Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Sükûnet ve aşk: Midilli ve Limni Levent Özçelik, Midilli ve Limni gezi rehberi, Midilli ve Limni'de nerede kalınır,Midilli ve Limni'de ne yapılır

        LEVENT ÖZÇELİK/HT CUMARTESİ

        SAKİN ADA MİDİLLİ

        Ayvalık’a tekneyle bir saat uzaklıkta bulunan Midilli (Lesvos), Yunanistan’ın üçüncü büyük adası. Ege Denizi’nin kuzeydoğusunda yer alan ada arkeolojik zenginliği ve iki büyük körfeziyle, huzur ve sakinlik arayanların ilk durağı. Renklerin ve zıtlıkların adası olan Midilli, yeryüzünde bir cennet adeta... Ilıman iklimi, yemyeşil doğası, verimli topraklarıyla Yunan adaları içinde keşfedilmesi gereken apayrı bir ada. Zeytin ağaçları, meşe ve ceviz ağaçlarıyla kaplı ada, hem nefesinizi hem ruhunuzu tazeleyecek. UNESCO’nun koruması altındaki Geopark’ı ziyaret etmeyi unutmayın.

        NELER YAPILIR?

        Safari turuna çıkıp geleneksel köyleri ve gizli yolları keşfedebilirsiniz.

        Eftalou Plajı yakınlarında bulunan termal tesisleri ziyaret edip keyif yapabilirsiniz.

        Adanın doğusunda bulunan Pyrgi Thermis adındaki kasabaya gidip Midilli’deki gündelik hayatı yakından tanıma şansına sahip olacaksınız.

        Ada, koruma altına alınmış kuş türlerine de ev sahipliği yapıyor. Doğru zamanda gittiğinizde dünyanın en güzel kuşlarını görebilirsiniz.

        Midilli’nin jeolojik mirasını görmek için Doğa Tarihi Müzesi’ni gezebilirsiniz.

        Adanın batısında benzersiz bir coğrafya yer alıyor. Volkanik bölge olan Sigri, binlerce yıl önce taşlaşmış ağaçlardan oluşuyor.

        Ada, 379 kilometre boyunca uzanan kumsallara sahip. Dolayısıyla benzersiz bir deniz keyfi vaat ediyor; Eresos, Vatera, Agios Isodoros, Petra, Anaxos ve daha pek çok plaj sizi bekliyor.

        Safari, kuş gözlemciliği, dalış, yelken, rüzgâr ve uçurtma sörfü gibi macera ve adrenalin dolu pek çok aktiviteye katılabilirsiniz.

        NE ALINIR?

        Yüksek kalitede zeytinyağı, sardalya, uzo, Ladotyri gibi adaya özgü peynir çeşitleri, taze balık ve deniz ürünlerini mutlaka tadın ve satın alın.

        ROMANTİK LİMNİ

        Ege’nin en kuzey noktasında yer alan Limni (Limnos), sakin ve romantik bir tatil yapmak isteyenler için ideal bir adres. Volkanik bir ada olan Limni’nin başkenti Mirina. Şehrin en önemli yapılarından biri, Venediklilerden kalma Mirina Kalesi. Sokak aralarından kaleye doğru çıkabilirsiniz. Sokaklarda yürürken, balkonda oturan insanlarla selamlaşabilirsiniz. Kaleye vardığınızda şehrin fotoğraflarını çekin! Adanın tarihi pek çok mitolojik hikâye ve efsaneyle dolu. Buraya geldiğinizde arkeolojik bir yerleşim olan Ifaisteia’yı, en eski şehirlerden biri olan Poliochni’yi mutlaka görün. Uzaktan bakıldığında kurak görünümlü bir ada Limni. Üzüm bağları ve şaraplarıyla ünlü. Adada misket üzümü yetiştiriliyor. Haliyle şarapları da çok kaliteli. Mirina’dan başka Moudros adında bir diğer büyük denebilecek kasabası olan adada geçim kaynakları şarapçılık, balıkçılık, tarım ve besicilik. Limni’ye Ayvalık-Midilli üzerinden gidebilirsiniz.

        NE YAPILIR?

        Bisiklet, rüzgâr ve uçurtma sörfü, yelken sporları...

        Ada, doğal hayatıyla da çok zengin; 250’den fazla farklı kuş çeşidinin yer aldığı Limni, kuş gözlemcileri için de vazgeçilmez.

        Thanos, Plati, Chavouli, Keros adadaki plajlardan bazıları. Kuvvetli rüzgârlardan dolayı burası bir su sporları cenneti.

        NE ALINIR?

        En güzel peynir çeşitlerinden Kalathaki Limnou, Limni’de üretiliyor. Adaya özgü geleneksel tatlı Venizelika’yı da tadın.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ