Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Tarihçe EURO 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası tarihçesi - Tarihçe Haberleri

        Futbol dünyasının en büyük organizasyonlarından Avrupa Futbol Şampiyonası’nın 13. Turnuvası olan Euro 2008, Avusturya ve İsviçre’nin ev sahipliğinde gerçekleşti.

        EURO 2008’e özel yeni bir kupanın tasarlandığı organizasyonda, UEFA All-star takımı uygulaması da 1996 yılından sonra ilk kez bu turnuvada gerçekleştirildi. UEFA'nın 2008 yılına özel belirlediği All-star kadrosuna Türkiye'den Hamit Altıntop seçildi.

        TURNUVAYA KATILAN TAKIMLAR: Türkiye, Galler, Ukrayna, İsveç, İspanya, Slovenya, Slovakya, Sırbistan, İskoçya, San Marino, Rusya, Romanya, İrlanda Cumhuriyeti, Portekiz, Polonya, Norveç, Kuzey İrlanda, Hollanda, Moldova, Malta, Lüksemburg, Litvanya, Lihtenştayn, Letonya, Kazakistan, İtalya, İsrail, İzlanda, Macaristan, Yunanistan, Almanya, Gürcistan, Makedonya, Fransa, Finlandiya, Faroe Adaları, Estonya, İngiltere, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Kıbrıs Rum Kesimi, Hırvatistan, Bulgaristan, Bosna Hersek, Belçika, Belarus, Azerbaycan, Ermenistan, Andorra, Arnavutluk

        Euro 2008'de destansı bir oyun sergileyen Türkiye, gruplardan çıkmak için ihtiyacı olan 3 puan için Çek Cumhuriyeti karşısına çıkmıştı. Dakikalar 62'yi gösterdiğinde Çekler Plasil'in golü ile 2-0 öne geçmişti. Geriye kalan yarım saatte Türkiye için her şey daha da zordu. Fakat imkansız değildi. Dakika 75'te Arda'nın golü ile 2-1 öne geçen milli takımımız, 87.dakikada skoru Nihat Kahveci ile 2-2'ye getirmişti. Maçın bitmesine kayıp zaman dahil sadece 7 dakika kalmıştı. Ve Nihat Kahveci 89.dakikada bir kez daha sahneye çıkarak galibiyeti getiren o golü Türkiye'ye kazandırdı. Milli takımımız artık çeyrek finaldeydi.

        FİNALE KALAN TAKIMLAR: Türkiye, Avusturya, İsviçre, Polonya, Portekiz, İtalya, Fransa, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Hırvatistan, Rusya, İspanya, İsveç, Romanya, Hollanda

        Çeyrek finalde Hırvatistan ile karşılaşan Türkiye, normal süresi 0-0 biten maçın uzatmalarında Klasnic'in 119.dakikada attığı gol ile 1-0 geriye düşmüştür. Artık tüm ümitler tükendi derken, Semih'in 120+2'de iki Hırvat oyuncunun arasından attığı o mükemmel gol milli takımımızı penaltılara götürmüştür. Penaltılarda Rakitic, Modric ve Petric gibi teknik oyuncuların kaçırdığı penaltılar Türkiye'ye yarı finali getirmişti.

        Yarı finaldeki rakibi Almanya olan Türkiye'nin başında çok büyük bir talihsizlik vardı. Sakat ve cezalı oyuncuların çok sayıda olması teknik direktör Fatih Terim'i zor duruma düşürmüştü. Zor koşullara rağmen maçı 90.dakikaya kadar 2-2'lik bir skorla korumasını bilen Türkiye, son dakikalarda Philipp Lahm'ın attığı gol ile maçı 3-2 kazanmış ve finale yükselmiştir.

        Milli Takımımızın 3. olduğu Euro 2008’in final karşılaşmasında Almanya ile İspanya mücadele etti. Karşılaşmayı 1-0 kazanan İspanya, 44 yıl aradan sonra 2. kez Avrupa Şampiyonu oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ