Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Avrupa Şampiyonası Play-OFf çektik! - Futbol Haberleri

        GÖKHAN ŞAHİNBAŞ/ HTSPOR.COM

        2012 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde A Milli Takım, A Grubu'nu 2. sırada tamamlayarak play-off'lara katılmaya hak kazandı. Almanya, eleme grubu son maçında Belçika'yı 3-1 mağlup etti ve grupta ikinci sırayı alan Türkiye'ye play-off kapısını açtı.

        A Milli Takımımız'ın gruptan bu şekilde çıkması bir klasik haline gelse de oynanan futbol play-off maçları öncesi kafalarda soru işareti bıraktı... Milli Takım'daki sorun ne? Bu sorunun cevabını aradık... İşte aldığımız yanıtlar;

        MERİÇ MÜLDÜR/ HTSPOR YAYIN KOORDİNATÖRÜ

        Millilerimizin play-off'a kalmasını değerlendiren Müldür, "Bu işin buraya kadar getirilmemesi lazımdı. Bu kadronun yapması gereken en azından en iyi ikincilik hesapları yapmaktı. Açıkçası bu kadro daha iyi yerleri hak eden ve bu hak ettiğini verebilecek bir kadro. Ama maalesef play-off'lara kalmak bir klasik haline geldi. Yani şansımızı yine play-off'ta zorlayacağız ama bu futbol. Millilerimiz play-off'taki olası rakipleri eleyebilecek ışığı vermiyor" dedi.

        "HATAYI KENDİ İÇİMİZDE ARAMALIYIZ"

        Millilerin futbol anlamında istenen seviyeye bir türlü gelemediğini söyleyen Müldür, "Bu Milli Takım son Avrupa Şampiyonası'nda üçüncü oldu. Geçmişinde bu tarz başarıları var. Oldukça kaliteli futbolculardan oluşan bir kadro ama arzuladığımız seviyeye gelemiyoruz. Bizim gerçek kimliğimizi sahaya yansıtamıyoruz. Azerbaycan'ı zor yenebiliyoruz. Biliyorsunuz ki bu tarz örnekler futbol tarihimizde de var. Bu kadro Azerbaycan karşısında ecel terleri dökecek kadar zayıf bir kadro değil. Pozisyona bile doğru dürüst giremiyoruz. Türkiye'de oynanan futbola, futbolcuların form durumlarına bakmalıyız öncelikle. Hatayı Hiddink'te değil kendi içimizde aramalıyız" dedi.

        "LÖW'Ü DE KOVMUŞTUK"

        Hiddink'e yöneltilen eleştirilere karşılık Hollandalı teknik adamı haklı bulduğunu belirten Müldür sözlerini şöyle tamamladı:

        "Hiddink'in çoğu söylemine katılıyorum. Yıkıcı eleştiriler yaptığımızı düşünüyorum. 2 yıl olmuş geleli; belli bir seviyeye gelmek için sabretmek gerekir. Almanya'nın başındaki Löw'ü de kovmuştuk biz. Karşımıza çıkan Almanya'yı da görüyoruz. Makine gibi takım. Hiddink her yerde başarmış, burada başaramıyorsa sıkıntı var demektir. Bir sıkıntı varsa da hocada değil, bizden kaynaklanan bir şeydir. Türk futbolcusundan kaynaklanan bir şeydir."

        SERDAR ALİ ÇELİKLER / HTSPOR YAZARI

        Milli takımın 2012 elemelerinde oynadığı kötü futbola rağmen elde ettiği ikinciliğin önemli bir sonuç olduğunu belirten Serdar Ali Çelikler, play-off'taki muhtemel rakiplerimizi şöyle değerlendirdi:

        "EURO 2008'deki Türkiye Portekiz dışındaki takımlara karşı direkt favoridir. Portekiz ile de başa baş oynar. Ama Brüksel'de, Viyana'da ve son Telekom'daki 3 maçta sahaya çıkan Türkiye kendi klasmanındaki takımlara karşı bile elenir. Mesela Estonya bile favoridir son 5 maçtaki Türkiye'ye karşı. O yüzden play-off'a hangi Türkiye'nin çıkacağı önemli. Euro 2008'deki Türkiye mi yoksa son 5 maçtaki Türkiye mi?"

        "KENDİMİZİ KANDIRMAYALIM"

        "Milli takımımız gruplarda hep sıkıntı yaşıyor. Acaba milli takımımızdan beklentimiz mi çok yüksek?" sorusunu yönelttiğimiz Çelikler, şu yanıtı verdi:

        "Çok doğru bir soru. Grup kuraları çekildiğinde kağıt üstünde bir hesap yaptım. Avusturya'dan 4 puan + Belçika'dan 4 puan + Kazakistan 6 puan + Azerbaycan 6

        puan ve Almanya'dan maksimum 1 puan diye. Gerçekçi bakış açısı budur. Almanya'dan 1 puan alamadı diye suçlamamak lazım. Ama Azerbaycan'dan 3 kaybımız var. Bir de Avusturya deplasmanında son dakika penaltısını kaçırmasak 2 puan daha eklemiştik hanemize. Yani 17 puan yerine 20 olsa normal; 22-23 puan olsa çok iyi olurdu. Kendimizi kandırmayalım kapasitemiz bu kadar."

        "HIDDINK KULÜPÇÜLÜK VİRÜSÜNÜ AZDIRDI"

        Hiddink ve Terim dönemini de kıyaslayan Çelikler, "Terim döneminde ne oynadığımız belli değildi. Taktiğimiz de belirlenmiş bir 11'imiz de yoktu. 47 Milli oyuncu denedik ki herhalde dünya rekorudur. Hiddink ile bir 11'imiz, mantalitemiz ve dizilişimiz belirlendi. Ama kalitemiz ve en önemlisi iştahımız kayboldu.

        Hiddink'i 3 nedenden eleştiriyorum

        1- Kulüpçülük virüsünü bitireceğine daha da azdırdı.

        2- Kendini takıma çok veremediğinden olsa gerek iştahımızı yok etti.

        3- İki Almanya maçı gösterdi ki unuttuğumuz "Bu rakibi yenemeyiz" teslimeyetçiliğini geri getirdi.

        Yoksa bu takım 22-23 puanı geçecek bir potansiyele sahip değil. "Bizim takım en az 25-27 puan almalıydı" diyenler hayal görüyor. Hiddink puantaj olarak 3-5 puan geridedir belki ama kaybettirdiği mantalite daha önemli" dedi.

        ERCAN TANER / HTSPOR YAZARI

        Millilerimizin play-off'taki muhtemel rakiplerini değerlendiren Ercan Taner, "A Milli Futbol Takımı'nın play-off'a kalması beklenen bir olaydı. Daha iyi puan alabilirdik ama olmadı, play-off'taki rakiplerimizi düşünüyoruz artık. Grubu en kötü 2. olarak tamamlamamız dezavantaj oldu. Diğer takımlar da zorlu. Bosna-Hersek'in mükemmel bir çıkışı olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat bizim oynayacağımız seri başı takımlar biraz daha üst düzey rakipler. Muhtemel rakiplerimizden İrlanda'yı daha önce elediğimizi unutmayalım. Bu kurada bizi en çok zorlayacak maalasef Portekiz." dedi.

        "HIDDINK STRATEJİ HOCASI"

        Hiddink'le ilgili değerlendirmelerde de bulunan tecrübeli spor yorumcusu, "Hiddink elindeki kadroya göre bir oyun oynatmaya çalışıyor. Hiddink çok stratejik bir teknik direktör. Biz biraz daha tutkulu, coşkulu, baskılı, Türkiye'nin arka arkaya girdiği pozisyonlarla dolu 2008'in Milli Takımı'nı hep hayal ediyoruz. Ama Hiddink'in, tamamen stratejiye dayalı bir oyun sistemi var. O sakinliğe bir türlü alışamadık. Bundan sonra da nasıl alışacağız bilmiyorum" dedi.

        "DÜNYADA TEKİZ"

        Türk Milli takımının 2012 ve daha önceki yıllarda grup elemelerinde yaşadığı sıkıntıya da değinen Taner, "Bizim uzun vadeli planlara ihtiyacımız var. Şimdi başlasak 5 sene sonra ortaya çok iyi bir takım çıkabilir. Biz fazla sabırlı değiliz ve gruplarda nasıl mücadele edeceğimizi bilemiyoruz. İtalya biliyor, Almanya biliyor, Hollanda biliyor ama biz hala o düzeye gelemedik ve hep son ana bırakıyoruz. Ama turnuvaya gidince de büyük sürprizlere imza atıyoruz. Böyle bir özelliğimiz var. Dünyada herhalde turnuvalara zar zor gidip de orada büyük başarılar imza atan tek Milli Takım biziz. Zor gidiyoruz, yarı final oynuyoruz" dedi.

        ÖMER ÜRÜNDÜL / SABAH GAZETESİ SPOR YAZARI

        Türkiye'nin grupta ikinci sırada yer alarak play-off'lara kalmasını yorumlayan Üründül, "Grup maçları başlamadan önce Almanya grubumuzda favoriydi bizim

        hedefimiz ise grubu ikinci sırada tamamlamaktı. Bunu elde ettik. Ama nasıl elde ettiğimize baktığımızda oynadığımız futbol hiç iç açıcı değil. Bunun çeşitli nedenleri var tabii ki. Son Azerbaycan maçında bile rakibimiz sertliğe başvurmazken pozisyon bulamadık. Ancak nihayetinde play-off'a kaldık" dedi.

        "2008'İN ATEŞİ HIRVATİSTAN'DA SÖNMEDİ"

        Play-off turunda ikinci torbaya düşen ve zorlu rakiplerle eşleşmesi muhtemel olan Millilerimizin Şampiyona şansını değerlendiren Üründül, "Maalesef ikinci torbaya düşünce işimiz zorlaştı. Seri başı olan takımlardan iki takımı hiç istemem. İlki tabii ki Portekiz. Onlar bizim için şanssızlık olur. İkinci istemediğim takım da Hırvatistan olur. Çok güçlü oldukları için değil ama 2008'deki galibiyetimizin ateşi Hırvatistan'da sönmedi. O yüzden bize karşı hırsla oynarlar bu nedenle Hırvatları da istemem. Tercihim İrlanda ya da Çek Cumhuriyeti olur" dedi.

        "KADROMUZ BELLİ DEĞİL"

        Milli takımımızın grup maçlarında yaşadığı sıkıntının sistemsizlikten olduğunu söyleyen Ömer Üründül, "Türk Milli takımı olarak eleme gruplarında sıkıntı yaşamamızın nedeni sistemimizin olmayışıdır. Kadro istikrarımız maalesef yok. Almanya alt yapısı sağlam ekolü olan bir takım ve üst düzey bir futbol ülkesi. Löw'ün kadro istikrarı var. İddiasız maçlarda bile kadroda oynama yapmıyor. Bizde ise durum tam tersi. Hangi maça hangi kadroyla çıkacağımız belli değil. Şu 2 maçta bile 4 gün arayla kadroda kaç kişi değişti. Kadroda sürekli değişim yaparsanız başarılı olmak zorlaşıyor" dedi.

        "HIDDINK BİZE UYGUN DEĞİL"

        Son olarak Hiddink'le ilgili konuşan Üründül, "Hiddink'in milli takıma uygun bir hoca olmadığı ilk geldiğinde de söyledim. Hiddink bir sistem hocası. Kariyeri tartışılmaz ama bize uygun değil. Profesyonellik anlayışı yüksek takımlarda başarılı olur bu nedenle bize uygun değil ve başarılı olması çok zor" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ