Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika SON DAKİKA HABERİ! Trump'tan flaş karar! O ismi görevden aldı

        ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ı görevden aldığını açıkladı.

        Başkan Trump, Twitter'dan yaptığı açıklamada, dün gece Bolton'a, artık Beyaz Saray'da ona gerek olmadığını söylediğini belirtti.

        Bolton'ın birçok önerisine şiddetle karşı çıktığını ve yönetimdeki birçok kişinin de kendisiyle hemfikir olduğunu belirten Trump, "Bu nedenle de John'dan istifasını istedim ve bu sabah bana verdi. John'a hizmeti için teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.

        REKLAM

        Trump, Bolton'ın yerine gelecek ismi, gelecek hafta açıklayacağını kaydetti.

        John Bolton da Twitter hesabından, "Başkan Trump'a dün gece istifa etmeyi önerdim ve bana 'Bunu yarın konuşalım' dedi." açıklamasında bulundu.

        Bolton ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in, yaklaşık 1 buçuk saat sonra Beyaz Saray'da ortak basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

        KABİNEDE TALİBAN ÇATLAĞI

        John Bolton'un görevden alınması, Trump'ın kabinesinde fikir ayrılıklarıyaşandığı yönünde çıkan haberlerin ardından geldi. Bolton'ın özellikle Dışisleri Bakanı Pompeo ile Afganistanpolitikaları nedeniyle ters düştüğü iddia ediliyordu.

        CBS News'ekonuşan Beyaz Saray kaynakları, "Bolton'ın kendi öncelikleri vardı. Başkan'a 'Sizin öncelikleriniz nedir?' diye sormadı. Kendiönceliklerinin peşinden gitti" ifadelerini kullandı.

        Bazı Beyaz Saray kaynakları ise Bolton'ınyönetim toplantılarına katılmadığını ve kendi ekibiyle farklı girişimler yürüttüğünü öne sürdü.

        Şahin politikalarıyla bilinen Bolton, Afganistan'da Taliban'la barış görüşmelerine karşı çıkıyordu. ABD Başkanı Trump, Taliban'ı görüşmeler için ABD'ye davet etmiş ancak Pazartesi günü yaptığı açıklamada Kabil'de düzenlenen ve 1 Amerikan askerinin hayatını kaybettiği bombalı saldırı nedeniyle barış görüşmelerinin sonlandırıldığını açıklamıştı. Trump'ın politikası özellikle 11 Eylül saldırılarının yıldönümüne yakın olması nedeniyle tepki çekmişti.

        Bolton'ın Taliban'ın ülkeye davet edilmesine muhalefet etmesinin Dışişleri Bakanı Pompeo'yla aralarındaki gerilimi artırdığı ifade edildi. Pompeo, pazar akşamı 5 ayrı televizyon programına birden katılarak Trump'ın politikasını savunmuş ve "Barışı müzakere etmek istiyorsanız, bazı kötü aktörlerle anlaşma yapmak zorundasınız" ifadelerini kullanmıştı.

        BOLTON'DAN İLK AÇIKLAMA

        Trump'ın Bolton'ın istifasını istediği yönünde paylaştığı tweetin ardından bir paylaşım da görevden alınan Bolton'dan geldi.

        Bolton, Trump'ın İstifasını istedim' açıklamasının aksine, "Dün gece Başkan'a istifamı sundum. 'Bunu yarın konuşalım' diye yanıt verdi" şeklinde konuştu.

        Nisan 2018'de göreve başlayan Bolton, Flynn ve Mcmaster'ın ardından Trump yönetiminde görev yapan üçüncü Ulusal Güvenlik olmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ