Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem YKS (TYT - AYT - YDT) Puan Hesaplama 2022: YKS, TYT, AYT, YDT sıralama, net ve puan ve hesaplama nasıl yapılır? YKS kaç net kaç puana eşit, denk geliyor?
        1

        Üniversite sınav maratonu bugün itibarı ile tamamlandı. 18 Haziran'da YKS maratonu başlarken adaylar ilk gün oturumunda TYT soruları karşısında ter döktü. 19 Haziran'da ise YKS'nin ikinci gün oturumları AYT ve YDT yapıldı. Adaylar, AYT puan hesaplama başta olmak üzere birçok konuyla ilgili araştırmalara başladı. YKS puan hesaplama robotu ile sınavdan alabilecekleri puana yönelik tahmin yapabilecekler. Peki, 2022 YKS puan hesaplama nasıl yapılır? İşte, üniversite sınavı YKS (TYT, AYT, YDT) puan hesaplama işlemi...

        2

        Alınan yeni kararlara göre SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinde sınav puanı hesaplanması için uygulanmakta olan TYT puan türünde 150 puan almış olma şartı ile yerleştirme puanlarının hesaplanmasında; TYT puan türü için 150, SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri için 180 olan sınav puanı barajı uygulaması kaldırılmıştır.

        Bu yıldan itibaren ilgili puan türlerinde sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplanacaktır.

        Adaylar, önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanına orta öğretim başarı puanının eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla, puan üstünlüğüne göre yerleşme imkanı elde edecektir.

        YKS İLE İLGİLİ EN ÇOK MERAK EDİLENLER

        AYT SORULARI VE CEVAP ANAHTARI İÇİN TIKLAYINIZ

        TYT SORULARI VE CEVAP ANAHTARI İÇİN TIKLAYINIZ

        ÖĞRENCİLERDEN YKS YORUMLARI İÇİN TIKLAYINIZ

        AYT SORU YORUMLARI İÇİN TIKLAYINIZ

        YKS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK? - TIKLAYINIZ

        YKS PUAN HESAPLAMA ROBOTU İÇİN TIKLAYINIZ

        3

        HANGİ ADAYLARIN TYT VE AYT SINAV PUANI HESAPLANACAKTIR?

        TYT sınav puanının hesaplanması için Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı uygulanmaya devam edecektir. TYT puanı olmayan veya TYT puanı hesaplanmayan adayların, AYT ve/veya YDT'ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA ve DİL puanları hesaplanmayacaktır.

        SAY, SÖZ ve EA puan türündeki sınav puanlarının hesaplanması için gerekli olan ilgili puan türüne ilişkin AYT'deki iki testin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı ile DİL puan türündeki sınav puanının hesaplanması için gerekli olan Yabancı Dil Testinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı uygulanmaya devam edecektir.

        4

        YKS PUAN HESAPLAMA 2022

        Sınavda uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayların, testlerden her biri için birer standart puanı hesaplanacaktır. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecektir:

        * Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.

        * Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır.

        * Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.

        * Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

        ÖĞRENCİLERDEN YKS YORUMLARI İÇİN TIKLAYINIZ

        TYT SORULARI ZOR MUYDU KOLAY MIYDI? - TIKLAYINIZ

        YKS SINAV SAATLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

        YKS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK? - TIKLAYINIZ

        YKS SORULARI VE CEVAP ANAHTARI İÇİN TIKLAYINIZ

        YKS PUAN VE NET HESAPLAMA ROBOTU İÇİN TIKLAYINIZ

        5

        * TYT'de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1C'deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (A-TYT) hesaplanacaktır. A-TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için A-TYT puanı hesaplanacaktır.

        * A-TYT puanı kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek TYT puanı oluşturulacaktır.

        A-TYT puanı TYT puanına dönüştürülürken Temel Matematik ve Türkçe testlerinin her birinden 5 ham puan, diğer testlerin her birinden 2,5 ham puan alan adayların 150 TYT puanı almaları sağlanacaktır.

        * AYT ve YDT'de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1E'deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (ASAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL) hesaplanacaktır. Ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir (Tablo 1D). Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için ağırlıklı puanlar hesaplanacaktır. TYT puanı olmayan, TYT puanı hesaplanmayan veya TYT puanı 150'nin altında olan adayların, AYT ve/veya YDT'ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA, DİL puanları hesaplanmayacaktır.

        6

        TYT Puan Hesaplama Nasıl Olacak?

        Temel Yeterlilik Testinde soru sayıları şu şekildedir;

        40 Türkçe

        40 Matematik

        20 Sosyal Bilimler (5 Coğrafya, 5 Tarih, 5 Felsefe, 5 Din)

        20 Fen Bilimleri (7 Fizik, 7 Kimya, 6 Biyoloji)

        Bu sınavda genel olarak Türkçe ve Matematik sorularının her birinden 3.1-3.5 arasında puan gelmektedir. Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testlerinden ise 3 civarı puan gelebilmektedir. Bu gelen puanlar her sene standart sapmaya göre değişim gösterebilmektedir.

        7

        AYT Puan Hesaplama Nasıl Olacak?

        Alan Yeterlilik Testinde ise soru sayıları şu şekildedir;

        Matematik: 40 soru (11-12 Geometri)

        Fen Bilimleri: 40 soru (14 Fizik, 13 Kimya, 13 Biyoloji)

        Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1: 40 soru (24 Edebiyat, 10 Tarih, 6 Coğrafya)

        Sosyal Bilimler-2: 40 soru (11 Tarih, 11 Coğrafya, 12 Felsefe, 6 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi)

        Eşit Ağırlık öğrencileri AYT testinden Matematik + Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 çözmelidir.

        Sayısal öğrencileri AYT testinden Matematik + Fen Bilimleri çözmelidir.

        Sözel öğrencileri AYT testinden Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 + Sosyal Bilimler 2 testlerini çözmelidirler.

        Her puan türü kendi testlerinden zorunludur. Diğer testleri çözmek zorunda değilsiniz. Fakat isterseniz çözebilirsiniz. Fen Bilimleri testini çözerseniz eşit ağırlık ve sözel puanlarınız etkilenmez. AYT sıralama hesaplama ile sıranızı görebilirsiniz.

        8

        YDT Puan Hesaplama Nasıl Olacak?

        Yabancı Dil Testi olarak bilinen YDT sınavı, dil öğrencilerinin girmesi gereken zorunlu sınavdır. YDT sınavında Almanca, Fransızca, İngilizce, Arapça ve Rusça testleri bulunmaktadır. Fakat her aday kendi bölümünün gerektirdiği dile göre sınava girmektedir. Yani seçim yaparken aday, istediği bölüme göre seçim yapmaktadır.

        Bu sınavda sadece 80 Yabancı Dil sorusu bulunmaktadır. Yabancı Dil öğrencileri AYT sınavına girmesine gerek yoktur, sadece TYT ve YDT sınavları yeterli olacaktır.

        YKS İLE İLGİLİ DİĞER HABERLER

        YKS'YE KAÇ KİŞİ GİRDİ? - TIKLAYINIZ

        YKS'DE BARAJ PUANI KALKTI MI? - TIKLAYINIZ

        YKS'DE KAÇ YANLIŞ BİR DOĞRUYU GÖTÜRÜYOR? - TIKLAYINIZ

        Haberi Hazırlayan: Kubilay Kos

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ