Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İngiltere'de istifa depremi: Bir bakan daha görevi bıraktı! İngiltere'de ne oldu? - Haberler
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        İngiliz hükümetinde Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Sağlık Bakanı Sajid Javid'in görevi bırakmasıyla başlayan istifa dalgası sürüyor.

        İngiltere'de Çocuk ve Aileden Sorumlu Bakan Will Quince istifa ettiğini açıkladı. Quince Twitter hesabından yaptığı açıklamada;

        "Büyük bir üzüntü ile bu sabah Başbakan'a istifamı sundum. Halefime iyi şanslar diliyorum" ifadelerini kullandı.

        Quince'in istifasından kısa süre sonra Ulaştırma Bakan Yardımcısı Laura Trott ve okullardan sorumlu bakan Robin Walker da istifa ettiğini açıkladı.

         İngiltere'de kabine depremi
        İngiltere'de kabine depremi Haberi Görüntüle

        Ouince'in ardından Ulaştırma Bakan Yardımcısı Laura Trott ve okullardan sorumlu bakan Robin Walker da istifa ettiğini duyurdu.

        Öğle saatlerinde İngiltere'de İçişleri Bakan Yardımcısı Victoria Atkins ile Jo Churchill de istifa ettiklerini duyurdu. Böylelikle İngiltere'de toplam istifa sayısı 17'ye ulaştı.

        Akşam saatlerinde bir istifa daha geldi. İngiltere İhracat Bakanı Mike Freer, Başbakan Boris Johnson'ın hükümetinden istifa etti.

        Freer, "Aynı fikirde olmadığım politikaları artık savunamayacağım için üzgünüm" dedi.

        JOHNSON'DAN İLK AÇIKLAMA

        İstifa depremi sonrası açıklamada bulunan Boris Johnson "Görevime devam edeceğim" dedi.

        Ancak Johnson'ın sözleri daha fazla istifayı beraberinde getirdi. Parlamento üyeleri Kemi Badenoch, Julia Lopez, Mims Davies, Sanayi Bakanı Lee Rowley, Neil O’Brien ve Alex Burghart de ortak açıklama ile görevlerinden istifa ettiklerini duyurdu.

        Konut Bakanı Stuard Andrew da özel olarak yayınladığı açıklamada istifa ettiğini açıkladı. Fay Jones da yarına kadar Boris Johnson'ın istifa etmemesi durumunda istifa edeceğini duyurdu. Fay Jones'un da istifa etmesi durumunda son 24 saat içerisinde istifa eden bakan ve parlamento üyelerinin sayısı 30'u geçiyor.

        Daha sonra İrtibat Komitesi'nde konuşan Başbakan Johnson, "İstifa etmeyeceğim. Bu ülkenin son ihtiyacı seçimdir" dedi.

        JOHNSON'UN SÖZCÜSÜ: ERKEN SEÇİM PLANI YOK

        Boris Johnson'un sözcüsü ise erken seçim çağrılarına yanıt verdi ve "Başbakan'ın erken genel seçime gitme planı yok" dedi. Sözcü ayrıca "Başbakan Johnson yeni bir güven oylamasını kazanabileceğine inanıyor" diye ekledi.

        Sözcü "Başbakan Kıdemli Bakan Gove ile görüştü ve Gove istifa etmedi" dedi.

        İNGİLTERE'DE PEŞ PEŞE İSTİFALAR

        İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid ve Maliye Bakanı Rishi Sunak, dün art arda hükümetteki görevlerinden istifa ettiklerini açıklamıştı.

        Javid, Twitter'dan paylaştığı mektupta, artık vicdanen görevine devam edemeyeceğini ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson'a güven duymadığı için görevinden istifa ettiğini belirtti.

        REKLAM

        İstifasını sunmak için Johnson'la görüştüğünü aktaran Javid, "Bu görevde hizmet etmek çok büyük bir ayrıcalıktı ancak artık vicdanım rahat bir şekilde devam edemeyeceğimi üzülerek belirtmek istiyorum" ifadesini kullanmıştı.

        Javid'in istifa açıklamasından kısa bir süre sonra Sunak da Twitter'dan yaptığı paylaşımda istifa ettiğini açıklamış ve paylaşımında şu ifadelere yer vermişti.

        "Halk haklı olarak hükümetin düzgün, yetkin ve ciddi şekilde yönetilmesini bekliyor. Bunun benim son bakanlık görevim olabileceğinin farkındayım ancak bu standartlar için savaşmaya değer olduğuna inanıyorum ve bu yüzden istifa ediyorum"

        İki bakanın istifa kararı, Johnson'ın, Muhafazakar Parti milletvekili Chris Pincher'a yönelik görevi kötüye kullanma şikayetinden haberdar olmasına rağmen, Pincher'a hükümette verdiği görevden dolayı "son derece pişman" olduğunu açıklamasının ardından gelmişti. Johnson, milletvekili Pincher'la ilgili tutumu nedeniyle baskı altındaydı.

        * Haberin görseli Birleşik Krallık resmi sayfası GOV.UK'den ve Associated Press'ten servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ