Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Son dakika haberleri: Avrupa Merkez Bankası faiz kararı belli oldu! Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) faiz artırımı - Para Haberleri
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Avrupa Merkez Bankası (ECB) 50 baz puanlık faiz artırımına gitti. Böylece marjinal fonlama faizi yüzde 0.75, ana refinansman faizi yüzde 0.5, politika faizi olan mevduat faizi ise yüzde 0'a yükseltildi.

        Banka, böylece 11 yılın ardından ilk kez faiz artırımına gitmiş oldu. Ayrıca 2014'ten bu yana devam eden negatif faiz uygulaması da bu kararla beraber sona erdi.

        Faiz artırımı Euro Bölgesi'nde haziran ayında yıllık enflasyonun yüzde 8.6 ile rekor kırmasının ardından geldi.

        Geçen haftaya kadar ECB'den bu toplantıda 25 baz puanlık faiz artırımı bekleniyordu. Ancak uluslararası haber ajansları konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberlerde ECB için 50 baz puanlık artırımın da masada olduğunu bildirmişti.

        EURO'DA YÜKSELİŞ

        Kararın ardından Euro 18.05 liradan 18.17 liraya yükseldi. Euro/dolar paritesi de 1.02'den 1.0240'a çıktı. Parite geçtiğimiz hafta 20 yılın ardından ilk kez 1'in altını görmüştü.

        EURO

        31,3398 0,71
        • Alış: 31,2921
        • Satış: 31,3875
        Son Güncellenme Tarihi: 19/11/2023 10:14:17

        ECB tarafından yayımlanan karar metninde enflasyonun orta vadede yüzde 2'lik hedefe dönmesi için bu kritik adımın atıldığı belirtildi.

        'FAİZ NORMALİZASYONU'

        Karar metninde gelecek toplantılarda 'faiz normalizasyonunun' devamının uygun olduğu ve negatif faizden tamamen çıkıldığı için faiz artışlarının büyüklüğüne toplantıdan toplantıya karar verme yaklaşımının mümkün olduğu ifade edildi.

        SORUNSUZ GEÇİŞ İÇİN YENİ ARAÇ

        ECB bunun yanında Aktarım Güvence Aracı'nın (TPI) da onaylandığını duyurdu. Söz konusu aracın normalleşme adımlarının tüm Euro Bölgesi ülkelerinde sorunsuz bir şekilde uygulanması için gerekildiğinde kullanılacağını bildirdi. Politika değişimi sırasında piyasada bu geçişi tehdit edecek piyasa dinamikleri oluştuğunda TPI alımlarıyla müdahalede bulunulacak.

        ENFLASYONDA YÜKSEK SEYİR BEKLENİYOR

        ECB Başkanı Christine Lagarde karar sonrası düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada "Enflasyonun bir süre için istenmeyen derecede yüksek olmasını bekliyoruz" dedi. TPI'ın devreye alınması kararının oybirliğiyle alındığı bilgisini veren Lagarde bu sayede daha yüksek bir faiz artırımına gidebildiklerini vurguladı. Faiz artırımı kararının da oybirliğiyle alındığını belirtti.

        Ukrayna savaşının büyüme üzerine bir risk oluşturduğunu belirten Lagarde "Küresel büyümenin yavaşlaması Euro Bölgesi görünümünde risk yaratıyor" dedi.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ