Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Suudi Arabistan Lübnan'ın Büyükelçisi'ni sınır dışı etti
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Suudi Arabistan, Lübnan Büyükelçisi'nin ülkeden 48 saat içinde ayrılmasını isteyerek sınır dışı etti. Suudi Arabistan ayrıca Lübnan'dan yapılan tüm ithalatlara genel bir yasak getirdi.

        Suudi Arabistan, Beyrut'taki Büyükelçisi Velid bin Abdullah el-Buhari'yi de geri çağırdı.

        Suudi Arabistan, Yemen'deki savaşı Suudi "saldırganlığı" olarak nitelendiren Lübnanlı bir bakanın yorumlarına yanıt olarak, Lübnan'ın krallık büyükelçisine ülkeyi 48 saat içinde terk etmesini söyledi ve Lübnan'dan tüm ithalatı durdurdu.

        Suudi Arabistan'ın bu hamlesi, sosyal medyada Lübnan Enformasyon Bakanı George Kordahi'nin Yemen'deki savaşı Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin saldırganlığı olarak nitelendirdiği bir videonun yayınlanmasından günler sonra geldi.

        REKLAM

        Kordahi bu açıklamayı göreve seçilmeden önce eylül ayında yapmıştı. Kordahi, göreve başlamadan önce katıldığı bir programda, Yemen'deki Husilerin nefsi müdafaa için savaştığını ve Suudi Arabistan'ın bu ülkeye yönelik saldırılarının durması gerektiğini söylemişti. Kordahi, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Yemen'e yönelik dışarıdan bir müdahalesinin olduğunu ifade etmişti.

        SUUDİ ARABİSTAN'DAN AÇIKLAMA

        Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'da yer alan açıklamada, Dışişleri Bakanlığı tarafından Lübnan Enformasyon Bakanı'nın hakaret içerikli ifadeleri üzerinden bir beyanname yayınlandığı ifade edildi.

        Lübnan Hizbullahı'nın Riyad ve Beyrut ilişkilerine nasıl zarar verdiğine de değinilen açıklamada, terörist olarak tanımlanan Hizbullah'ın, Lübnan devleti adına karar verip ülkeyi kendi projelerini hayata geçirmek için bir üs olarak kullandığı belirtildi.

        Hizbullah'ın, Lübnan'daki tüm limanları kontrol altında tuttuğu savunulan açıklamada, Suudi Arabistan'ın tüm uyarılarına rağmen Riyad'a ihraç edilen ürünlerin arasında uyuşturucu sevkiyatının durmadığı vurgulandı.

        LÜBNAN BAŞBAKANI'NDAN AÇIKLAMA

        Lübnan Başbakanı Najib Mikati, hükümetinin Suudi Arabistan ile iyi ilişkilere olan inancını yineleyerek; Suudi Arabistan'ı, Lübnan Enformasyon Bakanı tarafından yapılan yorumlar üzerine yaşanan diplomatik krizi geride bırakmaya çağırdı.

        Mikati yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın Lübnan büyükelçisini sınır dışı etme ve ithalatı yasaklama kararından üzgün olduğunu, ancak ilişkiyi düzeltmek için çalışmaya devam edeceğini söyledi.

        Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Suudi Arabistan ile diplomatik ilişkilerin kopmasına sebebiyet veren Lübnan Enformasyon Bakanı George Kardahi’ye ulusal çıkarları gözeterek uygun bir karar alması teklifinde bulundu.

        Lübnan Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, Mikati'nin, Suudi Arabistan’ın Lübnan ile diplomatik ilişkilerini kesmesi ve tüm ithalatı durdurması üzerine Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile bu durum üzerinde istişare ettiği kaydedildi.

        Açıklamada, Avn'la yapılan istişare sonucunda, Başbakan Mikati’nin Kardahi ile görüştüğü, kendisine ulusal çıkarları göz önünde bulundurup Lübnan’ın Arap ilişkilerinin yeniden düzeltilmesi için uygun bir karar almasını istediği ifade edildi.

        Ayrıca Mikati’nin, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Bouhabib’ten de yurt dışına seyahat etmemesini, Suudi Arabistan ile sorunun çözülmesi için bir kriz masası kurması talimatı verdiği kaydedildi.

        Suudi Arabistan, bugün, Lübnan Enformasyon Bakanı George Kardahi'nin, Riyad'ı eleştiren ifadeleri üzerine Beyrut'taki Büyükelçisi Velid bin Abdullah el-Buhari'yi geri çağırıp, Lübnan'dan tüm ithalatı da durduğunu açıklamıştı.

        Riyad’ın bu kararı üzerine Mikati ise, durumdan derin üzüntü duyduklarını belirterek kararın gözden geçirilmesi temennisinde bulunmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ