Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Moda Artık moda Asya

        Esra ÇORUH / HT CUMARTESİ

        Avrupalı kadın zarif tarzını öne çıkarırken, Amerikalılar rahatlığı ön planda tutuyor. İngilizler ise özgün tarzlarını koruyor.

        Peki Asyalı kadınlar nasıl giyiniyor? Yoksa artık modayı Asya mı yönetiyor? İşte moda dünyasındaki Asya etkisi

        Geçmişte insanların nasıl giyeceğini, neyi beğeneceğini ve hatta ne yiyip ne konuşacağını yani modayı yalnızca Paris, Londra ve New York belirlerdi. Artık moda dünyasında Asya etkisi iyiden iyiye hissediliyor. Şu da bir gerçek ki Asya modada kendine has bir çizgiye sahip. Martta Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen Çin Moda Haftası'nda özellikle bu yıl Avrupalı modaevleri değil, yerel, Asyalı tasarımcılar dikkat çekti.

        Modanın ibresi Asya'yı gösterirken Kenzo, Alexander Wang, Jason Wu, Phillip Lim, Haider Ackermann gibi Asya kökenli tasarımcılar, Batı dünyasını etkileri altına aldı. Asyalı tasarımcılar çoktandır ünlülerin ilk göz ağrısı. Jason Wu, Amerikan başkanının eşi Michelle Obama'yı giydiriyor.

        New York'ta düzenlenen 2013 kış defilelerinde Asyalı tasarımcıların koleksiyonları ABC'nin yani "American-born Chinese" modacıların güç gösterisi olarak yorumlandı. Onların bu başarıları kendi ülkelerinde ve tasarım okullarındaki öğrenciler için ilham oluyor. Diğer taraftan lüksün mimarı modaevleri de Asya'nın yeni zenginleri için kolları sıvadı. Sonuç olarak birkaç sezondur hissedilen Asya temalı tasarım rüzgârı bu yaz bütün bir koleksiyonu etkileyecek kadar güçlü esmeye başladı. Asya'ya özgü çiçeklerden, canlı renklere Batı dünyasında pozitif bir etki yaratan tasarımlar podyumları etkisi altına aldı. Örneğin yazın tematik renklerinden biri olmayı başaran turuncuda Tibet kültürünün etkisini de göz ardı edemeyiz. Asya etkisi kıyafetlerle de sınırlı kalmadı. Özellikle ayakkabılarda neredeyse formlar bile değişti. Geleneksel Asya ayakkabılarından ilham alan tasarımcılar, tabanlı yazlık ayakkabılarla sezona "Merhaba" derken, Chanel, McQueen gibi modaevleri ise topuklarda sıra dışı uygulamalar yaptı.

        KURALLAR DEĞİŞİYOR MU?

        Geçtiğimiz hafta rotamı Singapur ve Malezya'ya çevirdim. Asya'da Tayland ve Hong Kong dışında pek bulunmamış olmam geçirdiğim 1 haftada modadaki Asya etkisini daha iyi görmemi sağladı. Singapur'da otele girdiğim anda dikkatimi lobideki Asyalı kadınlar çekti. İnanılmaz bakımlı, tepeden tırnağa lüks markalı kıyafetler giymiş ve tabii ki takıp takıştırmıştılar... Ruslarda görmeye alışık olduğumuz bu lüks marka takıntısına şimdi de Asyalılarda tanık oldum. Otelden çıkıp Singapur'un alışveriş caddesi Orchard Road'a gittiğimde gözlerime inanamadım. Dünyanın hiçbir yerinde görmediğim yoğunluktaki lüks markalar birbiri ardına sıralanmış. 3-4 kilometrelim bu meşhur cadde, mimarileriyle de ilgi uyandıran alışveriş merkezleri ve Avrupa'nın en lüks markalarıyla dolup taşıyor. Üstelik çoğunun kapısında kuyruk var!

        LAGERFELD MESKEN TUTTU

        Evet bu küçük ülkede bir şeyler oluyor. Zaten Karl Lagerfeld de Singapur'u mesken edinmedi mi? Chanel Cruise 2014 koleksiyonu 10 Mayıs'ta ilk kez Avrupa ve Amerika dışında bir şehirde yapıldı. Şov günü neredeyse tüm Uzakdoğulu kadınlar Chanel kıyafetleri, takıları ve çantalarıyla Singapur sokaklarındaydı... Çantaları derken 10 Uzakdoğulu kadından 6'sı Chanel Hulo Hoop, 4'ü Chanel Boy modeliyle. Karl Lagerfeld aynı zamanda "Once Upon A Time" isimli 18 dakikalık kısa filmini de şehrin ünlü öteli Raffles'ta tanıttı.

        Chanel'le gündeme gelen Singapur'da aslında moda rüzgârları çoktan beri esiyor. Farklı kültür ve modern yapısıyla dünyanın en gelişmiş şehirlerinden biri olan Singapur'da birçok farklı tasarımcı Moda Haftası'nda podyumda yeni koleksiyonlarını sergiliyor. Asya Couture Singapur moda şovu, her sene muhteşem bir görsel şölene dönüşüyor. Yine Singapur'da düzenlenen Audi Moda Festivali'nde bu sezon birbirinden farklı tasarımcılar koleksiyonlarını sergiliyor.

        Otelin lobisinde tanıştığım Endonezyalı bir hanım, Chanel defilesi için geldiğini söylüyor. Hermes krokodil Birkin çantası, kolundaki 7-8 tane taşlı Cartier Love bilezikleri ve taşlı Frank Muller saatiyle "lüks" kokuyor. Garip olan Asyalı kadınların bu lüksü bağırmadan taşımaları. Üzerlerindeki kıyafetler de tasarımcı imzası taşıyor ama siyah-beyaz gibi klasik renklerden şaşmıyorlar. Onların stil anlayışı; sade ve elegan ama tabii ki lüks.

        1987'de kurulan Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) 2010'dan beri Asya pazarına yatırım yapıyor. Louis Vuitton, Prada, Hermes, Chanel gibi lüks markalar sadece tek mağazayla da yetinmiyor. Demekki lüks pazar için Asya'da büyük bir ışık var.

        Avrupa stile yatırım yapıyor

        . Prenses Diane ve Sophia Loren gibi ikonik isimlerin zamansız tarzları ve kadınlara rol model olan stil anlayışları Avrupa modasına yön verdi. Ancak bu isimler zarafeti simgelerken giydikleri kıyafetlerle değil yaşam tarzlarıyla da bunu perçinledi. İkonik isimler içlerindeki pozitif enerjiyi ve kaliteyi kıyafetlerle yansıtmayı bilerek, duruşlarıyla herkese örnek oldular.

        . Moda onlar için bir amaç değil araç.

        . Avrupalı kadınlar Paris, Milano ve Londra gibi sokak modasının tam kalbindeler. "Modanın merkezinde Avrupalı kadınların kötü giyinme şansı olabilir mi" diye düşünüyoruz, tabii ki olabilir, istisnalar kaideyi bozmaz.

        . Stil sahibi Avrupalı kadın, nasıl makyaj yapacağını, hangi aksesuvarı seçmesi gerektiğini, hangi rengin ona yakıştığını, nereye nasıl giyineceğini bilir.

        . Modaya değil stiline yatırım yapan Avrupalı kadın, zamansız tarzını her zaman günceller ve modern görünmeyi ihmal etmez.

        . Coco Chanel'in "Moda silinir sadece stil kalır" cümlesi aslında her şeyi özetliyor.

        Rahat tarzıyla Amerikalı

        . "Amerikan tarzı" rahatlık, konfor ve sadelik olarak özetlenebilir.

        . Yıllar önce Paris caddelerinde dolaşan kürk mantolu, lastik ayakkabılı Amerikalı kadınları "garip" bulan Avrupalılar, bugün o tarzın geliştirilmiş "sofistike" halini benimsiyor.

        . Amerikalı kadınların giyim anlayışları, Avrupa standartlarına göre fazla gündelik kalıyor.

        . Amerikalı kadınlara göre gündelik giyim rahat, dayanıklı, giymesi ve bakması kolay kıyafet anlamına geliyor. Avrupalılar ise önceliği rahatlığa vermeye daha yeni yeni başlıyor. Ancak, yine de şıklıktan ödün vermiyor.

        . Gündelik Amerikan markaları, Avrupalı kadınlar arasında da popüler olmaya başladı. Özellikle Avrupalı kadınlar, iyi giyinmedikleri zaman, kendilerini kötü hissettiklerini söylüyor. Çünkü genel olarak giyinişlerinin takdir edilmesinin, "kendilerinin takdir edilmesi" olarak görüyorlar.

        . Avrupalı kadınlar için baştan çıkarıcı olmak önemli. Avrupalı kadınların yüzde 58'i, Amerikalı kadınları ise yüzde 51'i genellikle siluetini öne çıkaran kıyafetler tercih ettiğini söylüyor.

        LÜKSÜ YAKIŞTIRAN ASYALI

        . Daha önce sadece taklit ürünleriyle modanın konuşulduğu Asya, tüm kalıpları yıkmış görünüyor. Artık Avrupa'nın önde gelen lüks markalarının büyük satışlar yaptığı yer Asya şehirleri.

        . Bu değişime ayak uyduran Asyalı kadınlar da modayı yakından takip ediyor. Lüks endüstrisinin kalkınmasında da büyük etkileri var!

        . Asyalı kadınlar modanın esiri olmasalar da, lüks onların hayatlarının parçası olmuş durumda.

        . Lüks markalardan giyinmeyi seven Asyalı kadınlar, kaliteli ve zamansız parçalara yatırım yapıyor. Bu da onları Rusların görgüsüzlüğünden ayırıyor. Desen ya da canlı renklerden uzak duran Asyalılar, siyah-beyaz gibi klasik renkleri tercih ediyor.

        . Minyon yapılarını yüksek ökçeli ayakkabılarla tamamlayan Asyalı kadınlar, yine ayakkabı ve çanta gibi aksesuvarlarda lüks kuralını bozmuyorlar.

        . Mücevheri çok seven Asyalılar için pırlantalı takılar olmazsa olmazlardan!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ