Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güncel Son dakika haberi: Bursa'da Yunuseli Havalimanı yakınlarında tek motorlu uçak sokağa düştü! Bursa Valisi acı haberi paylaştı... Bursa'da uçak neden düştü? - Güncel Haberler
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Son dakika... Olay, saat 15.00 sıralarında merkez Osmangazi ilçesi Bağlarbaşı Mahallesi Sarıgül Sokak'ta meydana geldi.

        DHA'nın haberine göre, Yunuseli Havalimanı yakınında bulunan bölgeye tek motorlu uçak düştü. Evlerin arasına düşen uçak alev aldı.

        YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

        Sokakta bulunan 5 araç da yanmaya başladı. Yangın nedeniyle zaman zaman patlamalar meydana geldi. Mahallede yaşayanlar ise panik yaşadı. İhbarla bölgeye çok sayıda itfaiye, polis, sağlık ve AFAD ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek kontrol altına alırken, uçaktaki 2 kişinin yaşamını yitirdiği belirlendi.

        3 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

        Olayla ilgili 3 kişi gözaltına alındı. Düşen Teknam-2002 marka uçağın YBS Sondaj ve Havacılık isimli şirket sahibi Yenal Ahmet T.'ye ait olduğu ortaya çıktı.

        Yapılan ilk incelemelere göre, 90 saatlik uçuşu tamamlamak için kiralayan, kıdemsiz pilot Murat Avşar'ın uçağı kullandığı tespit edildi. 2 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili YBS Havacılık Şirketi Sahibi Yenal Ahmet T., uçağın sivil havacılık uçuş kurallarına uygunluğunu denetleyen firma sahibi Fevzi A. ve Uçak Teknisyeni Mustafa K. gözaltına alındı.

        REKLAM
        Olayda düşen uçağın benzeri
        Olayda düşen uçağın benzeri

        İŞTE UÇAĞIN ÖZELLİKLERİ

        Olayda düşen uçağın ise Tecnam P2002 model bir uçak olduğu öğrenildi. İtalyan yapımı iki koltuklu olan uçağın maksimum kalkış ağırlığı 600 kilo, maksimum seyir hızı ise 290 kilometre.

        PİLOT VE ÖĞRENCİ PİLOT HAYATINI KAYBETTİ

        Bursa Valisi Yakup Canbolat, AA muhabirine, Yunuseli Havaalanı'ndan eğitim amaçlı kalkan TC-UTT T2002JF model 2002 eğitim uçağının muhtemelen teknik bir sebeple düştüğünü söyledi.

        Canbolat, "Park halindeki araçların üstüne düşüyor. Düşmeyle birlikte yangın başlıyor. Eğitim uçağının düşmesi sonucu pilot ve öğrenci pilot hayatını kaybetti. İlk tespitlere göre yaralı yok." dedi.

        Olay yerinde inceleme yaparak yetkililerden bilgi alan Vali Canbolat, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

        Canbolat, üzücü bir olay yaşandığını dile getirerek, "Muhtemelen teknik sebeplerle eve çarparak aşağı indi. Burada iki ev ve iki araç zarar gördü. Konu, Başsavcılığımızca her yönüyle araştırılacak." diye konuştu.

        HAYATINI KAYBEDEN PİLOTLARIN İSİMLERİ AÇIKLANDI

        Öte yandan hayatını kaybeden pilotların eğitim pilotu Furkan Otkun ve öğrenci pilot Murat Avşar olduğu açıklandı.

        GÖRGÜ TANIĞI OLAYI ANLATTI

        Bölgede evi bulunan Mustafa Yıldız ise alt katta ikamet ettiğini, patlama sesi duyunca balkona çıktığını aktardı.

        Hayatını kaybeden eğitim pilotu Furkan Otkun
        Hayatını kaybeden eğitim pilotu Furkan Otkun

        Önce bir aracın direğe çarptığını düşündüğünü bildiren Yıldız, şunları anlattı:

        "Alev alev yanıyordu. Komşuya sordum, uçağın düştüğünü söyledi. Oradaki bir evin çatısına düşüp alev aldıktan sonra sokaktaki araçların üzerine inmiş. Park halindeki bir servis aracı vardı, yanıyordu. İnsanlar koşuşturmaya başladı. Her tarafı dumanlar sardı. Canlı varsa kurtarırız belki diye baktılar ama patlamalar art arda gelince korkup geri çekildiler."

        'ÇOK ŞÜKÜR OĞLUMU KURTARABİLDİM'

        Uçağın düşerken çarptığı evde bulunan Aslı Sarı, o anları anlattı. Ağlayarak yaşadıklarını dile getiren Aslı Sarı, "Olay sırasında evdeydim. Oğlum ve arkadaşım vardı evde. Bir ses duyduk. Biri `Uçak´ dedi anlamadım. Arkadaşım `Uçak düştü´ dedi ve kaçtı çünkü bebeği vardı. Ateşleri görünce ben evden çıkamadım. Balkondan atlamaya çalıştım, atlayamadım. Merdivenlerden nasıl indiğimi bilmiyorum. Çocuğumu kucağıma aldım ve yuvarlana yuvarlana kaçtım oradan. Tekrar patlayacak sandım. Her yer gaz kokuyordu. Çok kötü oldu ama çok şükür kurtulduk. Evimiz 2 katlı, ben 2'nci kattaydım. Üst kata çarptı. Çok korktuk. Çok şükür oğlumu kurtarabildim. Çok kötüydü. Sadece düşme nedeniyle vücudumda yaralar var. Çocuğum çok kötü etkilendi. Sessizce oturuyor öyle" diye konuştu.

        Uçağın çarptığı evin sahibi Necmiye Sarı, "Ben komşuya gitmiştim, gelinim evdeydi. Orda `güm güm´ diye patladı. Kapımızın önüne uçak düşmüş. 3-4 defa patladı. Çıktım baktım, bizim evin önünde alevler. Arabalar yandı" dedi.

        "YAKLAŞMA VE KALKIŞ HATTINDA BİNALAR VAR"

        Habertürk TV'ye konuşan Emekli Hava Trafik Kontrolörü Zafer Yeşilgül ise, "Bir uçağın yaklaşma ve kalkış hattında binaların olmaması gerekiyor. Zamanında bu nedenle bu havalimanı kapatılıp yerine Yenişehir Havalimanı yapılmıştı. Yunuseli Havalimanı şehrin ortasında ve daha yüksek bir durumda dikey kalkışlar söz konusu. En yakın İstanbul yaklaşmaya iletip o şekilde havalanıyorlar. Denetim sorunu var. Farklı bir yere de düşebilirdi. Kontrolsüz bir meydan ama kontrolsüz bir meydanın da zaman zaman kontrol edilmesi gerekiyor." dedi.

        'KAPALIYKEN TEKRAR AÇILDI'

        Yeşilgül sözlerine şöyle devam etti: "Burası kapalı bir havalimanıydı ama tekrar açıldı. Şehrin içinde kaldığı için kapatıldı. Görerek uçuşa uygun bir yer burası. Bu havalimanından kalkan uçakları ne İstanbul ne de Bursa Yenişehir Havalimanları kontrol edebiliyor. Bu açıdan kontrolsüz bir havalimanı."

        DÜŞME ANI SANİYE SANİYE KAYDEDİLDİ

        Öte yandan uçağın düşme ve patlama anı bir evin güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı.

        Öğle saatlerinde Yunuseli Havalimanı'ndan kalkan tek motorlu iki kişilik uçak Bağlarbaşı Mahallesi'nde sokağın ortasına düşüp infilak etmişti. Biri yardımcı pilot iki pilotun hayatını kaybettiği kaza anı bir evin güvenlik kamerasına yansıdı.

        İnfilak eden uçağın düştüğü sokakta 5 metre ileride biri çocuk iki kişinin de mutlak ölümden kurtulduğu görüntülerden anlaşılıyor. Öte yandan olay yerinde kaza kırım ekiplerinin incelemesinin devam ettiği öğrenildi.

        'MOTOR GÜCÜ KAYBEDİLMİŞ GÖRÜNÜYOR'

        Habertürk TV'ye konuşan Pilotlar Derneği İkinci Başkanı Ahmet İzgi de, şunları kaydetti:

        "Bu tür uçakların çok yüksek motor güçleri yok. Birazcık yükleri olduğunda sınırları zorlayan bir uçak. Bu kazada da sanki kalkış sırasında motor gücü tamamen kaybedilmiş görünüyor. Ama öğretmen pilot tarafından hiç müdahale edilmedi mi bu soru geliyor aklımıza. Belki bilincini kaybetmiş olabilir, bu araştırmaların ardından ortaya çıkar. Öte yandan ben bu havalimanına daha önce indim. Büyük jetlerin inmesine uygun değil. Ama 20 yıl önce oldukça sakin bir bölgeydi. Şu an ise kalabalık bir yerleşim yeri. Benim bildiğim kadarıyla askeri bir havalimanıydı. Ardından önce sivil uçuşlara kapatıldı, sonra ise tamamen kapatıldı. Ancak neden açıldığını bilmiyorum. Ayrıca açıldı ise de neden etrafında yapılaşmaya izin verildi."

        UÇAĞIN ENKAZI KALDIRILDI

        Bursa'da, Yunuseli Havaalanı yakınında düşen tek motorlu eğitim uçağının enkazı, Ankara'dan gelen kırım ekibinin olay yerindeki incelemesinin ardından kaldırıldı.

        Bursa Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında, Osmangazi ilçesi Bağlarbaşı Mahallesi Sarıgül Sokak'ta yaşanan olayın ardından enkazın incelenmesi için Ankara'dan gelen ekip, çalışmalarını tamamladı.

        Ekibin incelemesinin ardından uçağın enkazı, vinç yardımıyla kaldırıldı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ