Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Merak Edilenler Sigaraya zam mı geldi son dakika! Sigara fiyatları ne kadar oldu? BAT'dan sigara zammı açıklaması - Merak Edilenler Haberleri

        Sigara fiyatları vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. En son yapılan sigara zammının ardından tüm tütün ürünlerine 3 TL birden zam geldi. Bugün ise sosyal medyada sigaraya yeni bir zam yapıldığı iddia edildi ve sigara fiyat listesi paylaşıldı. Peki, sigaraya zam geldi mi? British American Tobacco (BAT) Türkiye zamlı sigara fiyatlarıyla ilgili açıklamada bulundu. İşteSigara zammı Ağustos 2019detayları...

        SİGARAYA ZAM GELDİ Mİ?

        British American Tobacco (BAT) Türkiye, zam iddialarının ardından açıklama yaptı. Açıklamada "British American Tobacco Türkiye ürünlerine zam yapılacağı şeklinde verilen haberler ve sözde zamlı fiyat listeleri gerçeği yansıtmamaktadır" ifadeleri kullanılırken kurumun herhangi bir zam kararı almadığı belirtildi.

        REKLAM

        SİGARAYA NEDEN ZAM GELMİŞTİ?

        Sigarada perakende satış fiyatına bağlı vergilendirme sistemi “mali çarpan” etkisi yaratıyor. “Mali çarpan” vergi ya da maliyet artışlarının perakende fiyatlara katlanarak yansıması sonucunu doğuruyor. Şu anda çarpanın mevcut seviyesi 9,3 olarak hesaplanıyor. Dolayısıyla, 1 kuruşluk bir maliyet artışının perakende fiyata yansımasının 9,3 kuruş tutarında olabiliyor. Buna göre, maktu vergide temmuz başında gerçekleşen 0,0339 TL’lik artışın, perakende fiyatlara yansımasının ortalama 0,32 TL tutarında olması gerekiyordu.

        Sigara vergi sisteminde Ocak ayında gerçekleşen değişiklikler kapsamında nispi vergi yüzde 63’ten yüzde 67’ye çıkarılmıştı. Bu 4 puanlık artış yine mali çarpan sebebiyle, ortalama fiyattaki bir üründe yaklaşık 4 TL fiyat artışına neden olmaktaydı. Bu vergi artışının yaklaşık yarısı yani 2 TL’si fiyatlara yansımıştı. Temmuz’da gerçekleşen maktu vergi artışı ile birlikte ortalama fiyattaki bir üründeki toplam vergi etkisi 2,5 TL olarak hesaplanıyordu.

        Haberi Hazırlayan: Fatih Berktaş
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ