Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Yapılan bir araştırma palyaço korkusunun sebeplerini açıklıyor
        1

        Komik hareketleri, renkli kıyafetleri ve kırmızı burunlarıyla palyaçolar özellikle çocukların favorisidir. Eğlenceli çocuk etkinliklerinin vazgeçilmezi olsalar da dünyada birçok insan palyaçolardan korkuyor. Coulrophobia olarak bilinen bu korkunun nedeni tam olarak bilinmiyor.

        2

        2 Şubat 2023 tarihinde Fronteirs dergisinde yayınlanan ve bir ilki temsil eden çalışma palyaço korkusu üzerinde kapsamlı bir görüş sunuyor.

        Güney Galler Üniversitesi ve Psikoloji ve Terapötik Çalışmalar Okulu araştırmacıları tarafından yapılan araştırmaya 790 kadın, 197 erkek katıldı. Deneklerden alınan cevaplar ve önceki teoriler de eklenerek, palyaço korkusunun altındaki sebepler incelendi.

        3

        İlk sebep; palyaçoların insanlarda uyandırdığı "tekinsiz vadi" etkisi olabileceğine işaret ediyor. Palyaçoların yüzünü kaplayan makyaj, takma burunları, normal bir yüze benzemeyen hatları gibi onları insani özelliklerden uzaklaştıran faktörler insanlarda korku yaratıyor olabilir.

        4

        Diğer sebep ise palyaçoların insan figürünün çarpıtılmış bir versiyonu olması ve yüzündeki duyguları gizlemesinden kaynaklı olabilir. Bu ürkütücü görünüş, kişilerin tehlikede olup olmadığını bilmediğini veya karşı taraftan gelecek tehlikeyi kestirememesinden kaynaklanıyor olabilir.

        5

        Başka dikkat çeken nokta ise paylaçoların öngörülemez hareketleri. İnsanlar, karşı tarafından nasıl davranacağını kestiremediğinde kendilerini tehlikede hissediyorlar.

        6

        Diğer ve son sebep ise; korku filmlerinden kaynaklanıyor. Bu zamana kadar palyaçolar birçok filmde katil rolünü benimsedi. Bu deneyim, nesilden nesile aktarılarak daha da büyümüş olabilirdi.

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ