Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Son dakika: CHP'den kurultay açıklaması! Muhaliflerden yanıt

        24 Haziran seçimlerinin ardından CHP'de kurultay sesleri yükseldi. Seçimlerde partinin başarısız olduğunu savunan muhalif kesim Genel Merkez'e kurultay çağrısında bulundu.

        Kılıçdaroğlu ve parti yönetimi ise yerel seçimlere odaklanılması gerektiğini ve kurultay yapılmayacağını belirtti. Kurultay yapılmayacağının açıkça belirtilmesi üzerine muhalifler delegelerden imza toplama sürecini başlattı. Geçtiğimiz perşembe günü kurultay çağrısında bulunan parti içi muhalifler 630 imza toplandığı ve kurultayın yapılması gerektiğini duyurdu.

        Muhaliflerin çağrısına CHP yönetiminden ise jet hızıyla yanıt geldi. Teslim edilen imza sayısının 618 olduğu, geçerli imzaların ise 605 olarak görüldüğü belirtildi. İmza vermek isteyen delegelerin noter onaylı ıslak imzasını teslim etmesi için verilen son süre de doldu.

        REKLAM

        "KURULTAY YOK"

        CHP Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada, 569 imzanın toplandığı ve yeterli sayıya ulaşamadığı belirtildi. CHP yönetimi, "Salt çoğunluk sağlanamadıi kurultay yok" diyerek son sözü söyledi.

        KURULTAY İÇİN 622 İMZA GEREKİYORDU

        CHP'de kurultay yapılabilmesi için 622 delegenin noter onaylı ıslak imzası gerekiyor. CHP'de 1242 delege bulunuyor. Habertürk'ten Ömer Topsakal, Kılıçdaroğlu'nun kendi insiyatifini kullanarak kurultayı toplamaya sıcak bakmadığını aktardı.

        MUHALİFLERDEN HABERTÜRK'E İLK AÇIKLAMA

        Kurultay için imza veren CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan Habertürk TV'ye açıklamada bulundu. Özcan, "Şaşkınlıkla izliyorum süreci. O imzaların her birinin bir hikayesi var. Noter tasdikli belgeleri bile adi fotokopi gösterdiler. Partiden istifa etmiş diyorlar. Ama bu kişilerin üyeliği şu an bile devam ediyor. 31 kişi imza çekmiş demeye getiriyorlar. Tasdikli belgeleri neden kabul etmiyorsunuz? Kimler imzasını hangi gerekçe ile çekmiş? Kendileri tehdit mi edilmiş? Biz bunları bilmek istiyoruz. Mahkeme ile ilgili de istişare edeceğiz. Her seçenek masada." dedi.

        "ORTAK BİR İRADE OLUŞTU"

        CHP PM Üyesi Gaye Usluer ise, "Bu hareketin içindeki kimse muhalif değil. Biz partiye yeni bir kan gelmesi ve yeni bir başarı öyküsü gelmesi için yola çıktık. Verilen kararlarda şunu görüyorum. 'Kadro hareketi istemiyoruz.' dediler. Bunu okuyorum. Genel Merkez bu imzaları çeşitli yollarla 569 imzaya indirse de kendi iradesi ile 630 kurultay isteyen vardır. Bizim kurultayımızın 1095'i seçilmiştir, gerisi Genel Başkan'ın anahtar listesi ile girmiştir. Biz CHP'li olmanın sorumluluğu ile hareket edeceğiz. Artık ortak bir irade oluştu. CHP'de bir değişimi umut edenlerden yargı yoluna gitmeme kararımız ile ilgili bir tepki aldık. 630 delegenin iradesinden bahsediyoruz. 630 delegenin iradesi bizim kontrolümüz altında değil. Delegelere baskın yapılmıştır. Bu beyana dayalı. Belge yok. Herkes yaşıyor bu ülkede. Burada yanlış olan onların imzasını çekmesindense, onların iradesine ipotek konulmasıdır. Varsa siyasi etik dışı, ahlak dışı yöntemler takipçisi olacağız." şeklinde konuştu.

        ÇAĞRI HEYETİNDEN YAZILI AÇIKLAMA: AMASIZ FAKATSIZ KURULTAY KARARI ALINMALI

        Çağrı heyeti 630 imzanın teslim edildiği yineleyerek, "Tüzüğümüzün belirlediği süre içinde, yeterli sayıda imza Genel Merkez'imize teslim edilmiştir. Buna rağmen Olağanüstü Kurultayı yapmamak için sayılarla oynanmaktadır." denildi. Partinin 24 Haziran seçimlerinde aldığı yüzde 22,6'lık oyun başarısızlık oldupunu belirten heyet, " 'Yerel seçimleri hazırız' denilerek kendilerini aldatıyorlar" denildi. Heyet, milyonların değişim ve umut beklediğini belirterek, "Amasız, fakatsız kurultay kararı alınmalıdır" ifadelerine yer verildi. Çağrı heyeti, MYK'da yapılacak değişikliklerin yeterli olmayacağı görüşünü de savundu.

        "SANDIKLARI KOYSUNLAR BAYRAM HAVASINDA KURULTAY YAPALIM"

        CHP Bitlis Kurultay Delegesi Uyanık da Genel Merkez'in kararına tepki gösterdi. Uyanık, ''İmza çekenlerin olduğunu beyan ettiler. İlk başta kurultay delegesi arkadaşımızın notere hür iradesiyle gidip imza verip, imzasını gönderdikten sonra acaba hangi şartlarda bu imzalarını geri çekmiş olabilirler. Konuşulmayacak şeyler var bu konuda. Bunu basının önünde tartışmayı parti açısından doğru bulmuyorum. Genel Başkanımız bu konudan haberdar olmadığı için bu açıklamasıyla tezat düşünüyor gibi görüyorum. Eğer 569 delegemiz imza vermişse demek ki çoğunluk Genel Merkez tarafında kalıyor. Sandığı koysunlar, bir bayram havasında kurultayımızı toplasınlar. Sandıktan ne çıkarsa demokrasiye hepimiz biat edelim.'' dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ