• Canlı Yayın
  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız Kutlu Olsun
Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Pervin KAPLAN/YAZI DİZİSİ-1/GAZETE HABERTÜRK

Buyıl Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) yerleştirmelerinin üçüncü yılı. İlk yılı tartışmalar ve velilerin tercih etmedikleri meslek ile imam hatip liselerine yerleştirmeler yapılması ile geçen sistemde geçen yıldan bu yana köklü değişiklikler gerçekleşti. Bu değişiklikler arasında en çok eleştirilenleri ise açık lise ile özel okula kayıt yaptırana devlette tercih hakkı verilmemesi oldu. Sistemin tüm eleştirilerini yazı dizimizde ele alacağız ve hatalı tercihten nasıl kaçınabileceğinizi anlatacağız. TEOG sınavlarının bazıları ya da Yerleştirmeye Esas Puan’a (YEP) göre öğrenci alan ve aralarında yabancı özel liselerin de yer aldığı özel okullarda kayıt süreci dün son buldu. Bugünden itibaren de başta Anadolu ve fen liseleri olmak üzere Yerleştirmeye Esas Puan’a (YEP) göre öğrenci alan liseler için tercih dönemi başlıyor. Bu okullara yerleştirmeler merkezi olarak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılacak. Tercih işlemleri 25 Temmuz Pazartesi günü saat 17.00’de son bulacak. Hazırladığımız TEOG Tercih Rehberi’nde hem TEOG yerleştirme sistemindeki değişiklikleri, hem de tercihlerinizi yaparken dikkat etmeniz gereken noktaları anlatacağız.

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nde (TEOG) tercih zamanı geldi. Bu dönemde velilerin en doğru tercih listesini hazırlamaları gerekiyor. Her zaman söylediğimiz gibi TEOG sınavlarına girmek ve gereken puanları almak çocuklarınızın göreviydi. Onlar görevlerini yerine getirdi şimdi sizin sınavınız başlıyor. Bu sınavda başarılı olmanızın yolu da doğru bir tercih listesi hazırlamanızdan geçiyor.

Peki en doğru tercih listesi nasıl hazırlanır? Tercih listesini hazırlarken puanlara mı yoksa yüzdelik dilimlere mi bakmak gerekir? Bunlar velilerin en çok yönelttikleri soruların başında geliyor. O yüzden bu sorulara yanıt vererek başlayalım.



Tercih listesini hazırlarken yani bu listeye alacağınız okulları seçerken puanları dikkate almak hatalı bir liste hazırlamanıza yol açacak. Çünkü sınavların puanları o yılın sorularının zorluk ya da kolaylık derecelerine göre belirlenir. Eğer sorular zorsa o yılın puanları düşük olur. Ya da tersine sınavlar kolay geçerse o yıl puanlar yükselir. Bir yıl çok yüksek puanla girilen okullara bir başka yıl daha düşük puanlı öğrencilerin girmesinin nedeni de soruların bu niteliğinden kaynaklanır. Bu yüzden sadece puanlara bakılarak yapılacak bir tercih listesi hazırlamak hatalı olur.

BAŞARI SIRASI ŞART

Tercih listesi için kullanılacak en sağlıklı veri öğrencinin başarı sırasıdır. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) üç yıldır bu veriyi paylaşmak yerine öğrencilerin yüzdelik dilimlerini veriyor. Oysa başarı sırası bir öğrenciyi temsil ederken yüzdelik dilim içinde kaç öğrencinin yer aldığını bilmek mümkün olmuyor.

Başarı sırası paylaşılmadığına göre tercih için kullanabileceğiniz en sağ- lıklı veri öğrencinin yüzdelik dilimi olacak. Bu bilgiyi de MEB sitesinden geçtiğimiz 29 Haziran’da açıklanan Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) sonuç belgesinde göreceksiniz. Bu belgede öğrencinizin puanının yanı sıra il ve Türkiye geneli yüzdelik dilimini bulacaksınız. Bakanlığın sitesinden de merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan okulların yüzdelik dilimlerini ve kontenjanlarını göreceksiniz. Kendi başarı sıranız ile seçtiğiniz okulların sırasını karşılaştıracaksınız.



YANILMA PAYI AZ OLUR

Final Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar yüzdelik dilim yerine puanı dikkate alanların hata yapacağını belirterek, “Puanı dikkate alarak yapılan tercihlerde öğrencilerin açıkta kalmaları mümkündür” diyor. Fem Yayınları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç da TEOG sınavlarında soruların zorluk derecesinde bir standardın sağlanamadığını bu yüzden de puanların bu durumdan sürekli etkilendiğini belirterek şöyle konuşuyor: “Bu yılki 450 ile geçen yılki 450 puan aynı şeyi ifade etmiyor. Ancak geçen yılki yüzde 5’lik dilim ile bu yılki yüzde 5’lik dilim her zaman neredeyse aynı şeydir. Bu yüzden tercihlerde yüzdelik dilim dikkate alınırsa yanılma payı çok daha az olur.”

MEB, 81 İLDE TERCİH DANIŞMANLIĞI VERECEK

MEB, tercih sürecinde veli ve öğrencilere destek vermek için Tercih Danışmanlığı Komisyonları kurdu. Bu komisyonlarda öğretmenler ve yöneticiler görev yapacak. 15 bin eğitimcinin görevlendirildiği komisyonlar belirlenen okulların yanı sıra eri- şiminin kolay olduğu okul, çay bahçesi, alışveriş merkezi gibi halka açık yerlerde hizmet verecek.



ÖZEL’DE KAYIT SÜRECİ BİTTİ

Geçtiğimiz 17 Haziran’da taban puanlarını açıklayan ve iki kez önkayıtkesin kayıt döneminin ardından iki gün de boş kalan kontenjanları için serbest kayıt dönemine giren özel okullarda kayıt dönemi kapandı. Özel okullara kayıt yaptıran öğrenciler ise devlet için tercih listesi hazırlayamayacak.

HORMONLU OKUL NOTLARI FARK YARATACAK

Başta Anadolu ve fen liseleri olmak üzere merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan okullara yerleştirmeler, hazırladığınız tercih listesi dikkate alınarak Yerleştirmeye Esas Puan’a (YEP) göre yapılıyor. Yerleş- tirmede kural puan üstünlüğü oluyor. Tercihlerinizde kullandığınız YEP ise 6 dersten toplam 12 tane olarak yapılan TEOG sınavlarının sonuçları ile öğrencinin 3 yıllık okul notlarının toplamından oluşuyor. YEP hesaplamasında 700 puan üzerinden hesaplanan TEOG sınavları yüzde 70 etki yaparken, 100 puan üzerinden hesaplanan öğrencinin 6’ncı, 7’nci ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanları yüzde 30 etkili oluyor. Bu durumda da sınavda eşit puan alan iki öğrenciden okul notu 100 olan öne geçiyor. Aralarında devlet okullarının da yer aldığı birçok okul ise öğrencilerine “bol keseden” not veriyor. “Hormonlu notlar” olarak nitelendiren bu uygulama, okul notu yüksek öğrencileri avantajlı duruma getiriyor.

HANGİ LİSELERE MERKEZİ YERLEŞTİRME YAPILACAK?

- Fen Liselerine

- Sosyal Bilimler Liselerine

- Anadolu Liselerine

-Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine

- Çok Programlı Anadolu Liselerine

- Anadolu İmam Hatip Liselerine n Açık Öğretim Kurumlarına

- Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’ne bağlı YEP ile öğrenci alan özel okullara

KİMLER TERCİH YAPABİLİR?

- 2015–2016 öğretim yılında ortaokul ile imam hatip ortaokulu 8’inci sınıfı başarıyla tamamlamış olanlar.

- Başvuru yapılacak okulun kayıt kabul şartlarını taşıyanlar.

- Yerleştirmeye esas puana (YEP) sahip olanlar.

KONTENJANLARI DİKKATE ALIN

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör tercih yaparken okulların kontenjanlarındaki artma ve azalmaların da dikkate alınması gerektiğini söyledi. Güngör, “Kontenjanlardaki değişikliklerin ve bölgede aynı nitelikte yeni okulların açılması- nın okul taban puanlarını etkileyebileceği de unutulmamalı” dedi. Güngör’ün bir başka önerisi de tercih edilecek okulları önceden ziyaret edip, okulların fiziki olanaklarının, yatılılık durumunun ve ulaşım olanaklarının incelenmesi oldu. Güngör tercih listesine farklı il ve ilçelerdeki farklı okul türlerinin yazılabileceğini hatırlatarak, “Sadece puan ve yüzdelik dilime bakmak yerine öğrencinin ilgi, yetenek ve kişilik özelliklerinin de dikkate alınması önemli” diye konuştu.

Pervin KAPLAN/YAZI DİZİSİ-2/GAZETE HABERTÜRK

OKUL TÜRÜ VE İL SINIRLAMASI OLMADAN 25 OKUL TERCİH HAKKINIZ VAR


TEOG tercihleri için tek liste hazırlayacaksınız. Bu listeye en fazla 25 okul yazabilirsiniz. Tercihlerde okul türü ya da il sınırlaması yok. İsterseniz listenizin tümünü Anadolu ya da fen liseleri ile doldurabilir, farklı şehirlerden okulları seçebilirsiniz

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) yerleştirmeleri için tek tercih listesi hazırlayacaksınız. Tercihlerde okul türü, il ya da ilçe sınırlaması bulunmuyor. Tercih listenizde en fazla 25 okula yer verebilirsiniz.

Tercih işlemlerinizi yapmak için iki yolunuz var. Bunlardan biri e-okul üzerinden tercih listesi oluşturmak, diğeri de herhangi bir ortaokul ya da imam hatip ortaokulu müdürlüğüne giderek işlemleri yapmak. Ancak hangi yolu kullanırsanız kullanın unutmamanız gereken nokta bu tercihlerin onaylatılması olacak. Tercih listenizi onaylatmak için çocuğunuzun mezun olduğu okula gitmenize gerek yok. Bu onayı da yine herhangi bir ortaokul ya da imam hatip ortaokulu müdürlükleri yapacak. Bulundu- ğunuz yerdeki bir ortaokul müdürlüğüne gitmeniz yeterli.

ÖZEL’E GİDENE EKRAN AÇILMAYACAK

Bireysel olarak e-okul üzerinden tercihlerini yapan ailelerin sık yaptığı hatalardan biri de tercih listelerini internet üzerinden oluşturduklarında tercih işleminin tamamlandığını sanmaları. Oysa okul müdürlüğü onayı olmadan yaptığınız tercih geçerli değil. Bu yüzden listenizi e-okul üzerinden kendiniz yapsanız da onaya ihtiyaç var. Aksi halde çocuğunuz tercih yapmamış gibi işlem görür ve otomatikman açık liseye kaydedilir.

Tercihlerinizi e-okul üzerinden yapmak için giriş yaptığınızda karşınıza tercih işlemleri ekranı çıkacak. Bu ekranda “Tercih yapmak istiyorum” ve “Özel okula kayıt yaptıracağım, tercih yapmayacağım” butonları seçenek olarak sunulacak. Şayet çocu- ğunuzu özel okula kaydettireceğinizi bu yüzden de tercih yapmayacağınızı belirtir butonu işaretlerseniz, tercih hakkınızı kullanmış sayılacaksınız. Bu butonu işaretleyen veliler ancak yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra başlayacak nakil uygulaması döneminde tercih yapma hakkına sahip olacaklar. Bu butonu işaretlemelerine rağmen 9 Eylül’e kadar bir özel okula kayıt yaptırılmazsa öğrenci otomatik olarak açık liseye kaydedilecek. Bu arada geçtiğimiz 14 Temmuz’da aralarında yabancı özel liselerin de yer aldığı kolejlere kayıtlar tamamlandı. Bu okullara kesin kayıt yaptıran öğrencilerin bu durumları da e-okul sistemine işlendi. Yani bu öğrencilerin bir okulda kayıtlı oldukları Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından biliniyor. İşte bu öğrenciler için de tercih ekranı açılmayacak. Siz özel okula çocuğunuzun kaydını yaptırmış olmanıza rağmen, devlet liseleri için de şansını denemeyi düşünüyorsanız bu mümkün olmayacak. Öğrencinin hangi okula kayıt yaptırdığı e-okul sisteminde görüleceği için en başından size tercih ekranı da açılmamış olacak.



Herhangi bir özel okula kaydını yaptırmamış ya da “Özel okula kayıt yaptıracağım” butonunu işaretlemeyen veliler ise tercih ekranında işlemlerine devam edecekler. Bu aileler, il ve ilçe sınırlaması ya da okul türü sınırlaması olmadan 25 okuldan oluşan tercih listelerini yapacaklar. Bu listenin içinde her okul türü yer alabililir. Yani listenize Anadolu liselerini koyabildiğiniz gibi, fen, sosyal bilimler, meslek liseleri ile imam hatip liselerini de alabilirsiniz. Okul türleri ile ilgili bir sınırlama söz konusu değil. Listenize sadece yaşadığınız şehirlerdeki okulları yazmak zorunda değilsiniz. Bir başka şehirdeki okulları yazmanızın da bir sakıncası yok.

TERCİH KODU HATASI YAPMAYIN

Ancak başka kentlerdeki okulları listelerinize aldığınızda bu okulların pansiyonları olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bazı okullarda yalnızca kız ya da yalnızca erkek yatılı öğrenciler için pansiyon olduğunu unutmamalısınız. Velilerin sık yaptığı hatalardan bir diğeri de tercih yaptıkları okulların kodlarını yanlış yazmak oluyor. Bazen bir rakam değişikliği çocuğunuzun bir başka okula yerleşmesine neden olabiliyor. Bu yüzden okulların tercih kodlarını mutlaka kontrol edin.

Bakanlığın internet sitesinden ya da ortaokullardan birinden yine elektronik ortamda yaptığınız tercihlerinizi tamamladıktan sonra bu listeniz elektronik ortamda onaylanacak. Elektronik ortamda onaylanan “Tercih Başvuruları Bilgileri Formu”nun çıktısını alacaksınız. Bu çıktı öğrenci velisi ve okul müdürlüğü yetkilisi tarafından imzalanacak. Bu formun aslı okulda kalacak bir nüshası da imza karşılığında veliye verilecek. Bu nüshayı tercihlerinizi takip edebilmek ve olası hatalara karşı kanıtınız olması açısından saklamanız iyi olur.

Dikkat etmeniz gereken bir başka nokta ise tercihiniz bir kez onaylandıktan sonra üzerinde değişiklik yapamayacak olmanız. Karar değiştirip listenize bir başka okulu eklemek ya da listenizden bir okul çıkarmak mümkün olmayacak. Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli birlikte sorumlu olacak.



İSTANBUL (ERKEK) LİSESİ YİNE 10 KİŞİ EKSİK

TÜRKİYE’nin en gözde okullarından biri olan İstanbul (Erkek) Lisesi yine önümüzdeki yıla 10 kişi eksik kontenjanla başlayacak. Okulun kontenjanı 2014 yılında azaltıldı. Her yıl 180 öğrenci alan okula geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 170 kontenjan verildi. Mezunlar ise Alman hükümetiyle yapılan uluslararası anlaşmaya göre hazırlık sınıfının 30’ar kişilik 6 şubeden oluşması gerektiğini söylüyor olsa da kontenjanda değişiklik olmadı. Almanca eğitim veren ve hazırlık sınıfı olan sayılı liselerden biri olan İstanbul Erkek, öğrencilerine yurtdışı üniversitelerin kapısını açan Abitur diploması veriyor.

KARMA EĞİTİM SON BULDU, BAL ARTIK KIZ LİSESİ

İstanbul’un köklü Anadolu liselerinden biri olan ve temelleri bir dönemin popüler okullarından High School’a dayanan Beyoğlu Anadolu Lisesi’nde (BAL) öğrenci ve velilerin tepkilerine rağmen karma eğitim son buldu ve okul kız lisesi oldu. Bu yıldan itibaren erkek öğrenci alınmayacak okulun adı da Beyoğlu Anadolu Kız Lisesi olarak değiştirildi. Kuruluşunda Latince “Post Tenebras Lux” olan “Karanlıktan Aydınlığa” anlamına gelen felsefeyi benimseyen BAL öğrencileri “Karanlıktan Aydınlığa” adıyla imza kampanyası düzenlemiş ve okullarında karma eğitimin son bulmamaması çağrısı yapmıştı. Okullarının önce Proje Okul yapılarak müdür ve öğretmen atamalarının yönetmelikler dışına çıkarıldığını anlatan öğrenciler “Kızlı-erkekli eğitim devam etmeli” demişti. Ancak öğrencilerin bu talebinin dikkate alınmadığı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın TEOG tercihleri için okulların geçen yılki başarı sıralarını verdiği internet adresinde ortaya çıktı. Burada okulda karma eğitimin son bulduğu okulun adının Beyoğlu Anadolu Kız Lisesi olarak değiştirilmesinden anlaşıldı. İngilizce eğitim veren okula bu yıl 68 kız öğrenci alınacak.

İSTANBUL'DA KIZ ANADOLU LİSELERİ VE KONTENJANLARI

Erenköy Kız Anadolu Lisesi: 204

Çamlıca Kız Anadolu Lisesi: 170

Kandilli Kız Anadolu Lisesi: 170

Beyoğlu Kız Anadolu Lisesi: 68

Pervin KAPLAN/YAZI DİZİSİ-3/GAZETE HABERTÜRK

TERCİHİNE YERLEŞMEYENE ADRES YİNE AÇIK LİSE OLDU


Değiştirilen TEOG yerleştirme sisteminin en çok eleştirilen uygulaması bu yıl da devam ediyor. 25 okuldan oluşan tercih listesindeki okullara yerleşemeyen öğrenciler bu yıl da otomatikman açık liseye kaydedilecek

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) yerleştirmelerinin geçen yıl başlayan ve çok tartışılan uygulaması bu yıl da tüm eleştirilere rağmen devam ediyor. Bu uygulama tercihlerine yerleşemeyen öğrencilerin otomatik olarak açık liseye kaydedilmesi.

Eğitimcilerin 14 yaşındaki çocukları örgün eğitim dışına çıkardığı için eleştirdiği uygulamada bu yıl da değişen bir şey yok. Yine 25 okuldan oluşan tercih listesindeki okullara yerleşemeyen öğrenciler otomatik olarak açık liseye kaydedilecek. Onlar gibi tercih yapmayan öğrenciler de zorunlu eğitim 12 yıl olduğu ve son 4 yılı açık lisede okunabildiği için otomatikman açık liseye kaydedilecekler.

3 KEZ YAPILACAK, 3 TERCİH ALINACAK

Tercih listesinde daha üst sıradaki okula yerleşmek isteyenlerde olduğu gibi açık liseye zorunlu olarak kaydedilen öğrenciler için de bundan kurtulmanın yolu nakil uygulamasından geçecek. Yerleştirme sonuçlarının 8 Ağustos’ta açıklanmasının ardından kayıtlı oldukları okulları değiştirmek isteyenler için 3 kez nakil uygulaması yapılacak. Bu nakillere herhangi bir örgün liseye yerleştirilen öğrenciler ile, tercihlerine yerleşemedikleri için otomatikman açık liseye kaydedilen öğrenciler başvurabilecek.



Yine Yerleştirmeye Esas Puan’a (YEP) göre yerleştirmelerin yapılacağı nakil uygulaması 3 kez gerçekleştirilecek. 8 Ağustos’ta yerleştirme sonuçlarıyla birlikte okullardaki boş kontenjanlar da açıklanacak. Ancak nakil tercihlerini yaparken okulda boş kontenjan olup olmadığına bakılmayacak. Veliler tüm okulları nakil döneminde tercih listelerine alabilecek.

TEK LİSTE İLE KATILMA HAKKI VAR

Nakillerde ilk dönem 9-15 Ağustos tarihleri arasında yapı- lacak. Bu tarihler arasında veliler 3 okuldan oluşan tercih listesi hazırlayacak. Yine ilk yerleştirme döneminde olduğu gibi nakil tercihleri de e-okul sistemi üzerinden ya da herhangi bir ortaokuldan yapılacak. Listelerin geçerli olması için okul müdürlüklerine yine onaylatılması gerekecek. Okul müdürlükleri tarafından elektronik ortamda onaylanan tercih bilgilerinin 2 nüsha çıktısı alınacak. Biri okulda kalacak, diğerini de veliler alacak. İlk nakil sonuçları 19 Ağustos’ta açıklanacak.

19-23 Ağustos tarihleri arasında ikinci nakil uygulaması için tercihler alınacak. Yine 3 okul tercih hakkı olacak. Bu nakillerin sonuçları da 26 Ağustos’ta açıklanacak. 26-31 Ağustos tarihleri arasında ise son kez nakil tercihleri alınacak. Yine velilerin 3 okul yazma hakları var. Bu yerleştirmenin sonuçları da 5 Eylül’de açıklanacak.

NAKİLDE YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?

Nakil uygulamalarının tümüne katılma hakkınız olacak ve isterseniz her nakil döneminde 3 okul tercih edebileceksiniz. Ancak isterseniz ilk nakil uygulamasında yaptığı- nız 3 tercihin daha sonra yapı- lacak 2 nakil döneminde de geçerli olmasını talep edebilirsiniz. Bu işlemi tercih yaptığınız okul müdürlüğünden yapmanız gerekiyor. Bu durumda yalnızca ilk dönem tercih listesi hazırlamış olursunuz. Ancak 3 nakil uygulamasına da farklı listelerle katılacaksanız her listenizi onaylatmanız gerek. Aksi halde tercih yapmamış sayılacaksınız.

SON NAKİL AÇIK LİSE

Nakil uygulamasında da yerleştirme işlemleri yerleştirmeye esas puan üstünlüğüne göre gerçekleştirilecek. Yurtdışında öğrenciler ve açık öğretim ortaokulu mezunları nakil başvurularını Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlü- ğü’nün resmi internet sitesinde açılacak olan “Açık öğretim ortaokulu ve yurtdışı yerleştirmeye esas nakil başvuru ekranı” aracılığıyla yapacak. Başvuru çıktıları APS veya dengi hızlı posta hizmeti ile müdürlüğe gönderilecek.

İlk 3 nakil uygulamasına hem örgün eğitim kurumlarına hem de açık liseye kaydedilen öğrenciler katılacak. Ancak 5 Eylül’de üçüncü nakil uygulamasının yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından il ve ilçelerde milli eğitim müdürlüklerinde kurulan nakil komisyonları tarafından gerçekleştirilecek bir nakil uygulaması daha olacak. Bu nakillere sadece açık liseye kaydedilen öğrenciler başvurabilecek. Bu yerleştirme il ve ilçe sınırları içinde boş kalan kontenjanlara yapılacak.

İl ve ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları, 5-8 Eylül tarihlerinde tercih başvurularını alacak. Bu uygulamada il ve ilçe sınırları içinde yer alan 3 okul tercih edebilecek. Bu yerleştirmelerde de puan üstünlüğü dikkate alınacak. Bu son nakil uygulamasının sonuçları da 9 Eylül tarihinde açıklanacak. Bu tarihten itibaren de artık TEOG yerleş- tirme işlemleri son bulacak.



YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK?

TEOG yerleştirmeleri işlemleri velilerin tercihleri doğrultusunda okul kontenjanlarına göre Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) üzerinden alınarak yapılacak. Yerleştirme işlemini Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) merkezi olarak gerçekleştirecek. Yerleştirmeye Esas Puanları (YEP) eşit olan iki öğrencinin aynı okulu tercih etmeleri durumunda o okulda tek bir kontenjan boş kaldıysa yerleştirme işlemi nasıl yapılacak? İşte Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu soruya verdiği cevap:

“Yerleştirmeye esas puanların eşit olması halinde, ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı, eşitliğin devam etmesi halinde sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki yılsonu başarı puanı üstünlüğü, eşitliğin devam etmesi hâlinde tercih önceliği, yine eşitliğin devam etmesi halinde okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı, bunların da eşit olması halinde ise öğrencinin doğum tarihine göre yaşça küçük olanların önceliği dikkate alınır.”



TEOG YERLEŞTİRME TAKVİMİ NASIL İŞLEYECEK?

İlk yerleştirme sonuçlarının ardından birine yalnızca açık liseye kaydolan öğrencilerin başvurabileceği 4 kez yapılan nakil uygulamasından oluşan TEOG yerleştirmelerinde takvim şöyle işleyecek.

15-25 Temmuz: TEOG tercihlerinin alınması

8 Ağustos: TEOG yerleştirme sonuçları ile boş kontenjanların açıklanması

9-15 Ağustos: İlk nakil tercih başvurularının alınması

19 Ağustos: İlk nakil yerleştirmelerinin sonuçlarının açıklanması

19-23 Ağustos: İkinci nakil tercih başvurularının alınması 26 Ağustos: İkinci nakil yerleştirme sonuçlarının açıklanması

26-31 Ağustos: Üçüncü nakil tercih başvurularının alınması

5 Eylül: Üçüncü nakil yerleştirme sonuçlarının açıklanması

5-8 Eylül: İl ve ilçe nakil komisyonlarınca nakil tercih başvurularının alınması

9 Eylül: İl ve ilçe nakil komisyonlarınca yapılan yerleştirme sonuçlarının açıklanması

Pervin KAPLAN/YAZI DİZİSİ-4/GAZETE HABERTÜRK

ÖZELE GİDEN DE AÇIK LİSEYE YERLEŞEN DE 'NAKİL' BEKLEYECEK


TEOG’da açık liseye yerleşenler örgün eğitim kurumlarına geçmek için nasıl nakil uygulamasını bekleyecekse aynı kural özel liselere kesin kayıtlarını yaptıranlar için de geçerli. Özel’den vazgeçip devlet liseleri için tercih yapmak isteyenler de nakil uygulamasına girecek

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) yerleştirmelerinin kuralları var. Bunların başında özel okula kayıt yaptıranların devlet liseleri için tercih listesi hazırlayamayacağı geliyor. Ancak özel okula gidenler devlet liseleri için tercih yapma haklarını tamamen kaybetmiş değiller, eğer isterlerse nakil uygulamasına katılabilecekler.

9-31 Ağustos tarihleri arasında 3 kez yapılacak nakil uygulamasından kimlerin yararlanacağına ilişkin velilerden çok sayıda soru geliyor. Bu sorunun yanıtına bakalım. Nakil uygulamasından 3 farklı şekilde bir okula yerleştirilen öğrenciler yararlanacak.

3 FARKLI YERLEŞTİRMESİ OLAN

Bu öğrencilerin ilk grubunu 25 okuldan oluşan tercih listesindeki okullardan birine yerleşen öğrenciler oluşturuyor. Bu öğrenciler bir üst okula geçebilmek için bu uygulamaya katılabilecek. İkinci grup, tercih listesi hazırlayan ancak listesindeki okullara yerleşemeyen ve kayıtları otomatik olarak açık liseye yapılan öğrenciler. Onlar da nakil uygulamasına katılıp yeniden tercih listesi hazırlayacak. Üçüncü grup öğrenci ise devlet okullarında tercih dönemi başlamadan önce aralarında yabancı özel okulların da bulunduğu özel liselere kesin kayıt yaptıranlar. Bu öğrenciler özel okula kayıt yaptırdıktan sonra vazgeçip devlet liseleri için tercih hakkı kullanabilecekler. Bunun için de nakiller döneminde e-okul sisteminden tercih listesi hazırlamaları, bunu okul müdürlüklerine onaylatmaları gerekiyor. Bunu yapan öğrenciler nakil uygulamasına katılacak.



BİR ÖNCEKİ KAYIT SİLİNECEK

Ancak nakilleri “Şansımı deneyeyim, bakalım ne oluyor?” diyerek kullanmak istiyorsanız bir kere daha düşünmelisiniz. Çünkü kural şu. Eğer nakil döneminde tercih ettiğiniz bir okula yerleşirseniz, kayıtlı olduğunuz okuldan kaydınız silinecek, yeni yerleştiğiniz okula geçecek. Özel bir okulda kayıtlı olan öğrenci devlet liseleri için tercih yaparsa ve bir okula yerleşirse bu öğrencinin özel okuldan kaydı silinmiş olacak.

KAYITLAR NASIL YAPILACAK?

Bir okula yerleşen öğrencilerin okula giderek kayıt yaptırmalarına gerek yok, kayıt işlemleri otomatik olarak gerçekleşecek. Bir okula yerleştiğiniz anda kaydınız da yapılmış olacak. Açıköğretim kurumlarına yerleştirilen öğrenciler ise 16 Eylül günü mesai saati bitimine kadar Açık Ortaöğretim Kurumları İrtibat Büroları’na müracaat edecek, okul türünü seçerek kesin kaydını yaptıracak.

TERCİH YAPMAYAN NE OLACAK?

Tercih yaptığı halde 25 okuldan birine yerleşemeyenler gibi tercih yapmayan öğrenciler de sistem tarafından otomatik olarak açık liseye kaydedilecek. Ayrıca tercih döneminde özel okula kayıt yaptıracağını belirterek tercih işlemine katılmayanlar da 9 Eylül’e dek kayıtlarını yaptırmazlarsa onlar da açık liseye kaydedilecek.

YERLEŞTİRME SONUÇLARI 8 AĞUSTOS’TA AÇIKLANIYOR

25 Temmuz’da tercih işlemlerinin son bulması- nın ardından yerleştirme sonuçları 8 Ağustos’ta Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) sitesinden açıklanacak. Sonuçlar öğrencilerin TC kimlik ve okul numaralarıyla sorgulanabilecek, ayrıca sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Yerleştirme sonuçları isteyen velilere kısa mesaj ile bildirilecek



HAZIRLIK YALNIZCA 4 İLDE 1O OKULA KALDI

Bir zamanlar “hazırlık sınıfları” ile tercih edilen Anadolu liseleri bu “hazırlık özelliğini” artık yitirdi. Çünkü tüm Türkiye’de hazırlık sınıfı olan Anadolu lisesi sayısı yalnızca 4 ilde 10 tane. İstanbul’da bulunan bu okullar şöyle: Galatasaray Lisesi, İstanbul (Erkek) Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi, Vefa Lisesi, Cağaoğlu Anadolu Lisesi, Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi, Kadıköy Anadolu Lisesi. Ayrıca, Cahit Kora Anadolu Lisesi İzmir’de, Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi Balıkesir’de ve Atatürk Lisesi de Ankara’da bulunuyor. Anadolu liseleri uzun yıllar üniversite sınavlarında en başarılı ve en yüksek taban puanla girilebilen okullar olarak tanındı. Anadolu liselerinin temeli 1955 yılında İstanbul, İzmir, Eskişehir ve Konya, Samsun ve Diyarbakır’da yabancı dille eğitim yapmak üzere kurulan ve sınavla öğrenci alan Maarif Kolejlerine dayanıyor.

MAARİF’TEN ANADOLU’YA

Bu okullarda 2005-2006 öğretim yılında hazırlık sınıfları ile matematik, fen, biyoloji gibi fen derslerinin yabancı dilde okutulması kaldırıldı. Bu dersler Galatasaray Lisesi, Kadıköy Anadolu Lisesi, İstanbul (Erkek) Lisesi gibi okullar dışında Türkçe okutulmaya başlandı. Kuruluşundan bu yana hazırlık sınıfı bulunan İstanbul (Erkek), Galatasaray ve Kadıköy Anadolu liselerindeki 2 yıllık hazırlık sınıfları bir yıla indirildi. 2006-2007 öğretim yılında Kabataş Erkek, Cağaloğlu Anadolu Lisesi ve Vefa Anadolu Lisesi’ne birer yıl hazırlık sınıfları kondu. Bir yıl sonra Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi, Ankara Atatürk Anadolu Lisesi, İzmir Cihat Kora Anadolu Lisesi ve Balıkesir Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi eklendi.

Anadolu liselerinde 2010-2011 öğretim yılında birinci yabancı dil dersleri de haftada 10 saatten 6 saate düşürüldü.

BURSLU OKUYACAK ÖĞRENCİLER NASIL BELİRLENECEK?

Özel okullarda yüzde 100 burslu okutulacak öğrenciler, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından, puan üstünlüğü esasına göre yüzde 5’lik dilimden seçilecek. Yerel şartları dolayısıyla Türkiye genelindeki ilk yüzde 5’lik dilimden öğrenci alamayan özel okullar, tam bursluluğa karşılık gelen boş kontenjanlarını il genelindeki ilk yüzde 5’lik dilimden karşılayabilecek.



ÖZEL’E KAYITLAR NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Velilerin yanıtını merak ettiği sorulardan biri de geçtiğimiz 14 Temmuz’da kayıt işlemleri son bulan özel okulların tekrar ne zaman öğrenci alacakları. İşte MEB’in cevabı: “Özel okullarda 15 Temmuz 2016 tarihinden sonra da aday kayıt işlemleri devam edecektir. E-okul sisteminde aday kayıtlarla birlikte kesin kayıt işlemlerini de yapabileceklerdir.”

GÜZEL SANATLAR VE SPOR LİSESİ KAYITLARI

Güzel sanatlar ve spor liselerinin düzenlediği yetenek sınavlarında başarılı olan öğrenciler bu okullara kayıtlarını 22 Temmuz’a kadar yaptırabilecekler. Bu öğrenciler Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) ile öğrenci alan liseler için ancak nakil uygulaması döneminde tercih yapabilecekler. Ancak, bu öğrencilerin tercihleri doğrultusunda bir okula yerleştirilmeleri halinde, güzel sanatlar lisesi veya spor lisesindeki kayıtları iptal olacak ve tercihlerine göre yerleştikleri okullara kayıtları yapılacak

ULUSLARARASI DİPLOMA VEREN DEVLET LİSELERİ

Uluslararsı diplomalar yurtdışında üniversitelerin kapısını açtığı gibi Türkiye’de de üniversitelerden yüzde yüze varan oranlarda burs kazandırıyor. Devlette uluslararası diploma veren liseler şöyle:

Uluslararası Bakalorya (IB) Diploması: Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi, Türk Telekom Mehmet Kaplan Sosyal Bilimler Lisesi, Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi.

Abitur: İstanbul (Erkek) Lisesi.

Alman Dil Diploması: İstanbul (Erkek) Lisesi, Cağaloğlu Anadolu Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi.

Fransız Bakaloryası Denkliği: Galatasaray Lisesi.

BAKMADAN GEÇME