Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Biyografi Şener Şen kimdir? Kaç yaşında, nereli

        Türk sinemasının en önemli isimlerinden biri olan Şener Şen bugün 78 yaşında. Başarılı birçok projelerde yer aldı başarısının yanı sıra herkes tarafından merak edilen usta oyuncu kimdir?

        Şener Şen

        26 Aralık1941tarihinde, o zamanlar marangozluk yapan ünlü oyuncuAli Şen'in oğlu olarak Adana'da dünyaya geldi. Sanat hayatınaİstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrolarındasahneye çıkarak başladı. Babası gibisinemasanatçısı olmak istemeyen Şener Şen, kendisinitiyatrooyunculuğuna adadı. Radyo tiyatrolarında da oynadı. Ancak tiyatrodan elde ettiği kazanç yetmediği için sinemaya girmek zorunda kaldı. Dublajdan tanıdığı yönetmenlere, “Figüran olarak beni de çağırın. Ama bir şartım var, yevmiyemi o gün alayım” der.

        REKLAM

        Sinemaya ilk adım attığı yıllarda figüranlık dahil her işi yaptı. Beş yıl boyunca - bazı filmlerde sadece dans etmek veya başrol oyuncusundan dayak yemek gibi- küçük rollerde yer aldı. Kariyerinde dönüm noktası 1975 yılındaErtem Eğilmez'in filmiHababam Sınıfı'ndaki ‘'Badi Ekrem'’ tiplemesi oldu. Aynı filmdeİnek Şabantiplemesi ile ün yapanKemal Sunalile müthiş bir ikili oluşturdu ve o yıllarda büyük gişe hasılatı yapanSüt Kardeşler,Şabanoğlu Şaban,Tosun Paşa,Kibar Feyzo,ÇöpçülerKralıveDavarogibi filmlerde oynadı.

        Şener Şen, 1984'e kadar yardımcı roller oynadı. O dönemde Anadolu piyasasına hâkim olan işletmecilerin,Arzu Filmve Ertem Eğilmez'e yaptıkları baskı sonucunda artık başrollerde oynaması gündeme gelir. Ancak o güne kadar özellikle Kemal Sunal veİlyas Salman'la birlikte yaptığı filmlerde oynadığı uyanık, üçkâğıtçı, sahtekâr, dolandırıcı tiplemeleri canlandırmış olan Şen bu kez halkın istediğini yapmamayı seçti. “Onların istediği filmi yapmam, başrol oynayacaksam kendi istediğim filmi yaparım” diyerekBaşar Sabuncu'nun filminde ilk kez başrole çıktı. Filmde canlandırdığı Ali Rıza Bey karakteri işine son derece bağlı bir mutemettir. Bu nedenle çevresindekilerce hor görülür. Zimmetine para geçirdiği söylentileri ortalığa yayılınca itibar görür ve el üstünde tutulmaya başlar. Ertem Eğilmez'in bu film için ona “Eğer bu film tutmazsa senin hayatın başlarken biter. Bir daha bir fırsat yakalayamazsın. Ama öbürünü seçersen yılda beş, altı film yaparsın, para da kazanırsın” demesine rağmen,Namusluo yılın en iyi iş yapan filmleri arasına girdi ve Şener Şen'in sinema kariyerindeki ikinci perde açıldı.

        REKLAM

        Namuslufilmiyle üçkağıtçı, sahtekar karakterleri canlandırmaktan sıyrılan Şener Şen artık iyi, insanları kandırmayan, saf, temiz yürekli karakterleri canlandırmaya başladı.Nesli Çölgeçen’inZüğürt Ağa sın dasaf bir köy ağasını, Milyarder 'depiyangodan büyük ikramiye kazanan istasyon şefini,Muhsin Bey'de şöhret olmak isteyen bir gence yardım eden organizatörü başarı ile oynadı. Bu yıllarda moda olan müzikallerde de gözüktü.

        Ertem Eğilmez'in son filmi olan ve Türk sinema seyircisinin sinema önlerinde uzun kuyruklar oluşturduğu taşlamalarla doluArabeskfilmindeMüjde Arile başrolleri paylaştı. 1996'da iseTürk sinemasındabir devrim yaratan “Eşkıya” filmindeUğur Yücelile birlikte oynadı.Yavuz Turgul'un senaryosunu yazdığı ve yönettiği bu film Türk sinema sektöründe o dönem için bir rekor kırarak 2,5 milyonu aşkın seyirciyi sinemalara çekti.

        Gazianteplikebap üstadı Ali Haydar'ı canlandırdığıİkinci Bahar(1998-2001) dizisinde diğer başrol oyuncusu Hanım adlı Trakyalı bir mezeciyi canlandıranTürkan Şoray'dı.

        YönetmenliğiniYavuz Turgul'un yaptığıGönül Yarası(2005) filmindeki emekli öğretmen Nazım rolüyle42. Altın Portakal Film Festivali'nde 'En İyi Erkek Oyuncu ödülü'nü kazandı.SenaryolarınıYavuz Turgul'un yazdığı, "nesli tükenen bir kabadayıyı" canlandırdığıKabadayı(2007) ile başrolleriniÇetin TekindorveCem Yılmaz'la paylaştığıAv Mevsimi(2010) en son rol aldığı filmler olmuştur. Şen, 2015 yılındaAygazOtogaz reklamıyla ekranlara geri dönmüştür.

        28 Aralık 2016'da Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü'nü 12. CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan'ın elinden alan Şener Şen törende yaptığı konuşmada; "Hikayeler hayatı nasıl yaşayabiliriz konusunda bize yol göstericilerdir. Ben canlandırdığım karakterlerin iyiye ve doğruya hizmet etmesi için özenle seçtim. Bir aktör için intihar sayılabilecek uzun yıllar istediğim hikayeyi bekledim. İyiyi, doğruyu ve güzeli arayan toplumların her zaman barış içinde yaşayacağına inandım. Bu ödülü toplumsal barışımıza bir katkısı olması umudu ile kabul ediyorum" dedi.

        Oynadığı filmler

        Yaşasın Hayat BabasıAli Şen'le beraber oynadığı ilk film
        1964 Hizmetçi Dediğin Böyle Olur
        1967 Sözde Kızlar Serseri
        1971 Altın Prens Devler Ülkesinde Tintin
        1971 Görünce Kurşunlayın Kamyonet Şöförü
        1972 Katerina
        1973 Aşk Mahkumu Doktor
        Bitirimler Sosyetede Garson
        Bir Demet Menekşe
        1974 Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz Devlet Dairesinde Müdür Arayan Adam/Nubar Terziyan Seslendirmesi
        Ayrı Dünyalar Kumarbaz
        1975 Bak Yeşil Yeşil Ahmet
        Bizim Aile Şener
        Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı Badi Ekrem
        Aptal Şampiyon Fong
        1976 Hababam Sınıfı Uyanıyor Badi Ekrem
        Tosun Paşa Lütfü
        Süt Kardeşler Kumandan Hüsamettin
        1977 Hababam Sınıfı Tatilde Badi Ekrem
        Şabanoğlu Şaban Kumandan Hüsamettin
        Çöpçüler Kralı Zabıta Amiri
        Gülen Gözler Vecihi
        1978 Kibar Feyzo Maho Ağa
        Sultan Bakkal Bahtiyar
        Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor Badi Ekrem
        Neşeli Günler Ziya
        1979 Erkek Güzeli Sefil Bilo Maho Ağa
        N'olacak Şimdi Şakir
        1980 Banker Bilo Banker Maho
        1981 Gırgıriyede Şenlik Var Haydar
        Davaro Sülo
        1982 Adile Teyze Sadık
        Çiçek Abbas Şakir
        Dolap Beygiri Banker Yakup
        1983 Gırgıriyede Cümbüş Var Duman Haydar
        Şekerpare Ziver
        Şalvar Davası Ağa
        1984 Gırgıriyede Büyük Seçim Duman Haydar
        Namuslu Ali Rıza
        1985 Züğürt Ağa Ağa
        Aşık Oldum Şakir
        Çıplak Vatandaş İbrahim
        1986 Milyarder Mesut
        Değirmen Kaymakam Hilmi
        1987 Muhsin Bey Muhsin Bey
        Selamsız Bandosu Latif Şahin
        1988 Zengin Mutfağı Lütfü Usta
        Arabesk Şener
        1990 Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni Haşmet Asilkan
        1992 Gölge Oyunu Abidin
        1993 Amerikalı Şeref The Türk
        1996 Eşkıya Baran
        1998 İkinci Bahar Ali Haydar Televizyon dizisi
        2004 Gönül Yarası Nazım
        2007 Kabadayı Ali Osman
        2010 Av Mevsimi Cinayet masası polisi Avcı Ferman
        2017 Yol Ayrımı Mazhar Kozanlı
        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kılıç
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ