Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Seyahat Sofya gezi rehberi: Bulgaristan'ın başkenti Sofya tatilinde gezilecek yerler...

        Avrupa'nın en eski şehirlerinden biri olan Sofya'nın adı, bilgelik anlamına gelen Yunanca “Sofia” kelimesinden gelmektedir. Balkan ve Dünya Savaşları’nda büyük zarar görse de bugün modern binalar, parklar, alışveriş merkezleri, kiliseler, müzeler, galeriler ve pek çok ilgi çekici yer Sofya seyahatinizde sizi cezbedecek. Şimdi sizler için hazırladığımız Sofya gezi rehberi ile bu cazibe merkezi şehri yeniden keşfedelim...

        SOFYA'NIN GEZİLECEK YERLERİ

        ALEXANDER NEVSKİ KATEDRALİ

        Yüksekliği 52 metre olan Bulgar ortodoks katedrali, Sofya'nın merkezinde yer alıyor. 1877-78 Osmanlı Rus savaşında ölen Rus askerlerinin anısına inşa edilen katedralin yapımına 1882 yılında başlanmış ve 1912 yılında resmi olarak açılmıştır. 3.170 metrekare alan içerisinde yer alan Alexander Nevski Katedrali'nin çan kulesinin tepesi ve üstünde bulunan haç tamamen altındandır. Çanın sesinin de 30 kilometre uzaktan duyulduğu söylenmektedir. Yaklaşık 10 bin kişinin bir arada ibadet edebildiği katedral, Balkanlardaki ikinci büyük katedral olma özelliğini taşır.

        REKLAM

        ROTONDO KİLİSESİ

        UNESCO tarafından koruma altına alınmış olan Aziz George Rotunda Kilisesi'nin, M.S. 54'te Roma şehri Serdica’nın kalıntıları üzerine inşa edildiği söylenmektedir. Sofya’da bulunan en eski yapı olma özelliğine sahip kilise ilginç bir mimari yapıya ve kubbesinde birçok farklı zamanda yapılmış olan muhteşem fresk süslemelere sahiptir. Osmanlı döneminde cami olarak kullanılan kilisede 22 peygamberin tasvir edildiği freskler 20. yüzyılda keşfedilmiştir. Kırmızı kiremitlerden inşa edilmiş olan sevimli kilise bahçesinde Serdica şehrine ait arkeolojik kalıntıları görmek mümkündür.

        AZİZ NİKOLAS RUS KİLİSESİ

        Aleksander Nevski Kilisesi yakınında yer alan Aziz Nikolas Rus Kilisesi, Sofya’nın en zarif kilisesi olarak nitelendiriliyor. Göz kamaştırıcı altın kaplamalı kubbelere sahip olan kilisenin çanları İmparator II. Nicholas tarafından hediye edilmiş. İnşasına 1907 yılında başlanan ve yedi yılda tamamlanan kilise renkli ve etkileyici yapısıyla şehrin simgelerinden biri olarak gösteriliyor. Kilisenin içinde geleneksel Rus mozaik ve ağaç oymacılığı sanatlarından enfes örnekler görülebilir.

        REKLAM

        BANYABAŞI CAMİİ

        1576’da yapılan cami, Mimar Sinan’ın Balkanlar’daki en eski eserlerinden biri. Maria Louiza Meydanı’nın Triaditsa Sokağı ile kesiştiği noktada yer alan cami, Kadı Seyfullah Efendi Camii olarak biliniyor. Tek kubbeli ve minareli olan caminin içinde Kur'an'dan alınan kaligrafik yazı ile yazılmış sözler ve muhteşem mavi çiniler ile süslü. Günümüzde ibadete açık olan camide bir dönem ezan sesini durdurmak için kampanyalar bile başlatılmış ancak başarılı olamamış.

        ULUSAL ARKEOLOJİ MÜZESİ

        Osmanlı döneminde yaptırılan Büyük Camii, Osmanlı İmparatorluğu’nun Bulgaristan topraklarından çekilmesiyle 1893 yılında Ulusal Arkeoloji Müzesi'ne dönüştürülmüş. Müzede Trakya İmparatorluğu, Yunan ve Roma dönemlerine ait arkeolojik eserler bulunuyor. Bulgaristan Bilimler Akademisi bünyesinde faaliyet gösteren müzede en önemli eserlerden biri, Vulchitrun Hazinesi. 12 kilogram ağırlığındaki hazine 13 altın objeden oluşuyor. Hazinenin geçmişte Trakya Kralı'nın hizmetindeki bir rahibe ait olduğu ve dini ritüellerde kullanıldığı rivayet ediliyor.

        REKLAM

        ULUSAL TARİH MÜZESİ

        Ulusal Tarih Müzesi 650 binden fazla belge ile Balkanların en büyük tarih müzesi olma özelliğini taşıyor. Birbirinden etkileyici koleksiyon ve sergileriyle Sofya’daki en önemli kültür duraklarından biri. 1973 yılında kurulan müzede, Bulgar topraklarının 8 bin yıllık tarihi ve Balkanlar'da yaşamış pek çok medeniyet ile ilgi bilgi edinilebiliyor. Müze 1973 yılında kuruldu.

        IVAN VAZOV ULUSAL TİYATROSU

        Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu, Bulgaristan'ın en büyük tiyatrosu olmasının yanı sıra ülkenin en eski, en göze çarpan ve en etkileyici tiyatrosu. Bu tiyatro, konumu ve görkemli mimarisi nedeniyle Sofya'nın en önemli simge yapılarından biridir. Sofya'nın merkezinde yer alan tiyatro, Viyanalı mimarlar Hermann Helmer ve Ferdinand Fellner tarafından Neoklasik tarzda tasarlandı. Bina 1906 yılında bitirilmiş ve 1907'de açılmıştır. 1925'te Ulusal Tiyatro'nun bir parçası olarak bir tiyatro okulu kurulmuştur. 1923'teki bir yangın ve 2. Dünya Savaşı'nda Sofya'nın bombalanması binayı ciddi şekilde tahrip etmişti, bu nedenle tiyatroda zaman içerisinde bazı yenilemeler yapıldı. Ana salondaki koltuk sayısı artırıldı, sahne daha geniş ve modern ekipmanla donatıldı. Bu yenilemeler yapılırken tiyatronun orijinal görünümü korunmuştur. Tiyatroda 800 kişilik büyük sahnenin yanı sıra iki tane 120 kişilik seyirci kapasitesi olan sahne de bulunuyor. Ulusal tiyatroda ülkenin en ünlü sanatçıları oyunlarını sergilemektedir.

        REKLAM

        RİLSKİ MANASTIRI

        Sofya şehir merkezinin 120 kilometre güneyinde Alp Dağları’nın eteklerinde kurulu Rilalı Aziz Ivan Manastırı ya da yaygın ismi ile Rila Manastırı, Rila Ulusal Parkı’nın içerisinde yer alıyor. Deniz seviyesinden 1147 metre yüksekte kurulan manastır, 1983 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine dahil edili. Kilise, konut ve idari yapılar içeren kompleks 8.800 metrekarelik bir alanı kaplıyor. Manastır avlusunu 22 metre yüksek taş duvarlar çevreliyor. Manastırda 300 oda ve müze bulunuyor. Adını, manastırın kurucusu olan Rilalı İvan'dan alan manastır yaklaşık 60 keşişe ev sahipliği yapmaktadır.

        ULUSAL SANAT GALERİSİ

        Tzanko Lavrenov, Stoyan Sotinov, Zograf, Dospevski ve Pavlovic gibi ünlü Bulgar ressamların eserlerinin bulunduğu galeri, Çarlık Sarayı’nın içerisinde yer alıyor. Bulgaristan’ın en kapsamlı sanat koleksiyonuna sahip Ulusal Sanat Galerisi içerisinde 60 bin eser sergileniyor.

        Haberi Hazırlayan: Helin Genç
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ