Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa İngiltere'de kabine depremi
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Parti içi güven oylamasını 148'e karşı 211 oyla kazanarak kan kaybıyla yoluna devam eden İngiltere Başbakanı Boris Johnson'a bir darbe de kabinesinden geldi. Maliye Bakanı Sunak ve Sağlık Bakanı Javid, istifa etti.

        Rishi Sunak, "Halk, haklı olarak, hükümetin düzgün, yetkin ve ciddi bir şekilde yürütülmesini beklemektedir. Bunun benim son bakanlık işim olabileceğinin farkındayım, ancak bu standartların uğruna savaşmaya değer olduğuna inanıyorum ve bu yüzden istifa ediyorum." diyerek Başbakan Johnson'a sunduğu istifa metnini paylaştı.

        Javid de Twitter'da "Sağlık ve Sosyal Bakımdan Sorumlu Devlet Bakanı olarak istifamı sunmak için Başbakanla konuştum. Bu rolde hizmet etmek çok büyük bir ayrıcalıktı. Ama vicdanım rahat artık devam edemediğim için üzgünüm." ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        Boris Johnson, Sağlık Bakanlığı'na özel kalem müdürü Steve Barclay'i atadı.

        MUHAFAZAKAR PARTİ'DE 'ÇÖKÜŞ'

        Muhafazakar Parti Başkan Yardımcısı Bim Afolami de istifa etti.

        Muhafazakar Parti Milletvekili Andrew Bridgen, "Başbakan istifa etmeli. İstifa etmezse parti onu göndermek zorunda kalacak. Johnson, Muhafazakar Parti'nin geleceği için varoluşsal bir tehdit" dedi.

        Eski Muhafazakar Milletvekili Ann Widdecombe, Boris Johnson'ın Başbakan olarak hayatta kalmasının "artık çok zor olacağını" söyledi.

        Widdecombe, "Sanırım Downing Caddesi'nden tekmeler ve çığlıklar atarak sürüklenecek" dedi.

        Muhafazakar Parti'den iki milletvekili, Jonathan Gullis ve Saqib Bhatti; Başbakan Boris Johnson'ı protesto etmek için hükümetin alt kanadındaki görevlerinden ayrıldı.

        MİLLETVEKİLİ PINCHER'IN 'TACİZ' HABERLERİ DEPREMİ TETİKLEDİ

        İki bakanın istifa kararı, Johnson'ın, Muhafazakar Parti milletvekili Chris Pincher'a yönelik görevi kötüye kullanma şikayetinden haberdar olmasına rağmen, Pincher'a hükümette verdiği görevden dolayı "son derece pişman" olduğunu açıklamasının ardından geldi.

        Johnson, milletvekili Pincher'la ilgili tutumu nedeniyle baskı altındaydı.

        İngiltere'de Muhafazakar Parti'nin Parlamento'daki Grup Yöneticisi Chris Pincher, The Sun gazetesinde hakkında çıkan taciz haberlerinden sonra görevinden istifa etmişti.

        Başbakan Johnson Chris Pincher hakkında geçmişte çıkan benzer iddialardan haberdar olmasına karşın onu bu göreve getirmekle suçlanıyordu. Ancak bugün Başbakan Johnson, Pincher hakkında üç sene önce böyle bir suçlamanın kendisine ulaştığını kabul etmişti.

        DIŞİŞLERİ BAKANI'NDAN JOHNSON'A YÜZDE 100 DESTEK

        Dışişleri Bakanı Liz Truss ise Johnson'ın 'yüzde 100' arkasında olduğunu belirtti.

        Liz Truss'a ek olarak kabinedeki diğer bakanlar; Kwasi Kwarteng, Ben Wallace, Priti Patel, Dominic Raab ve Anne-Marie Trevelyan'ın Johnson'ın yanında olduğu öne sürüldü.

        İngiltere İşçi Partisi Genel Başkanı Starmer, "Çok açık ki hükümet çöküyor" açıklamasını yaptı. Erken seçim isteyen İşçi Partisi lideri, "Evet. İngiltere için yeni bir başlangıca ihtiyacımız var. Bir hükümet değişikliğine ihtiyacımız var. Bu hükümet çöküyor." dedi.

        Liberal Demokratlar lideri Sir Ed Davey de, "Başbakan hemen şimdi bırakmalı" diye konuştu.

        BAŞBAKAN JOHNSON'DAN YENİ ATAMALAR

        İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Maliye Bakanı Rishi Sunak'ın kabineden istifasının ardından Eğitim Bakanı Nadhim Zahavi'yi yeni Maliye Bakanı olarak atadı.

        AA'nın haberine göre; Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan yapılan açıklamada, istifa eden Sağlık Bakanı Sajid Javid'in yerine Steve Barclay'in, Maliye Bakanı Sunak'ın yerine ise Zahavi'nin getirildiği bildirdi.

        Açıklamada, Johnson'ın, Nadhim Zahavi'nin Eğitim Bakanlığı görevine ise Michelle Donelan'ı atadığı kaydedildi.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ