Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Sinema Uzayı konu alan en iyi filmler!
        1

        Le Voyage dans la lune - Ay'a Seyahat, 1902

        Bir grup astronot, önderleri olan profesörün talimatları ile Ay'a doğru yolculuğa çıkarlar. Orada ayda yaşayan adamlar tarafından tutsak edilirler. Film onların oradan kaçıp dünyaya geri dönme maceralarını konu alır. Prof. Barbenfouillis başkanlığındaki ekip dev bir bombardıman silahı ile fırlatılırlar. Aya vardıklarında onları kaçıranlar, tutsakları Ay kralının sarayına götürülürler. George Méliès’in bu ünlü kısa filmi sinema tarihinin ilk bilim kurgu filmi olarak tanınmıştır.

        2

        Star Trek - Uzay Yolu

        Ünlü seride atılgan yıldız gemisi soğukkanlı Kaptan Kirk'ün liderliğinde yeni dünyalar ve uygarlıklar keşfetmek için uzayın derinliklerine doğru yol alır. Ve onları bu yolculukta bekleyen pek çok macera vardır.

        3

        2001: A Space Odyssey - 2001: Uzay Macerası, 1968

        İlk bölüm tarih öncesinde maymunlar arasında geçer… Film boyunca gizeminin peşine düştüğümüz Kara Taş’a dokunan maymunlardan biri, bulduğu kemik parçasını silah olarak kullanarak çevresindekilere üstünlük sağlamayı başarır. Zafer işareti olarak havaya attığı kemiğin uzay aracına dönüşmesiyle bir anda uzay çağına geçeriz… Kara Taş, insanlığın uzayı fethetmek için yola çıktığı çağda dahi gizemini korumaktadır. Yönetmen Stanley Kubrick, ünlü bilimkurgu yazarı Arthur C. Clarke ile birlikte yazdığı senaryoda bir hikâye anlatmaktansa seyirciyle birlikte varoluşumuzun anlamı üzerine düşünür… Filmin finalde ne demek istediği bugün bile hâlâ konuşulmaktadır.

        4

        Solaris, 1972

        Sularla kaplı Solaris gezegeni, Dünya'dan gelen insanların bilincinde ve bilinçaltında oyunlar oynayarak hafızalarında kalmış olayları maddeleştirir. Burada olanları araştırmakla görevli olarak ilgili üsse gönderilen kişi de gezegenin gücünden payını alır. Filmin kahramanı gezegen nedeniyle kendi geçmişinin hayaletleriyle de yüzleşmek zorunda kalacaktır.

        5

        Alien-1 - Yaratık, 1979

        Tarihin en ünlü uzay gemisi Nostromo, görevini tamamlamış bir şekilde Dünya'ya geri dönerken başka bir gezegenden yardım çağrısı alır. Çağrıyı karşılıksız bırakmayan gemi mürettebatı bu bilinmedik gezegene iniş yapar. Bu çağrının bir uyarı sinyali olduğunu geç fark eden ekip bilinmeyen bir yaşam formuyla karşılaştıklarında olağandışı bir tecrübeye, ürkütücü bir maceraya atılırlar.

        6

        The Right Stuff - Boşluktaki Kahramanlar, 1983

        Philip Kaufman'ın Tom Wolfe'un The Right Stuff isimli romanından uyarlanan film yedi cesur astronotun ve heyecan tutkunu bir test pilotunun yaşamını anlatır.

        7

        Apollo 13, 1995

        Apollo 13 ekibi Ay'a gitmek için hazırlanmaktadır. Dönemin en ünlü astronotları olan Jim Lovell, Fred Haise ve Jack Swigert'tan oluşan ekip tüm hayatlarını bu heyecan verici görev için hazırlanarak geçirmişlerdir. Her şey yolunda gidiyor gibidir. Ta ki daha aya varmadan oksijen tanklarından biri patlayana ve ölümle imtihan başlayana kadar... Artık Apollo 13'ün aya gitmesi bir yana, dünyaya dönmesi bile mucizelere bağlıdır.

        8

        Event Horizon - Ufuk Faciası, 1997

        2040 yılında uzaya araştırmalar yapmak üzere gönderilen uzay gemisi görevi esnasında kaybolur. Olayın üzerinden geçen yedi senenin ardından bilim insanları bu uzay gemisini aramak ve akıbetini kavramak üzere bir kurtarma gemisi göndermeye karar verir. Titiz bir şekilde bir araya getirilen ekip, çıkacakları bu karanlık yolculukta başına geleceklerden habersizdir.

        9

        Sunshine - Gün Işığı, 2007

        2057 yılına gelindiğinde Güneş ölmek üzeredir ve buna bağlı olarak da Dünya da yok olmaya çok yakındır. Bir grup astronot, Güneş'i yeniden hayata döndürmek üzere göreve gönderilirler ancak başarısız olurlar. Yedi yıl sonra bir başka ekip aynı görev için uzaya gönderilir. Icarus II adlı uzay gemisi, ekibin başında Kaptan Kaneda ile yola çıkarak, taşıdıkları nükleer başlıkla Güneşin yeniden hareketini sağlamayı hedefler. Herkes nefeslerini tutmuş bu ekibi beklerken aniden bağlantı kesilir. Ekip, Güneş ile baş başadır.

        10

        Wall-E - VOL-İ, 2008

        Filmde insanoğlu aşırı kirlenme sebebiyle Dünya'yı terk edip başka bir gezegende yaşamaya başlamıştır. Çöplerle çevrili dünyayı temizleme görevi sevimli bir robota, Wall-E'ye verilir. İnsanoğlunun bıraktığı çöplerden kendine yeni bir dünya yaratan robotun yalnızlığı, başka bir robot olan Eve’nın gelmesiyle son bulur. İki sevimli robotun arasında filizlenen dokunaklı ilişki türlü zorluklara rağmen direnmeye ve ayakta kalmaya çalışır.

        11

        Moon - Ay, 2009

        Astronot Sam Bell, Lunar Industries ile üç senelik bir kontrata imza atar. Sözleşmede gezegenimizi besleyen önemli enerji kaynaklarından olan Helium-3'ü keşfetmek üzere Ay'ın karanlık bir köşesine gönderilmesi yer alır. Görevi esnasında başına talihsiz kazalar gelen Bell, bu talihsizlikleri aşabilecek midir?

        12

        Gravity - Yer Çekimi, 2013

        Dr. Ryan Stone zeki bir tıp mühendisidir ve emekliliğinden önce son görevine çıkan yetenekli ve deneyimli astronot Matt Kowalsky'nin yönetimindeki mekikte ilk uzay yolculuğuna çıkar. Her şey yolunda gibi gözükürken rutin bir keşif yürüyüşü sırasında felaket yaşanır. Mekik, çarpan bir cisim sonucu paramparça olur. Filmde iki bilim insanı Dünya'ya dönüş yolunu bulmaya çalışır. Başrollerinde Sandra Bullock ile George Clooney'nin oynadığı, Alfonso Cuaron'un yönettiği Gravity teslim olmak ya da savaşı sürdürmek arasındaki meselelerle ilgili bir film.

        13

        Interstellar - Yıldızlararası, 2014

        Gıdanın en önemli sorun olduğu bir gelecekteyiz... Çocukların hangi mesleği seçeceğine öğretmenlerin karar verdiği, Mao'nun Çin'ini andıran devletçi bir sistem var. Tüketim toplumu, bireycilik ve ABD'nin simgelediği değerler artık tarih olmuş. Çiftçilik yapan eski pilot Cooper bu sisteme karşı isyan eder ve NASA'nın yeni gezegen araştırmalarında yer alır. Film, yüksek teknolojiyi, bilimsel araştırmaları, kâşiflik ruhunu ve insan merkezli aydınlanmacı düşünceyi kutsarken, gençlere elindekiyle yetinmeyi öğreten, çevrecilerin idolleştirdiği tarım toplumu fikrine karşı çıkar. Asıl öykü sevgiyle, özellikle de evlat sevgisiyle ilgili. Sevgi geleceğin karanlık dünyasındaki yegane umut değil sadece... Bilimsel gelişmelerin esin kaynağı ve insanlığın asıl kurtuluşuna giden yol... Yıldızlararası insanlığın kurtuluşunu birbirlerine ulaşmaya çalışan bir baba ve kızın sevgi öyküsüne bağlıyor.

        14

        Marslı - The Martian, 2015

        Film, Mars’taki bir görev sırasında çıkan fırtınayla ekipten ayrı kalan ve o noktadan sonra da geride kalanlar tarafından bulunamayınca ölmüş olarak kabul edilen bir astronotu anlatır.

        15

        Passengers - Uzay Yolcuları, 2016

        Başrollerinde Jennifer Lawrence ile Chris Pratt’ın oynadığı Uzay Yolcuları (Passengers), romantik bir bilim kurgu filmi. Talihsizlikler sonucunda bir uzay gemisinde baş başa kalan iki kişinin ve zor seçimlerin hikâyesi... Filmin konusuna gelecek olursak; uzay gemisinin uyku odalarındaki problemden bir ötürü, iki kişi uykularından tam 90 yıl erken uyanırlar. Hayatta kalmaları, önlerindeki gizemleri çözmelerine bağlıdır.

        16

        Life - Hayat, 2017

        Astronot Sam Bell, üç yılını aya ulaşmak ve orada inceleme yapmak için geçirmiştir. Herkesten izole, farklı bir münzevi hayatı yaşayan Sam, işini önemsese de görevine karşı pek de heyecan duymaz. Günlerini sessizlik içinde geçiren Sam hayatını, evini ve karısını gözden geçirmeye, geçmişteki planları ve hayallerini hatırlamaya başlar. Eve dönüş yolculuğuna başlamadan önce Sam çevresinde bazı tuhaflıklar hissetmeye başlar. Algı eşiği açılan Sam, rutinin bozulduğunu görmektedir. Bu süreçte kendi kendisi ile karşı karşıya gelen Sam, kurduğu hayatın ne olduğunu keşfedecektir.

        17

        First Man - Ay'da İlk İnsan, 2018

        Film, astronot Neil Armstrong'un hayatının 1960'lardaki dönemini konu alıyor. Armstrong'un 1969'da Ay'a ayak basan ilk insan olduğu yolculuğa giden süreçte hem NASA'da yaşananlar, hem de Armstrong'un özel hayatı ve eşi Janet'la (Claire Foy) ilişkisi filmde yer buluyor.

        18

        Ad Astra - Yıldızlara Doğru, 2019

        Astronot Roy McBride'nın babası, 20 yıl önce uzayda hayat olup olmadığını araştırmakla görevlendirilir. Ancak bu görev sırasında kaybolan adamdan bir daha haber alınamaz. Kaybolan babasını galakside aramak isteyen Roy, gezegeni tehdit eden bir gizemi de çözmek amacıyla güneş sisteminin dışına yolculuk eder. Bu yolculuk Roy’un beklediğinde de farklı şeyler öğrenmesine neden olur. Yolculuk sayesinde astronot, insan varlığının doğasına ve kozmostaki yerimize meydan okuyan sırların ortaya çıkmasını sağlar.

        19

        High Life, 2019

        Ömür boyu hapis cezası ile karşı karşıya kalan bir grup suçlunun cezadan muaf olmaları için önlerinde tek bir seçenek bulunur, o da sonu ölümle sonuçlanabilecek bir deneye katılmayı kabul etmek. Şanslarını denemek isteyen suçlular, uzayda geçecek olan insan üreme deneyinin bir parçası olmayı kabul eder. Ancak hayatta kalmak onlar için hiç de kolay olmaz. İçinde bulundukları gemi kozmik ışın fırtınasına maruz kalınca suçlular için adeta bir ölüm kalım savaşı başlar.

        20

        Bonus: Star Wars - Yıldız Savaşları

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ