Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Sözcü gazetesi davasında gerekçeli karar açıklandı

        Sözcü Gazetesi yazarları ve çalışanlarının yargılandığı davanın gerekçeli kararı açıklandı. Kararda, Sözcü Gazetesi’nin, özellikle FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütünün meşru hükümeti devirmek için girişmiş olduğu 17-25 Aralık sistemli ve organize operasyon ile MİT TIR'larının durdurulması ve en son olarak da 15 Temmuz darbe girişimi dönemlerinde örgüte adeta can simidi olarak aynı algı faaliyetini üstlendiği ifade edildi.

        SANIKLAR CEZAYA ÇARPTIRILMIŞTI

        Sözcü Gazetesi yazar ve çalışanlarının yargılandığı davada karar çıkmıştı. Yazarlar Emin Çölaşan ve Necati Doğru ‘ya FETÖ’ye Yardım suçundan 3 yıl 6 ay 15 gün hapis cezası verilmişti. Gazetenin genel yayın yönetmeni Metin Yılmaz ve sanık Mustafa Çetin aynı suçtan 3 yıl 4’er ay hapis, sanıklar Yücel Arı, Yonca Yücekaleli ve Gökmen Ulu ise 2 yıl 1’er ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Sanık Mediha Olgun beraat ederken gazetenin sahibi Burak Akbay hakkındaki dosya ayrılmıştı.

        AYNI YÖNTEM İŞLENMİŞ

        İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararında, "MİT Müsteşarının ifadeye çağrılması sürecinde, o dönem siyasi iktidarın basında olan kişilerin olayın hemen akabinde bu olayın bir kumpas olduğunu belirtmelerine rağmen, o dönem örgütün amacına hizmet eden basın yayın kuruluşlarında bu durum 'Temcit pilavı' gibi ısıtılıp servis edilmiştir. Bu dönem Sözcü Gazetesi’nin manşetlerinde de aynı yöntem işlenmiştir” denildi.

        ALGI FAALİYETİNİN EN BARİZ ÖRNEĞİ

        Mahkeme kararında , Sözcü Gazetesinin henüz MİT’e ait tırlar durdurulmadan önce 16 Aralık 2013 tarihinde söz konusu haber ve görüntü içerikleriyle örgüt tarafından yapılacak olan organize kumpas eylemlerinden haberdar olduğunun anlaşıldığını belirtildi. Kararda, bu kapsamda örgütün operasyonlarına başlamadan önce Sözcü Gazetesi tarafından kamuoyunda MİT tarafından resmi olmayan yollardan bazı terör örgütlerine ve muhaliflere silah yardımı yapılıyor şeklinde algı faaliyetine başlandığı, böylece gazetenin örgütün organize operasyonlarının öncesinde de örgüte yardım eylemi kapsamına algı faaliyeti yürüttüğünün en bariz örneğidir” denildi.

        HABERLER FETÖ’’NÜN AMACINA HİZMET EDER VAZİYETTE

        Mahkeme kararında, Sözcü Gazetesi’nin 17-25 Aralık sürecinden başlayarak 15 Temmuz 2016 tarihinden yaşanan darbe girişiminden sonrada da devam eden haberleri incelendiğinde FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütünün amaç ve ideallerine hizmet eder vaziyette olduğu belirtildi.

        CAN SİMİDİ İDDİASI

        Sözcü Gazetesi’nin, özellikle FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütünün meşru hükümeti devirmek için girişmiş olduğu 17-25 Aralık sistemli ve organize operasyon MİT TIR'larının durdurulması ve en son olarak da 15 Temmuz darbe girişimi dönemlerinde örgüte adeta can simidi olarak aynı algı faaliyetini üstlendiği ifade edildi.

        SÖZCÜ GAZETESİ TARAFINDAN YAPILDI

        Bu konuda yüzlerce algı içeren haberlerin kamuoyuna sistematik ve süreklilik içerecek şekilde duyurulduğu, bunların gazetecilik faaliyeti kapsamında olamayacağı, örgüt tarafından toplumun başka kesimlerinde oluşturulmak istenen ve tüm topluma yaymayı amaçladığı algının Sözcü Gazetesi tarafından yapıldığı vurgulandı.

        BİLEREK VE İSTEYEREK ALGI FAALİYETİ YAPTI

        Gerekçeli kararda, gazetenin her ne kadar örgütle arasında organik ve hiyerarşik anlamda bağ yoksa da kamuoyunda örgütün stratejileri doğrultusunda, algı faaliyetleriyle bilerek ve isteyerek örgütün amacına hizmet ettiği, bu kapsamda Sözcü Medya kurumunun FETÖ/PDY Silahlı Terör örgütüne yardım eylemini işlediği ifade edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ