Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ege SON DAKİKA ACI HABER! İzmir'i yine sel vurdu! Ev ve iş yerlerini su bastı

        Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından İzmir için sağanak ve fırtına ikazının ardından gece saatlerinde başlayan ve etkisini gittikçe artıran sağanak sonrası dereler taştı, caddeler göle döndü, ev ve iş yerlerini su bastı. Trafikte bulunan çok sayıda araç ise sular altında kaldı.

        DAMAT VE KAYINPEDERİ HAYATINI KAYBETTİ

        Menderes ilçesinde ise Kaan Soydan ile kayınpederi Hıdır Öztürk'ün içinde bulunduğu hafif ticari araç suya kapıldı. Metrelerce sürüklenen araç, devrilen ağaçlara takılıp ters döndü. Kaan Soydan ve kayınpederi Hıdır Öztürk, suda kayboldu.

        DHA'nın haberine göre, ihbar üzerine bölgeye sevk edilen ekipler, arama kurtarma çalışması başlattı. Yapılan çalışmalar sonunda aracın devrildiği yere yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta Soydan'ın cansız bedeni bulundu.

        Ekipler, kayıp kayınpederi bulmak için çalışmalara başladı. Akşam saatlerinde ise Hıdır Öztürk'ün de (65) cansız bedenine ulaşıldı.

        "İHBARLARIN YÜZDE 80'İ KARŞILANMIŞ DURUMDA"

        İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, İzmir'de meydana gelen sel felaketinin yaralarını sarmak için yetkililerin tüm çabalarıyla savaştığını belirterek, "Tespite göre 19 dere taştı. Şu ana kadar da 2 bin 693 ihbar ulaşmış durumda bunlardan bin 714 su baskını 52 mahsur kalma olayına müdahale edilmiş durumda. Yani ihbarların yüzde 80'ine yakını karşılanmış durumda. Çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor." dedi.

        Dün gece saatlerinde başlayan ve İzmir'i etkisi altına alan sağanak yağış sebebiyle yaşanan sel felaketi, İzmirlileri olumsuz etkiledi. Sel nedeniyle 2 vatandaş hayatını kaybederken, bin 714 su baskını ve 52 mahsur kalma olayı yaşandı. Yaşanan sel felaket sebebiyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatıyla İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, İzmir'e geldi. Yetkililerle görüşmek üzere İzmir 112 Acil Çağrı Merkezi'ne gelen Çataklı, görüşme sonunda basın açıklaması yaptı.

        Basın mensuplarına yaptığı açıklamada ihbarların yüzde 80'inin karşılandığının altını çizen Çataklı, sel felaketinin yaralarını sarmak için yetkililerin tüm çabalarıyla savaştığını belirtti. Çataklı, "Dün başlayan şiddetli yağışlar İzmir ilimizde sel ve su baskınlarına yol açtı. Özellikle Buca, Karabağlar, Konak ve Menderes ilçelerinde yoğun şekilde etkili oldu. Arkadaşlarımızın yaptığı tespite göre 19 dere taştı. Şu ana kadar da 2 bin 693 ihbar ulaşmış durumda bunlardan bin 714 su baskını 52 mahsur kalma olayına müdahale edilmiş durumda. Yani ihbarların yüzde 80'ine yakını karşılanmış durumda. Çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Özellikle konutlarda ve iş yerlerindeki su baskınlarının ortaya çıkardığı tabloyu bir an evvel normale döndürmek için, gerek Büyükşehir Belediyemiz, İtfaiye dairemiz ve İZSU başta olmak üzere; AFAD'ımız ve diğer kurumlarımızın desteğiyle büyük bir gayretle çalışma sürdürülüyor. Maalesef bu sel hadisesinde 2 vatandaşımızı kaybettik. Öncellikle Allah'tan rahmet diliyoruz, yakınlarına baş sağlığı diliyoruz. İzmir ilimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz" sözlerine yer verdi.

        "ŞU ANDA 2 BİN 391 PERSONEL, 451 ARAÇLA ÇALIŞMALARA DEVAM EDİYOR"

        Çalışmalardan detay veren İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, "Resmin ortaya çıkmasıyla birlikte sayın Bakanımız Süleyman Soylu'nun talimatlarıyla geldik. Sayın Valimiz, sayın vekilimiz, emniyet, jandarma, büyükşehir belediyesi, AFAD ve diğer kurumlarımızdaki arkadaşlarımızla genel durum değerlendirmesi yaptık. Ne aşamadayız, çalışmalar ne düzeyde, eksiğimiz aksaklığımız var ne yapabiliriz, ilave almamız gereken tedbirler nedir bunu değerlendirdik. Şu anda 2 bin 391 personel, 451 araçla çalışmalar devam ediyor. Esasen ilimiz, bu tür afete bakımından araç gereç kapasitesine kadar büyük oranda yeterli ancak yine de tedbiren çevre illerden başta vidanjör olmak üzere ihtiyaç durumunda araç ve gereç istemek üzere hazırlıklarda yapılmıştı. Ancak vidanjör dışında bir de jeneratör ihtiyacı olabilir diye sevk edildi. 8 vidanjör, diğer çevre illerden buraya yönlendirildi. Büyük oranda ilin araç ve gereç kapasitesi böyle bir afetle mücadele etmek için yeterli görünüyor" dedi.

        "GECE YARISINA KADAR ARIZALARIN GİDERİLMESİ BEKLENİYOR"

        Yaşanan sel felaketi nedeniyle meydana gelen elektrik arızalarının büyük oranda çözüldüğünü aktaran Çataklı, "Yüzde 80 oranında da mesele çözülmüş gözüküyor. Tabi başlangıçta derelerin taşması ve su baskınları nedeniyle trafikte bir takım sıkıntılar yaşandı. Büyük oranda şu an aşılmış durumda. İletişimde önemli bir sıkıntı yaşanmadı. Ancak elektrikte 170 trafonun arızalandığını görüyoruz. Bunlardan 99'unun arızası giderildi. 71'inde çalışmalar devam ediyor. Aldığımız bilgiye göre gece yarısına kadar arızaların giderilmesi bekleniyor. Elektrik bakımından önemli bir sıkıntı kalmamış olacak" ifadelerini kullandı.

        66 BİN DÖNÜMLÜK TARIM ARAZİSİ SU ALTINDA KALDI

        Kuvvetli sağanak yağışın ardından meydana gelen sel felaketinde 66 bin dönümlük tarım arazisinin su altında kaldığını söyleyen Çataklı, suların tamamen çekilmesiyle birlikte asıl hasarın ortaya çıkacağını açıkladı. Bakan Yardımcısı Çataklı, "Az sayıda büyükbaş, küçükbaş ve arı kovanı hasarı var. Büyük boyutlarda değil bunlar. Tarım arazilerinde de 66 bin dönümlük alanın su altında kaldığını görüyoruz. Ancak asıl hasar, suların çekilmesiyle birlikte ortaya çıkacak. Hem tarım arazilerinde hem de konut ve iş yerlerindeki zararlarla ilgili gerekli ekipler oluşturuldu. Bir kısmı çalışmalara başladı. Hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı zarar gören yapılarla ilgili defterdarlığımızla birlikte AFAD'ın koordinesinde konut ve iş yerlerindeki zararlarla ilgili çalışmaları sabah hızlı bir şekilde başlatacak. Bir gün içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz. Sayın Valimiz olayın başından itibaren durumu vaziyet ediyor diğer arkadaşlarımızla birlikte. Bu aşamadan sonra önemli bir sıkıntı göremedik. Büyükşehir Belediyemiz, AFAD'ımız, Devlet Su İşleri, çalışmalarını sürdürüyorlar. Yağışlar azalarak da olsa bir süre devam edecek. Tahminlere göre sabah 3 gibi durabilir bu yağmur. Sağanak yağışın etkisi azalmış durumda. Bu anlamda yoğun bir yağış bu saatten sonra beklemiyoruz ama yine de tedbirli olmakta fayda var. Tekrar geçmiş olsun İzmir'e" sözlerine yer verdi.

        İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı'ya, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya ve AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli eşlik etti.

        VALİDEN ÖNEMLİ UYARI

        İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ise, sel ve su baskınlarının yaşandığı kentte yağışların yarın sabaha kadar ara ara devam edeceğini belirterek, vatandaşların tedbirli ve temkinli olması gerektiğini ifade etti.

        SOYER: 2 BARAJDA KONTROLLÜ SU TAHLİYESİ YAPILIYOR

        İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, kentte etkili olan sağanak nedeniyle dolan 2 barajda kontrollü su tahliyesinin yapıldığını açıkladı.

        Tunç Soyer, sosyal medya hesabından yağış nedeniyle barajlardaki son duruma ilişkin paylaşımda bulundu.

        Soyer, paylaşımında, afetin sonuçlarını atlatmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin sahada çalışmalarını sürdürdüğünü aktararak,"Kent tarihinin rekor yağışlarından birini alan İzmir'de Balçova ve Ürkmez barajlarında doluluk oranı yüzde 100'e ulaşınca DSİ suyun kontrollü tahliyesine başladı. Bölgedeki vatandaşlarımızın dikkatli olmasını rica ediyorum." ifadesini kullandı.

        Lale Mahallesi'nde evleri sular altında kalan 10 aileden 21 kişinin belediye sosyal hizmetler ekibi tarafından evlerinden alındığı ve bir otele yerleştirildiği bilgisini veren Soyer, "Evleri oturulacak hale gelinceye kadar misafirimiz olacaklar, her türlü ihtiyaçları karşılanacak. Geçmiş olsun." ifadelerine yer verdi.

        ARAÇLAR SULAR ALTINDA KALDI

        Özellikle Mithatpaşa Caddesi ve Karşıyaka Cemal Gürsel Caddesi’nde bulunan birçok araç sağanak nedeniyle sular altında kaldı. Bazı araçlar çekici vasıtasıyla bulunduğu yerden kaldırılırken, bazı araç sürücüleri ise araçlarının içerisinde çaresizce bekledi.

        VATANDAŞLAR OTOBÜS DURAĞINA SIĞINDI

        REKLAM

        Mithatpaşa Caddesi adeta göle dönerken, burada bulunan araçlar ise sular altında kaldı. Cadde üzerinde bulunan birçok binanın otopark girişlerini su basarken, yine cadde üzerinde yaya vaziyette olan vatandaşlar ise çareyi otobüs duraklarına sığınmakta buldu.

        DERELER TAŞTI! EV VE İŞ YERLERİNİ SU BASTI

        Özellikle Karabağlar ve Balçova ilçesinde bulunan bazı derelerin taştığı ve Karabağlar’da çok sayıda ev ve iş yerinin sular altında kaldığı yönünde itfaiye ekiplerine ihbarda bulunulduğu öğrenilirken, yine Bayraklı ilçesinde de birçok ev ve iş yerini su bastı.

        Öte yandan, sağanak nedeni ile polis ve itfaiye ekipleri teyakkuza geçti.

        TUNÇ SOYER'DEN UYARI

        İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de İzmirlileri uyararak, "Bugün Dikili'de yapacağımız muhtarlar toplantısı ve inceleme programımızı erteledim. İzmir'de çok şiddetli yağmurda oluşan su baskınlarına müdahale eden ekiplerimizi koordine etmek üzere Afet Koordinasyon Merkezi'ndeyim. Birlikte bu afeti de aşacağız. Çok şiddetli yağmurda Hacı Ahmet, Mehmetçik, Hıfzısıhha, Poligon, Gümüşpala, Yamanlar, Çitlenbik, Doğançay, Yahya derelerinde yer yer taşmalar var. Bu yüzden bazı cadde ve sokaklar olumsuz etkileniyor. Tüm ekiplerimiz görev başında. Zorunlu olmayanlar lütfen trafiğe çıkmasın. Değerli hemşehrilerimiz, dere taşkınları nedeniyle oluşan su baskınları yüzünden İZBAN, Tramvay ve bazı hatlardaki otobüs seferlerinde aksamalar yaşanmaktadır. Ekiplerimiz toplu taşıma araçlarının güzergahlarını açık tutmak için var gücüyle çalışıyor" açıklamalarında bulundu.

        İZMİR VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

        İzmir Valiliği, kent genelindeki kuvvetli yağış nedeniyle şu ana kadar 673 su baskını, 23 mahsur kalma olayının gerçekleştiğini bildirdi.

        Valilikten yapılan açıklamada, dün akşam saatlerinde başlayan sağanak sonucunda İzmir'e sekiz saat içerisinde, şubat ayı ortalamasının üzerinde yağış düştüğü belirtildi.

        Birçok alt geçit ve yolların su baskını nedeniyle tıkandığı vurgulanan açıklamada, yağmur sonrası oluşan hasarı gidermek ve olası sıkıntılı durumların önüne geçmek üzere ekiplerin İzmir'in her yerinde görevlendirildiği kaydedildi.

        Trafikte yer yer oluşan kilitlenmelerin azaltılabilmesi için iş mesaisine gidecekler dışındaki vatandaşların acil işleri haricinde dışarıya çıkmamalarının, trafik yoğunluğunun ve yolda yaşanabilecek sorunların önemli bir derecede önüne geçilmesini sağlayacağı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

        "Şu ana kadar oluşan su baskını toplam 673, mahsur kalma 23'tür. Su baskınlarının yüzde 80'i ev, yüzde 20'si iş yeri olarak tespit edilmiştir. Yoğun bir seferberlik ile tüm ekiplerimiz sahada sel önleme ve hasar giderme çalışmalarına devam etmekte olup Balçova-Üçkuyular, Bayraklı-Anadolu Caddesi, Konak-Mithatpaşa Caddesi, Konak ve Karantina alt geçidi, Halkapınar-Yunuslar, Yeşildere Caddesi, Menderes-Çitlembik Deresi, Karabağlar, Gürçeşme ve Yeşildere'de yer yer su taşkınları oluşmuş durumdadır.

        Bornova ilçesi 914 Sokak'ta istinat duvarı çökmesi sonucu bina zarar görmüştür. AFAD ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden acil ekip görevlendirilerek, gerekli çalışmaları yürütmek üzere olay yerine sevk edilmiştir.

        Tüm hemşehrilerimizin ihtiyatlı davranarak mecbur olmadıkça sokağa çıkmamaları oluşabilecek hasar ve kayıpların önüne geçecektir. Kamu çalışanları, yağmur nedeniyle ulaşımda güçlük yaşandığından ötürü yarım gün idari izinli sayılacaktır."

        KAMU ÇALIŞANLARINA İDARİ İZİN

        İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, "Öncelikle yaşanan afet dolayısıyla geçmiş olsun.Yağışlar yer yer şiddetli olmak üzere yarın sabaha kadar devam edecek.Trafik kısmen rahatlamakla birlikte açılamayan noktalar bulunmaktadır. Bu sebeple kamu çalışanlarının idari izni tüm güne uzatılmıştır" dedi.

        SOYER: 126 KG YAĞIŞ DÜŞTÜ

        İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kente geçen yıl boyunca yağan yağmurun yüzde 18'inin bir gecede yağdığını bildirdi.

        Soyer, yaptığı yazılı açıklamada, aşırı yağmurun yol açtığı olumsuzlukları gidermek için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

        İzmir'in son 24 saattir çok büyük bir felaketle karşı karşıya kaldığını aktaran Soyer, "2020'de yıl boyunca yağan yağışın yüzde 18'i bir gecede yağdı. Metrekareye 126 kilogram yağış düştü, bu çok ciddi bir rakam." ifadelerini kullandı.

        Taşan derelerin büyük sorun yarattığını vurgulayan Soyer, metronun kesintisiz çalıştığını, İZBAN'da kaya düşmesi nedeniyle yaşanan kesinti giderilmesine rağmen zaman zaman kesintiler olduğunu, otobüs hatlarında da zaman zaman sıkıntı yaşandığını belirtti.

        Öğleden sonra da yağış beklendiğine dikkati çeken Soyer, İzmirlileri mümkün olduğu kadar araç kullanmamaya ve evlerinden çıkmamaya çağırdı.

        Soyer, İzmir'in 1995 yılında yaşadığı sel felaketinde 4 saat içinde metrekareye yaklaşık 100 kilogram yağış düştüğünü hatırlatarak, şöyle devam etti:

        "O vakit 61 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. İzmir'de metrekareye 126 kilogram yağış düştü. Bu çok büyük bir rakam. Rakamın büyüklüğünü gösterebilmek açısından şu örneği verebilirim. Bir yılın toplam yağış miktarı 717 kilogram. Birkaç saatte İzmir'in aldığı yağış miktarı 126 kilogram. Bu olağanüstü büyük bir rakam; büyük bir felaket."

        YAĞIŞ MİKTARLARI

        Açıklamada, Güzelyalı'ya 125,6, Karabağlar'a 119, Bayraklı'ya 110,4, Balçova'ya 95,3, Menderes'e 80,6, Bornova'ya 64, Foça'ya 57, Aliağa'ya 55,3, Kınık'a 48,3, Karaburun'a 48,2 ve Buca'ya 47 kilogram yağış düştüğü aktarıldı.

        KIRKLARELİ'NDE DE SEL

        Kırklareli'nin Babaeski ilçesine bağlı Alpullu beldesinde derelerin taşması sonucu çok sayıda ev ve iş yerini su bastı.

        Bölgede etkili olan yağış nedeniyle dereler taştı. Taşkın nedeniyle birçok ev ve iş yerini su bastı. Bazı araçlar ise suya gömüldü.

        Evlerinde mahsur kalan vatandaşlar, iş makineleri ile kurtarılarak okul binaları ile otellere yerleştirildi.

        Bazı vatandaşlar ise kendi imkanları ile evlerinden çıktı. Evlerine giremeyen vatandaşlar ateş yakarak ısınmaya çalıştı.

        Belediye ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri bölgedeki çalışmalarını sürdürüyor.

        BAZI EVLER KISA SÜREDE SU ALTINDA KALDI

        Belediye Başkanı Erhan Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yağış nedeniyle derelerin taştığını, yaklaşık 1 saatte evlerin sular altında kaldığını belirtti.

        Can kaybı yaşanmaması için çalıştıklarını anlatan Ceylan, "Taşkın olan bölgedeki vatandaşlarımızın yüzde 70'ini tahliye ettik. Okullara, belediye tesisleri ve otellere yerleştirdik. Kızılay da vatandaşlarımıza gıda malzemesi dağıttı. Devletimizin tüm imkanları şu anda seferber edilmiş durumda. Tek tesellimiz can kaybının olmaması." şeklinde konuştu.

        Vatandaşlardan Almina Ercan ise ekipler tarafından kurtarıldıklarını ve okul binasına getirildiklerini ifade etti.

        Çok korktuğunu dile getiren Ercan, kedi ve köpeği ile okul binasında bekleyiş içinde olduğunu sözlerine ekledi.

        İSTİNAT DUVARI ÇÖKTÜ, BİNA TAHLİYE EDİLDİ

        İHA'nın haberine göre İzmir'de dün geceden beri etkili olan sağanak yağış hayatı olumsuz etkilerken, yıldırım düşmesi sebebiyle bir istinat duvarı, binanın üzerine çöktü. Hasar gören binanın yetkililer tarafından boşaltılmasına karar verildi.

        Edinilen bilgiye göre olay sabah saatlerinde Karabağlar ilçesi Basın Sitesi Mahallesi'nde meydana geldi. İddiaya göre sabahın ilk saatlerinde yıldırım düşmesi ve kuvvetli sağanak yağış sebebiyle sokakta bulunan istinat duvarı, binanın üzerine çöktü. Gürültüyü duyan bina sakinleri uykularından korkuyla uyanırken, durum yetkililere bildirildi. İstinat duvarının çökmesi sebebiyle binanın bir kısmı hasar görürken, yetkililer bina sakinlerinden evlerini boşaltmalarını istedi.

        "Başta deprem oluyor zannettim"

        İstinat duvarının yıkılmasını başta deprem sandığını söyleyen bina sakinlerinden Enes İnal isimli vatandaş, "Sabah saatleriydi; yıldırım düşmüş sanırım. Ben başta deprem oluyor zannettim. Uyuduk uyandık. 1 saat sonra baktık ki arkası baya çökmüş. Biz hemen AFAD'ı aradık, onlar geldi. Tedbir amacıyla evi boşaltmamız gerektiğini söylediler. Şimdi herkes evini boşaltıyor. Bize 'Bina yıkılmaz' dediler ama, çöken yerde büyük bir duvar parçası var. Herhangi bir deprem veya toprak kaymasında binanın yıkılabileceği söylendi. Biz ablamın evine gidiyoruz. Yaklaşık 15 aile oturuyor bu apartmanda, herkes evlerini boşaltıp bir yerlere gidiyor" açıklamasında bulundu.

        EVDE DEHŞETİ YAŞADI

        İstinat duvarının evinin duvarını patlattığını söyleyen bina sakinlerinden Mustafa Demirel, yaşadığı dehşet anlarını anlattı. Evini korkuyla boşaltan Demirel, "Sabah saat 8 civarlarında yıldırım düştü. O esnada bizim klimanın dış ünitesi düştü. İstinat duvarı çökünce bizim evin duvarı patladı. Evin içindeydim ve çok korktum. Korkup aşağı indik hemen ve komşularla toplandık. Yetkililer eve girmememiz gerektiğini söylediler bize. Şimdi ise eşyalarımızı yükleyip başka bir yere geçiyoruz" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ