Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Son Dakika: Tuz Gölü için 1.2 milyar dolarlık anlaşma - Enerji Haberleri

        Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisinin yeni fazları için Dünya Bankası ve Asya Altyapı ve Yatırım Bankası ile toplamda 1,2 milyar dolarlık finansman anlaşmasına imza atıldığını kaydeden Albayrak, "Hem geri ödeme koşulları ve uygun maliyeti hem de düşük faizi ile Türkiye için önemli bir finansman kaynağı olacak. Geçen yıl Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisinin 550 milyon metreküplük ilk fazını devreye aldık. O gün milletimizle bu tesisimizin kapasitesini 5,4 milyar metreküpe çıkarma projemizi paylaşmıştık. İnşallah yoğun bir çalışma ile kapasiteyi kademeli olarak artıracak ve 2023 yılından önce 5,4 milyar metreküplük kapasiteye ulaşacağız. Silivri doğalgaz depolama tesisimizdeki genişleme ile birlikte 10 milyar metreküplük depolama hedefimize de ulaşacağız." ifadelerini kullandı.

        Albayrak, son dönemde Türkiye'nin büyük enerji projeleriyle daha güçlü bir şekilde yoluna devam ettiğini vurgulayarak, "Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi, TürkAkımı ile bunların yanında hayata geçirilen yüzer LNG depolama ve gazlaştırma ünitesi projelerimiz, doğalgaz depolama yatırımlarımız ve LNG terminallerimizle artık bölgede doğalgaz ticaret merkezi olma hedefimize doğru adım adım ilerliyoruz." diye konuştu.

        "TÜRKİYE ARTIK KURUMSALLAŞIYOR"

        Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Projesine finansman sağlayan iki bankanın da kredi onaylarını seçim döneminde verdiğinin altını çizen Albayrak, bu kredinin Türkiye'nin geleceğine, istikrarına ve ülke ekonomisine duyulan güvene verildiğini söyledi.

        Albayrak, siyasal istikrarın olduğu yerde güvenin, güvenin olduğu yerde de yatırım ve ekonomik büyümenin olduğunu anlattı. Albayrak, şunları söyledi:

        "Türkiye artık öngörülebilir politikalarla geleceğe sağlam adımlarla yürüyor. Artık yatırımcılar da uluslararası finans kuruluşları da şunu iyi biliyor: Türkiye'nin önü açık. İhracatıyla, istihdamıyla, yatırımlarıyla büyümeyi destekleyecek her adımı kararlılıkla atmaya devam edeceğiz. Ekonomide çok boyutlu bir dönüşümün yol haritasını hazırladık. Enerji de bu alanların başında geliyor. Enerjide Türkiye'yi bir üst lige çıkaracak teknoloji ve verimlilik odaklı bir altyapının temellerini attık. Türkiye'nin enerjide gelecek vizyonu olan Milli Enerji ve Maden Politikasını ilan ettik. Artık kim gelirse gelsin önemli değil. Kurumlarda devamlılık esasından hareketle enerjide bütün hedeflerimizi hayata geçireceğimiz kapsamlı bir yol haritamız var. Türkiye artık kurumsallaşıyor. Kişilerden bağımsız bir yapıya kavuşuyor. Kişilerin değil, vizyonun, projelerin, yatırımların devamı söz konusu artık."

        "YEPYENİ BİR DÖNEME GİRDİK"

        Türkiye'nin 24 Haziran seçimlerinde önemli bir demokrasi sınavından daha başarıyla çıktığını belirten Albayrak, "Milletimiz bir kere daha istikrara ve güvene evet dedi. Türkiye'yi büyütecek proje ve yatırımlara devam dedi. Büyük ve güçlü Türkiye idealine her zamankinden daha fazla sahip çıktı. Seçimlerin artık belirsizlik değil, umut ve heyecan getirdiği yepyeni bir döneme girdik." ifadelerini kullandı.

        Albayrak, 24 Haziran gecesi yeni başarı hikayelerine imza atılacak tertemiz bir sayfa açtıklarını dile getirerek, artık Türkiye'nin her gün kendini yenileyen, kendini aşan ve daha büyük hedeflere koşan bir ülke olacağını söyledi.

        "SONDAJ GEMİMİZ FATİH İLE VE KENDİ İNSAN KAYNAĞIMIZLA FAALİYETLERE BAŞLADIK"

        Dünyanın kriz ve sorunlarla boğuştuğu bir dönemde Türkiye'nin istikrar ve güçlü bir liderlikle yoluna devam ettiğine işaret eden Albayrak, şunları kaydetti:

        "Dünyanın en önemli yatırımlarını hayata geçiriyoruz. Seçim döneminde bile çalışmalarımıza ara vermedik. Son sürat çalışmaya devam ettik. Bilirsiniz genelde seçim zamanları kamu kepenkleri kapatır. Sonraki gelene kadar işler bekler. Artık o devirler geride kaldı. Çünkü artık kişilerden bağımsız, kesintisiz istikrar dönemine girdik. Artık seçimler nedeniyle ötelenen, iptal edilen hiçbir yatırım yok. Tam tersine hızlı bir şekilde yürüyoruz. Çünkü bugüne değil, geleceğe yatırım yapacağız artık. Denizlerimizde ilk defa kendi sondaj gemimiz Fatih ile ve kendi insan kaynağımızla faaliyetlere başladık. 1'e 400 bin değer katacak yeni bor stratejimizle ilgili imzalar attık. Borda ileri teknoloji ve katma değerli ürün dönemini başlattık. Bin 200 megavatlık Türkiye'nin ilk ve dünyanın en büyük rüzgar off-shore sahalarından birinin ihalesi için ilgili süreci başlattık. Burada da yerli üretim ve yerli istihdam şartı ile başlattığımız teknoloji yerlileştirmesi çalışmalarına yeni bir ivme kazandıracağız. Büyüyen ve gelişen Türkiye'ye artık küçük çaplı projeler yetmez. Bir öncekinden daha fazlasını yapmak, onun da bir adım ötesine geçmemiz gerekiyor."

        1,2 MİLYAR DOLARLIK KREDİ ANLAŞMASI

        Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi'nin genişletilmesi için uluslararası finans kuruluşlarıyla toplamda 1,2 milyar dolarlık kredi anlaşması imzalandı.

        BOTAŞ GENEL MÜDÜRÜ BURHAN ÖZCAN: TOPLAM 1,2 MİLYAR DOLAR FİNANSMAN ANLAŞMASINI İMZALAMAK ÜZERE BİR ARAYA GELDİK

        Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) Genel Müdürü Burhan Özcan, Dünya Bankası ve Asya Altyapı ve Yatırım Bankası ile 22,5 yıl vadeli, 1,2 milyar dolarlık finansman anlaşmasını imzalamak üzere bir araya geldiklerini belirterek, "Bu imzayla beraber, 5,4 milyar metreküplük depolama kapasitesine ve 80 milyon metreküplük günlük sisteme gaz verme potansiyeline sahip olacağız." dedi.

        Özcan, Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Projesi Finansmanı İmza Töreni'nde yaptığı konuşmada, dünyanın en büyük tuz sahası doğalgaz depolama tesisinin finansmanına yönelik çalışmada sona geldiklerini söyledi.

        İlave depolama çalışmasıyla birlikte 11 milyar metreküplük depolama kapasitesine ulaşılacağını ifade eden Özcan, "Bu imzayla beraber 5,4 milyar metreküplük depolama kapasitesine ve 80 milyon metreküplük günlük sisteme gaz verme potansiyeline sahip olacağız. Sağlanan bu finansman Türkiye ve BOTAŞ'a duyulan güvenin bir göstergesidir." diye konuştu.

        Özcan, söz konusu kredi anlaşması ve yatırımlar sonrasında 7 milyar dolarlık ticari gelir elde edileceğini ve yaklaşık 6 bin kişiye istihdam sağlanacağını belirtti.

        BOTAŞ'ın tüm illere ve yaklaşık 600 ilçeye doğalgaz ulaştırmak için çalışmalarına devam ettiğini dile getiren Özcan, bakanlığın uluslararası enerji projelerine yönelik hedefleri gerçekleştirme noktasında da önemli ölçüde yol aldıklarını ifade etti.

        "TÜRKİYE ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİNİ GÜÇLENDİRDİ"

        Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johannes Zutt da Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Projesi ile Türkiye'nin enerji arz güvenliğini güçlendirdiğini belirtti.

        Projenin Türkiye'nin 50 milyona yaklaşan doğalgaz abonesinin enerji ihtiyacını karşılamada sigorta görevi üstleneceğini aktaran Zutt, "Proje enerji ihtiyacının zirve yaptığı zamanlarda talebi karşılamaya yardımcı olacak. Mevsimsel değişikliklerde arz güvenliğine katkı sağlayacak." dedi.

        Zutt, Türkiye'nin son 30 yılda enerji sektörünün liberalleşmesi için yoğun çalışmalar yürüttüğüne işaret ederek, "Projenin diğer katılımcılarıyla beraber yoğun çalışmalar yaptık. Türkiye'nin enerji güvenliği, verimlilik ve daha fazla yenilenebilir enerji kullanılmasına yönelik çalışmalarını desteklemeye devam edeceğiz." diye konuştu.

        REKLAM
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ