Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam neslişah sultan vefat etti

        Baba tarafından 32. Osmanlı padişahı Sultan Abdülaziz Han ve oğlu son halife Abdülmecid Efendi'nin, anne tarafından son padişah Sultan Vahideddin Han'ın torunu Fatma Neslişah Sultan, bu sabah 91 yaşında hayatını kaybetti. Osmanlı Hanedanı’nın bir mensubuyla konuşularak yazılmış ilk biyografi olan "Neslişah"ın yazarı Gazeteci Murat Bardakçı, HABERTÜRK TV'de Gün Ortası programında Neslişah Sultan'ı anlattı.

        MURAT BARDAKÇI "NESLİŞAH"I YAZMIŞTI

        Gazete Habertürk Yazarı Murat Bardakçı, 2011 Ekim ayında Everest Yayınları’ndan çıkan kitabı “Neslişah”'ta son Padişah Sultan Vahideddin’in kızı Sabiha Sultan ile son Halife Abdülmecid Efendi’nin oğlu Şehzade Ömer Faruk Efendi’nin ilk çocuğu Neslişah Sultan’ın görkemli hayatını anlatmıştı. Osmanlı Hanedanı’nın bir mensubuyla konuşularak yazılmış ilk biyografi olan "Neslişah", hem Osmanlı İmparatorluğu’nun fırtınalı son günlerine

        hem de Cumhuriyet’in kuruluşuna ışık tutması bakımından da önemli bir eser olarak öne çıkıyor.

        Murat Bardakçı, HT Pazar'dan Gülenay Börekçi'ye "Neslişah"ı şöyle anlatmıştı:

        NESLİŞAH SULTAN KİMDİR?

        Osmanlı hanedanının hayattaki 16 sultanından birisi olan Fatma Neslişah Sultan 4 Şubat 1921 tarihinde babasının Nişantaşı'ndaki sarayında doğdu. Hanedan üye ve mensuplarının 1924 Martında yurt dışına çıkarılması sırasında 3 yaşında bulunuyordu. Babası Şehzade Ömer Faruk Efendi Halife Abdülmecid Efendi'nin oğlu Sultan Abdülaziz Han'ın torunu, annesi Rukiye Sabiha Sultan ise Sultan Vahideddin Han'ın küçük kızıydı. Neslişah Sultan 26 Eylül 1940'ta Mısır hanedanından Prens Muhammed Abdulmunim ile evlendi.

        Prensin 1952-1953 yıllarındaki 10 aylık Mısır kral naipliği döneminde o da Mısır Mısır naibesi oldu. Mısır'da cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte kral hanedan üyeleri ile birlikte sürgüne tabi tutuldu. Merhume Sultanın Abbas Hilmi (71) ve İkbal (68) isminde bir kızı ve bir oğlu, oğlundan da Sabiha (38) ve Davud (33) isminde iki torunu bulunuyor.

        İstanbul'da sarayda doğan son sultan olan Fatma Neslişah Sultan 1924'te sürgüne tabi tutulanlardan hayatta kalan son sultandı. Sarayda doğan son şehzade Osman Ertuğrul Efendi ise 2009 yılında vefat etmişti.

        CENAZESİ YARIN DEFNEDİLECEK

        Neslişah Sultan'ın cenazesi 3 Nisan 2012 Salı günü (yarın) Yıldız Camii'nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazından sonra aile kabristanına defnedilecek.

        NESLİŞAH SULTAN'IN YEĞENİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

        Fatma Neslişah Sultan'ın yeğeni Abdülhamid'in 4'ncü kuşak torunu Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu, halasının geçirdiği ani bir kalp krizi sonucu hayatını kaybettiğini söyledi.

        Abdülhamid'in 4'ncü kuşak torunu Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu, Fatma Neslişah Sultan'ın hayatını kaybetmesinin ardından aileye taziye ziyaretinde bulunmak üzere Emin Vafi Korusu'na geldi. Taziye ziyaretinin ardından Fatma Neslişah Sultan'ın yeğeni Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu, halasının hayatını kaybetmesiyle ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

        Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu, "Kendisi halamdı, çok üzüntülüyüz. Ailemizin reislerinden birini kaybettik. Sarayda doğan son sultandı. Yurtdışından gelenler var, onları bekliyoruz. Cenazesi dedemizin yaptırmış olduğu Yıldız Camii'nde öğle namazına müteakip olacak ve hepimiz orada olacağız. Cenaze namazının ardından, Aşiyan Mezarlığı'na defnedilecek. Kendisi sarayda büyüdü hem Vahdettin Han'ı gördü hem de babasını gördü. Aynı zamanda son Abdülmecit Han'ın torunuydu. Dün ani bir kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Hem tüm İslam halkının hem de bütün dünyanın başı sağ olsun. Evde hayatını kaybetti, yanında kızı vardı. Yurtdışından da az öncede oğlu geldi, diğerlerinin de gelmesini bekliyoruz" dedi.

        Fatma Neslişah Sultan için Yıldız Sarayı'nda halka açık taziye için bir merasim düzenleneceğini de belirten Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu, "Aşiyan'a defnedilmesinin ardından, Yıldız Sarayı'nda da halka açık taziye için bir merasim olacak. Kendisi medyaya pek çıkmazdı. Burada zaman geçirmeyi severdi. Halkına milletine bayrağına bağlı bir insandı. Her fırsatta bir araya geliyorduk. Bize hep eskilerden, dedelerden bahsederdi" diye konuştu.

        Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu'nun açıklama yaptığı sırada cep telefonundan mehter marşı müziği yükseldi. Bunun üzerine Osmanoğlu, "Taziye için arayanlar oluyor. Yurtdışından çok arayanlar var" dedi. Milhan Osmanoğlu da, "Kendisi tam bir sultandı, tam bir hanımefendiydi. Çok üzgünüz, başımız sağ olsun" şeklinde konuştu.

        Öte yandan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da aileyi arayarak taziyede bulunduğu öğrenildi.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ