Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Bisikletle 6 çöl, 100'ü aşkın ülkeden geçecek

        Öznur KARSLI / GAZETE HABERTÜRK

        Modern gezginlerden Gürkan Genç, 1241 gündür yollarda. O, blog yazarı, amatör fotoğrafçı ve girişimci bir bisiklet gezgini. 2010- 2011 yıllarında Türkiye’den Japonya’ya bisikletle giden Genç’in 9 Eylül 2012 tarihinde Türkiye’den başladığı yolculuğu hâlâ devam ediyor. Şu an için 53 bin 500 kilometre yol kat etti, 46 ülke gezdi. Dinlenme molası verdiği Afrika’da sorularımızı yanıtladı ve macerasını anlattı. 2010 yılından önce Ankara’da gıda sektöründe bir şirketin sahibi olan Genç, macerasına Nisan 2010’da başlamış. “Bisikletle dünya turu çocukluk hayalimdi” diyen Genç şöyle devam etti: “15 yaşında kullanmayı bıraktığım bisikletle 30 yaşında tekrar tanıştım. İşyerine bisikletle gidip gelmeye başlayınca tekrardan hatırladım. Bisikletle ilk turum Amasra’dan İstanbul’a Eylül 2009’da olmuştu. Japonya’ya kadar bisikletle gitmişken de ‘Dünya turunu da yaparım’ dedim. Japonya’dan Türkiye’ye uçakla döndüm. 1.5 sene boyunca rotayı, nasıl para kazanacağımı, neler yapabileceğimi hesapladım. 9 Eylül 2012’de yola çıktım. Hâlâ yoldayım. 35 ülke, 41 bin kilometre pedalladım. Şu an Afrika’da Malavi sınırındayım.

        6 YILDIR YOLLARDA

        Yol hikâyelerini blogunda anlatan Genç, “Maceralarımı Türkçe, İngilizce anlatıyorum, 3000 sayfaya yakın yazı var. Bisikletle uluslararası geziler yapıyorum. Özbekistan’da ve Cezayir’de zehirlendim. Rusya’da çadırı kurarken gergin pollerden biri dişime çarptı ön dişim düştü. İsveç’te sağ baldır kasımı yırttım 20 gün bisiklet süremedim. İsviçre’de araba çarptı, Fransa’da apış aramda mantar çıktı ve pedallamayı bırakmadığım için aylarca geçmedi. İngiltere’de bisikletten düşüp sol kaburgalarımı kırdım. Filistin, İsrail arasında akrep soktu, Ürdün’de sağ kaburlarımı kırdım, Suudi Arabistan’da TIR çarptı 2 operasyon geçirdim sonrasında 2 aylık dinlenmeyi bu coğrafyada yaptım. Afrika’da bir bitkinin derimde bıraktığı zehirden dolayı yaralar bir türlü kapanmadı. Fakat yoluma hâlâ ediyorum. Bisiklette kas gevşetici, ağrı kesici ve minik bir ilk yardım çantası yer alır” diyor. Toplamda 53 bin 500 kilometre pedal çeviren Genç, dünya turu bittiğinde geçtiği ülke sayısının 100’ü aşmış olacağını söylüyor.

        DENEYİMLERİNİ KİTAPTA ANLATACAK

        “Şu anda bisikletle 6 çölü geçerek Guinness Rekorlar Kitabı’na da başvurdum” diyen Genç, “2020 yılı içinde Türkiye’ye Ağrı’dan girmiş olmayı planlıyorum. 2021 yılına kadar Türkiye’de bisikletle gezmediğim Doğu vilayetlerini gezip Ankara’ya ailemin yanına varacağım. Artvin’den Tekirdağ’a, Tekirdağ’dan Marmaris’e oradan da Mersin’e bir hat çizip bu alanı bisikletle gezdim. İç Anadolu’dan da İstanbul, İzmir, Bodrum istikametine pedalladım. Sırt çantamla da Doğu’da bazı illeri gezmişimdir. Deneyimlerimi, kitaplaştırmayı bir gün düşünüyorum” diye konuşuyor

        GÜLŞAH MERVE YÜKSEL: MOTORLA GÜNDE 250 KM

        21 yaşındaki Gülşah Merve Yüksel şiddet mağduru kadınların yaşadıkları zorlu hayata dikkat çekmek için çalıştırdı motosikletinin kontağını. Genç öğretmen adayı Yüksel, geçtiğimiz yaz 16 Haziran’da başladığı Türkiye turunu 27 Temmuz’da bitirdi. İki teker üzerinde 9 bin kilometre yol gitti, 28 şehir gezdi. Lisedeyken babasının hediye aldığı motosikleti ile Türkiye’nin 6 bölgesini gezen Yüksel, seyahati boyunca her gittiği ilde küçük notlar tuttu. İlk gezi tecrübesini şöyle anlatıyor: “Maltepe Üniversitesi’nde Zihinsel Engelliler Öğretmenliği Bölümü’nde okuyorum. Çocukluğumdan beri motosiklet tutkum vardı. Babam da lisede öğrenciyken bana bir motosiklet almıştı. 7 yıldır motor kullanıyorum. Kadına şiddet konusuna dikkat çekmek için Türkiye turu yapmak istedim. 1 yıl yol eğitimleri aldım. İstanbul’dan yola çıkıp Şile-Ağva üzerinden Karadeniz’e geçtim. Gece hiç yol almadım. Hep köy yollarındaydım. Ege ve Akdeniz’de çadır kurabildim. Yakıt dahil 3 bin 500 TL ile turu bitirdim. Yolculuk boyunca motordan değil ama bir defa banyoda kayarak düştüm. Günde 250 km yol yaptım. Güneydoğu ve Doğu’da 15 gün kaldım. Köy çocuklarıyla vakit geçirdik. Ağrı Doğubayazıt’ta jandarma beni şehre almadı. Oradan Van’a sonra Urfa’ya geçtim, Yollardaki hikâyeler çok şey öğretti. Önümüzdeki yaz 40 günlük Avrupa turu yapacağım. Bu kez engelsiz bir yaşam için yollarda olacağım.”

        SENEM VE DİDEM TONGAR: 'TEKNOSTOP'LA OKYANUSLARI AŞIYORLAR

        Senem (34) ve Didem (35) Tongar kardeşlerin seyahat yöntemleri diğer gezginlere göre biraz farklı. Tongar kardeşler, 2014 yılının kasım ayında “teknostop” adı verilen denizde otostop yöntemiyle Atlas Okyanusu’nu geçti. Şimdiye kadar 3 kıta, 53 ülke ve 250’den fazla şehir gezen Senem-Didem Tongar kardeşler, uzun yıllar çalıştıkları finans sektöründen ani bir karar alarak ayrıldılar. Teknostop adı verilen yöntemle 21 gün süren tekne yolculuklarından sonra Amerika kıtasına ulaşan kız kardeşlerden Senem Tongay, şunları anlattı: “Denizi seven bir insandım ama daha önce hayatımda bir kere bile yelkene binmemiştim. Bir yelken okuluna kayıt oldum. Geçen yaz yelken yolculuğu yapan kız kardeşim de bana katıldı. 2014 Ağustos’unda bankamdaki yapı- sal değişiklikten dolayı işten çıkarıldım. Kız kardeşim de 1 hafta sonra istifa etti. Fırsat bu fırsat deyip Atlantik Okyanusu’nu tekne otostopu yaparak geçme hayalimizi gerçekleştirmeye karar verdik. 2014 Kasım ayının başında Atlantik Okyanusu geçişi yapacak teknelerin en son uğradıkları ve ikmal yaptıkları yerlerden biri olan Kanarya Adaları’ndaki Las Palmas Limanı’na doğru yola koyulduk. Tekne sahipleri okyanus geçişleri gibi uzun süren yolculuklarda gece nöbeti, temizlik, yemek gibi konularda yardım almak ya da sadece yolda ona arkadaşlık yapması amacıyla teknelerine miço alırlar. Biz de kendi ilanlarımızı marinanın çeşitli yerlerine asıp bekledik. 3 hafta sonra Antigua&- Barbuda Adası’na giden bir yelkenli bulduk. 2014 Aralık’ta denize açıldık. 21 gün sonra Karayipler’e vardık. 2850 deniz mili süren yolculuğumuzda fırtına ve dev dalgalarla boğuşmadık. Ardından 4 ay boyunca Dominik Cumhuriyeti, Küba, Kolombiya, Peru, Bolivya, Şili, Brezilya, Arjantin ve Uruguay’ı gezdik. Muhteşem ve unutulmaz bir deneyim idi. Gezilerimiz için bir de blog oluşturduk.”

        MUSTAFA YURTBULMUŞ VE ELİF KESKİN: 3 OKYANUS, 30 ÜLKE, 38 LİMAN

        Yelkenci Mustafa Yurtbulmuş ile yol arkadaşı Elif Keskin, otizmli çocukların eğitimine destek için 14 metrelik ‘Balıkçıl’ adlı tekneleriyle 20 Eylül 2014’te Marmaris’ten yola çıktılar. Geçen ocak ayında Panama’ya ulaşan ikiliye bazı limanlarda amatör yelkenciler de eşlik edebilecek. 3 yıl sürmesi planlanan yolculukta 2 arkadaş, 3 okyanus geçecek, 30 ülke, 38 liman ve yüzlerce ada görecek, 30 bin deniz mili kat edecek. İkili dünya turunda kat edilen her mil için 1 SMS atılıp, bu sayede 350 bin liralık burs fonu oluş- turularak Tohum Otizm Vakfı’na destek sağlanmasına da aracılık etmiş olacak. Atlantik Okyanusu’nu geçen arkadaş- lar, şimdi Pasifik Okyanusu için gün sayıyor. Elif Keskin, yolculukları için; “Muhteşem bir doğa eşliğinde, zor, maceralı bir deniz yolculuğu yaşıyoruz. Çoğu zaman dalga ve fırtınayla boğuşmak zorunda kalıyoruz. Bölgede uyuşturucu kaçakçılarının tekneleri cirit atıyor. Kolombiya’da Santa Marta’dayken kaldığımız koyda bizden birkaç gün önce bir tekne silahlı beş kişi tarafından tamamen soyulmuş. Bu biraz keyfimizi kaçırdı ama geri dönüş yok. Venezüella- Kolombiya- Panamaarasındaki tehlikeli bölgeyi sorunsuz şekilde geçtik. Bu nedenle de keyfimiz yerine geldi. Panama San Blas Adaları’nda Kuna Yala denilen bölgede, yerlilerinin yaşadığı yerleri dolaştık” diyor. Panama Kanalı’ndan gelecek hafta geçmeleri beklenen iki gezgin, transit geçiş izni alabilmek için Colon şehrinde teknenin ölçümlerini gerçekleştirdi. Kanalı, geçiş tarihine kadar o bölgede kalıp, çevrede yelken açıp dolaşan iki arkadaş, Panama Kanalı’ndan 2 yıldan sonra geçecek ilk Türk teknesi olmanın heyecanını yaşayacak.

        KONAKLAMA İÇİN COUCHSURFING

        Gezginlerin tercih ettiği CouchSurfing sistemi, dünya genelinde 5 milyondan fazla üyeye sahip uluslararası ücretsiz bir konukseverlik ağı. CouchSurfing’in bedava kalacak yer, ücretsiz konaklama, yabancı bir ülkede ya da kentte yerel bir arkadaş edinme, yerel yaşama tanıklık etme gibi avantajları var.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ