinde başlı başına bir sağlık sorunu olmasına dikkat çekiyor. Ancak özel durumlarda ayda birkaç kez gerçekleşen horlama bir sorun olarak değerlendirilmiyor. Yine burun tıkanıklığı ile seyreden nezle ve benzeri hastalıklarda ortaya çıkan horlamanın geçici olduğu düşünüldüğü için ciddi bir sağlık sorunu olarak değerlendirilmiyor..

        HORLAMAYI ENGELLEYECEK ÖNLEMLER

        * Akşam yemeğinin hafif olması

        * Yemeğin geç saatlerde yenilmemesi

        * Daha yüksek yastıkta yatmak

        * Yatağa burun tıkalı girmemek

        * Fazla kilolu olmamak

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ