Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Türkiye'de ilk! Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü kuruldu

        Bir yanda suç mağdurları, diğer yanda onları mağdur edenler. Artık onlar istemedikleri sürece karşı karşıya gelmeyecekler.

        Bu amaçla kuruldu mağdur görüşme odaları. Şimdi ise kapsamı genişletildi. Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri müdürlüğü Türkiye'de ilk kez, İstanbul Anadolu Adliyesi'nde çalışmalarına başladı.

        AÇILIŞA YOĞUN KATILIM

        Habertürk'ten Arzu Kaya'nın haberine göre, İstanbul Anadolu Adalet Sarayı'nda yapılan açılış törenine, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar, Adalet Bakanı Yardımcısı Selahaddin Menteş, Yerleşik Eşleştirme danışmanı Pedro J. Barcelo Obrador, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Cristian Berger, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı Metin Saruhan, Anadolu Adalet Sarayı Komisyon Başkanı Bekir Altun, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcısı Sırrı Topluyıldız, Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Gümüş, Beykoz Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Aydın, İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu ile hakim ve savcılar katıldı.

        REKLAM

        “İKİNCİ ÖRSELENMENİN ÖNÜNE GEÇİLECEK”

        Mağdur odaklı uygulamalara önemli bir katkı sağlayacak olan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü'nün açılışını gerçekleştirdiklerini söyleyen Adalet Bakanı Yardımcısı Selahaddin Menteş, "Mağdur, adli süreç ve kendisine sağlanan imkanlar konusunda bilgilendirilmek istemektedir. Kişilere karşı işlenen suçlarda mağdur, bu eylemin neticelerinin de ortadan kaldırılmasını beklemektedir. Bu aşamada mağdur hakları alanında yürüttüğümüz çalışmalar, şiddet mağduru kişilerin ve özellikle çocuklarımızın adli süreçlerde ikincil örselenmelerinin önüne geçilmesini sağlayacaktır. Kırılgan gurupların özel ortamlarda ifade ve beyanlarına başvurulması bizim temel hareket noktamız” dedi.

        “HAKLARIN KORUNMASI ÇALIŞMALARI ETKİN HALE GELDİ”

        İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar ise projenin uygulamaya başlaması ile mağdur haklarının korunmasına yönelik çalışmaların etkin hale geldiğini belirtti. Müdürlüğün bünyesinde psikolog, pedagog, sosyal çalıştırıcı ve zabıt katiplerinin görev yapacağını kaydetti. Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri'nin hizmete girdiğini ifade eden Başsavcı Uçar, mağdur hakları ve ceza adalet sisteminin güçlendirilmesi için yürütülen projenin önemli bir kilometre taşı olduğunu söyledi.

        MÜDÜRLÜK NELER YAPACAK?

        Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü, öncelikli olarak cinsel suç mağdurları, çocuklar ve şiddete maruz kalan kadınların ihtiyaçlarını değerlendirecek. Maruz kaldıkları olayın etki ve izlerini ise uzmanlarla silecek. Müdürlük ise 4 ana birimden oluşuyor. Mağdurlara hakları anlatılacak.

        Mağdurlar, adli süreçte ikinci mağduriyeti ifade verme sürecinde tekrar tekrar yaşamayacak.

        Müdürlük, Anadolu Adliyesi'nden sonra İzmir, Adana, Eskişehir, Samsun, Malatya ve Rize olmak üzere 6 ilde daha faaliyete geçecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ