Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika: Trump hakim karşısında | Dış Haberler

        ABD'de 2020 başkanlık seçimi sonuçlarını kendi lehine değiştirme girişimi iddiasıyla yürütülen "6 Ocak Kongre baskını" soruşturmaları kapsamında suçlamalar yöneltilen eski ABD Başkanı Donald Trump, bugün başkent Washington DC'deki bir federal mahkemede hakim karşısına çıkmak üzere adliye binasına geldi.

        Şimdiye kadar aleyhinde açılan en ciddi dava ile karşı karşıya olan Trump; 'ABD'yi dolandırmaya yönelik komplo', 'resmi süreci engellemeye yönelik komplo' ve 'ABD vatandaşlarının haklarına karşı komplo' ile suçlanıyor.

        Saat TSİ 22.30 sularında adliye binasına giriş yapan Trump'ın gözaltı uygulaması gereği parmak izi alındı ancak rutin bir prosedür olan sabıka fotoğrafı çekilmedi.

        REKLAM

        Mahkemede hakim karşısına çıkan Trump, tüm suçlamaları reddetti.

        Salonda, Trump hakkında yürütülen soruşturmalara özel yetkili uzman olarak atanan eski Başsavcı Jack Smith de hazır bulundu.

        Yaklaşık 27 dakika süren duruşmaya Trump, avukatları John Lauro ve Todd Blanche ile katıldı.

        Davayı izlemek için mahkeme salonuna çok az sayıda gazeteci alındı, kamera, fotoğraf makinesi, cep telefonu ve bilgisayar gibi ses kayıt cihazlarına izin verilmedi.

        Trump ifadesini verdikten sonra mahkemeden ayrıldı.

        Hakim Moxila Upadhyaya bir sonraki duruşma tarihini 28 Ağustos 2023 saat 10.00 olarak belirledi.

        "BUGÜN ABD İÇİN HAZİN BİR GÜN"

        Başkent Washington DC'de, 6 Ocak 2021'de saldırıların olduğu Kongre binasının hemen yakınındaki Elijah Barrett Prettyman adliye binasında hakim karşısında çıktıktan sonra Trump, yola çıkmak üzere uçağına binerken gazetecilere açıklama yaptı.

        Trump, "Bugün ABD için çok hazin bir gün." diyerek, başkent Washington DC'nin, kendisinin bıraktığı halde olmadığını söyledi.

        Yaşananların "siyasi bir rakibe yönelik zulüm" olduğunu savunan Trump, "Bunun Amerika'da asla olmaması gerekiyordu." ifadesini kullandı.

        Trump, 2024 başkanlık seçimleri için kendisinin önde olduğunu belirterek, ABD Başkanı Joe Biden ve ekibinin kendisini yenemedikleri için siyasi zulüm yaparak aleyhinde dava açtıklarını öne sürdü. Trump, "Bunun ABD'de olmasına izin veremeyiz." şeklinde konuştu.

        DİĞER DAVALAR NE? SUÇLU BULUNURSA NE OLACAK?

        Trump hakkında hali hazırda açılmış iki dava daha var; biri gizli belgeleri yanlış yönetmek, diğeri de porno yıldızı Stormy Daniels'a yapılan sus payı ödemesini örtmek için iş kayıtlarında sahtecilik yapmak.

        Başkanlık dönemindeki eylemleriyle ilgili ilk defa suçlanan Trump, ciddi bir dava ile karşı karşıya.

        Ancak bu davaların hiçbiri, Trump'ın 2024 Seçimleri'nde Başkan seçilmesine engel değil. Hatta Trump suçlu bulunsa bile Başkan seçilip kendini affedebilir. Fakat bu konuda bir emsal olmadığı için Yüksek Mahkeme'nin kararı da belirleyici bir faktör olarak öne çıkıyor.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ