Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika: Karadeniz'de sıcak saatler: Rusya, ABD İHA'sını düşürdü

        ABD Savunma Bakanlığı, bir Rus Su-27 savaş uçağının, ABD'ye ait 'Reaper' gözetleme insansız hava aracının pervanesini vurduğunu ve insansız hava aracının Karadeniz'de uluslararası sulara düştüğünü duyurdu.

        ABD ordusu tarafından 'pervasız' olarak nitelendirilen olay şiddetle kınandı.

        ABD Hava Kuvvetleri'nin denizaşırı bölgelerinde bulunan ABD Hava Kuvvetleri Generali James Hecker, "MQ-9 uçağımız, uluslararası hava sahasında rutin operasyonlar yürütürken, bir Rus uçağı tarafından durdurulup vuruldu." açıklamasını yaptı.

        BAŞKAN BİLGİLENDİRİLDİ, BÜYÜKELÇİ DIŞİŞLERİ'NE ÇAĞRILDI

        ABD Başkanı Joe Biden, olayla ilgili bilgilendirildi.

        REKLAM

        Beyaz Saray Sözcüsü Kirby, ABD'nin Karadeniz üzerindeki uçuş ve operasyonlarına devam edeceğini belirtti. Dünyanın diğer kısımlarında da ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarına bağlı kalacaklarını belirten Kirby, uluslararası sularda ve hava sahasında gerçekleştirilecek herhangi bir eylem için Rusya'yı bilgilendirme zorunluluğunda olmadıklarını ifade etti.

        ABD'li General Cavoli NATO müttefiklerine olay hakkında bilgi verdi.

        ABD, Rusya'nın Washington Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price “Rus büyükelçisini Bakanlık'a çağırdık. Moskova'da bulunan büyükelçimiz Tracy de Rusya Dışişleri Bakanlığı'na güçlü bir mesaj iletti" ifadelerini kullandı.

        Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, Rus uçaklarının Karadeniz üzerinde çarptığı ABD insansız hava aracının (İHA) pilotu tarafından düşürüldüğünü ve Rusya'nın İHA'yı henüz ele geçirmediğini söyledi.

        Ryder, 2 Rus uçağının MQ-9'a yönelik tacizinin 30-40 dakika sürdüğünü belirtti.

        Ryder, önlemelerin sıklıkla yaşandığını ancak bu denli tehlikeli ve profesyonel olmayan önlemenin yeni olduğunu kaydetti.

        İHA'nın enkazının nerede olduğuna ve enkaz çıkarma çalışması yapılıp yapılmayacağına dair detaylardan bahsetmeyen Ryder, "Rusya'nın enkazı henüz ele geçirmediğini" bildirdi.

        Sözcü, taciz sırasında Rus uçakları ile herhangi bir telsiz görüşmesinin söz konusu olmadığını, çarpmadan sonra ABD İHA pilotunun hasar alan MQ-9'u Karadeniz'e düşürdüğünü dile getirdi.

        RUSYA'DAN AÇIKLAMA

        Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz’de ABD’ye ait MQ-9 insansız hava aracının (İHA) Ukrayna’daki operasyon nedeniyle uluslararası standartlara uygun olarak tüm hava sahası kullanıcılarına bildirilen geçici durum alanını ihlal ettiğini açıkladı.

        ABD'ye ait İHA’nın hava sahası kullanımına yönelik "geçici durum alanı" sınırlarını ihlal edecek şekilde transponderlerini kapatarak gerçekleştirdiğinin altı çizilen açıklamada, bu alanın "özel askeri operasyon" yürütmek amacıyla oluşturulduğu, bu bilginin uluslararası hava sahasının tüm kullanıcılarına iletildiği ve uluslararası standartlara uygun olarak yayımlandığı hatırlatıldı.

        Söz konusu alanı ihlal edenin kimliğini tespit amacıyla görev başındaki hava savunma kuvvetlerine ait savaş uçaklarının havalandığı kaydedilen açıklamada, "Moskova saati ile 09.30 sıralarında yapılan keskin manevra sonucunda MQ-9 İHA irtifa kaybederek kontrolsüz uçuşa geçti ve su yüzeyine çarptı. Rus savaş uçakları silah kullanmadı, İHA ile temas kurmadı ve güvenli bir şekilde üsse döndü.” ifadeleri kullanıldı.

        Fotoğraf: AA

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ