Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya SON DAKİKA: ABD'nin yeni başkanı Joe Biden ve yardımcısı Kamala Harris'e tebrik mesajları!

        ABD'de 3 Kasım akşamı biten oylama sonrası günlerdir süren sayım, Demokrat Joe Biden'ın zaferiyle sonuçlandı. Kritik eyalet Pennsylvania’da farkı artıran Biden, ABD'nin 46. ve en yaşlı başkanı seçildi.

        Biden'ın başkanlığını ilan etmesiyle dünya liderlerinden de ABD'nin yeni başkanı Joe Biden ve Başkan yardımcısı Kamala Harris'e tebrik mesajları gelmeye başladı.

         ABD'nin yeni başkanı Joe Biden
        ABD'nin yeni başkanı Joe Biden Haberi Görüntüle

        JOHNSON: BİRLİKTE ÇALIŞMAYI MERAKLA BEKLİYORUM

        İngiltere Başbakanı Boris Johnson sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, "ABD Başkanı seçilen Joe Biden ve yardımcı Kamala Harris'i tarihi başarısından dolayı kutluyorum. ABD bizim en önemli müttefikimiz, birlikte çalışmayı merakla bekliyorum" dedi.

        REKLAM

        MERKEL: AMERİKAN HALKI KARARINI VERDİ

        Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD'nin 46. Başkanı Joe Biden'ı tebrik etti. Merkel mesajında, "Tebrikler. Amerikan halkı kararını verdi. Joe Biden Amerika Birleşik Devletleri'nin 46. Başkanı oldu. Kendisine başarılar diliyorum. Aynı zamanda ABD'nin ilk kadın başkan yardımcısı Kamala Harris'i de tebrik ediyorum. Başkan Biden ile çalışmak için sabırsızlanıyorum" ifadelerini kullandı.

        TRUDEAU: ABD VE KANADA EŞSİZ BİR İLİŞKİYE SAHİP

        Kanada Başbakanı Justin Trudeau Twitter hesabından, "Joe Biden ve Kamala Harris'i tebrik ediyorum. ABD ve Kanada iki arkadaş, partner ve müttefik ülkedir. Dünya düzeyinde eşsiz bir ilişkiye sahibiz. Gerçekten birlikte çalışmak için sabırsızlanıyorum" ifadelerini kullandı.

        ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI MAAS'TAN MESAJ

        Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Twitter’dan yazdığı Almanca mesajda, "Sonunda bazı açık sayılar görmemiz güzel. Gelecek ABD hükümetiyle birlikte çalışmayı bekliyoruz. Yeni bir Trans Atlantik başlangıcı, yeni bir anlaşma için işbirliğimize yatırım yapmak istiyoruz.”

        KATAR EMİRİ TEMİM'DEN BIDEN'A TEBRİK

        Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al San, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, ABD Başkanı seçilen Joe Biden'ı kutladı. Katar Emiri Temim, "Seçilmiş başkan Joe Biden ve yardımcısı Kamala Harris'i tebrik ediyorum. Amerikan halkına en içten dileklerimi yolluyorum. Birlikte çalışmak ve ilişkilerimiz güçlendirmek için sabırsızlanıyorum" dedi.

        AB VE NATO'DAN KUTLAMA MESAJLARI

        Avrupa Birliği (AB) yönetimi ve NATO, ABD'nin 46'ncı başkanı seçilen Joe Biden'ı tebrik etti.

        AB Konseyi Başkanı Charles Michel, yazılı açıklamasında AB'nin ABD'deki seçimleri yakından takip ettiğini ve seçim sürecindeki son gelişmeyi not ettiklerini belirterek, "AB, Başkan seçilen Joe Biden ve Başkan Yardımcısı seçilen Kamala Harris'i yeterli oya ulaşmalarından dolayı kutlamaktadır." ifadesini kullandı.

        ABD seçimindeki rekor katılımdan memnuniyet duyduklarını dile getiren Michel, şunları kaydetti:

        "Sonuçların onay sürecini takip ediyoruz ve ABD seçim sisteminin yakında sonuçları açıklayacağına inanıyoruz. AB bir kez daha güçlü transatlantik ortaklığına bağlılığını vurgulamaktadır ve yeni Başkan, yeni Kongre ve yönetimle çalışmaya hazırdır."

        AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de yazılı açıklama yaparak Joe Biden ve Kamala Harris'i seçim zaferlerinden ötürü samimi şekilde kutladığını bildirdi.

        Von der Leyen, "AB ve ABD dost ve müttefiktirler. Vatandaşlarımız derin bağları paylaşmaktadır. Başkan seçilen Biden ile çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum." ifadesine yer verdi.

        Avrupa Parlamento Başkanı David Sassoli ise "Yeni Başkan Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e en iyi dileklerimizi iletiyoruz." paylaşımında bulundu.

        Sassoli, "Dünyanın özellikle bu zor zamanlarda Avrupa ile ABD arasında güçlü bir ilişkiye ihtiyacı var. Kovid-19'la mücadele, iklim değişikliği ve yükselen eşitsizlik konularında birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz." açıklamasını yaptı.

        NATO'DAN KUTLAMA

        NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise yazılı açıklamasında, "Joe Biden'ın yeni ABD Başkanı seçilmesinden samimi memnuniyet duyuyorum. Sayın Biden'ın NATO'nun ve transatlantik ilişkisinin güçlü bir destekçisi olduğunu biliyorum." ifadesini kullandı.

        "ABD'nin liderliğinin öngörülemez bir dünyada çok önemli olduğunu" belirten Stoltenberg, Biden ve Harris ile Kuzey Amerika ve Avrupa arasındaki bağı güçlendirmek için çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini bildirdi.

        Stoltenberg, güçlü bir NATO'nun Kuzey Amerika ve Avrupa için iyi olacağını belirterek, daha iddialı bir Rusya, uluslararası terörizm, siber ve füze tehditleri ile Çin'in yükselişiyle gelen küresel dengedeki değişim gibi meydan okumalara karşı bu ortak güce ihtiyaç olduğunu vurguladı.

        NETAHYANU'DAN BIDEN VE HARRIS'E TEBRİK

        İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Twitter hesabından Joe Biden ve Kamala Harris'i tebrik etti. Netanyahu aynı zamanda Donald Trump'a da teşekkür etti.

        Netanyahu, "Joe Biden ve Kamala Harris'i tebrik ediyorum. Joe, biz yaklaşık 40 yıldır yakın ilişkilere sahibiz, seni İsrail'in iyi bir arkadaşı olarak görüyorum. ABD İsrail ilişkilerini geliştirmek için sizlerle çalışmayı dört gözle bekliyorum. " dedi.

        Trump'a da teşekkür eden Netanyahu, "Donald Trump'a İsrail'e ve bana gösterdiği arkadaşlık için, Kudüs'ü ve Golan'ı tanıdığın için, İran'a karşı durduğun için, tarihi barış anlaşmaları için ve Amerikan-İsrail ittifakını benzeri görülmemiş boyutlara taşıdığın için teşekkür ederim." ifadelerini kullandı.

        FİLİSTİN BAŞBAKANI ABBAS'TAN AÇIKLAMA

        Filistin Başbakanı Mahmud Abbas, ABD'nin yeni Başkanı Joe Biden ve yardımcısı Kamala Harris'i tebrik etti. Abbas, "Seçilmiş Başkan Joe Biden ve yardımcısı Kamala Harris'i tebrik ediyorum. Yeni ABD yönetimi ile ABD-Filistin ilişkilerini geliştirmek, halkımız için bağımsızlık, özgürlük ve bölgemiz için barış, düzen getirmek için çalışmayı dört gözle bekliyorum" dedi.

        OBAMA'DAN TEBRİK

        ABD'nin 44. Başkanı Barack Obama da sosyal medya hesabından paylaştığı açıklamada, ABD'nin yeni başkanı ve başkan yardımcısı arkadaşlarım Joe Biden ve Kamala Harris'i tebrik ediyorum.

        CLINTON: TRUMP'IN DEFEDİLMESİ TARİHİ BİR BAŞARI

        2016 ABD Başkanlık seçimlerinde Donald Trump'ın rakibi olan Hillary Clinton da, Joe Biden ve Kamala Harris'i kutladı. Clinton, Seçmenler gelecek başkan ve yardımcısı olarak sizi seçtiler. Trump'ın defedilmesi tarihi bir başarı. Amerika için yeni bir sayfa. Bunun gerçekleşmesine destek olan herkese teşekkür ederiz" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ