11. Yargı Paketi 'infaz düzenlemesi'yle geliyor! Kritik düzenleme bugün Meclis’te
AK Parti'nin bugün Meclis'e sunmayı planladığı 11. Yargı Paketi, pandemi döneminde ortaya çıkan "aynı suç, farklı infaz" uygulamasını düzeltmeye hazırlanıyor. Düzenlemenin ilk etapta yaklaşık 50 bin hükümlüyü etkilemesi bekleniyor. Fevzi Çakır'ın haberi..
ABONE OLAK Parti’nin uzun süredir üzerinde çalıştığı 11. Yargı Paketi, pandemi döneminde yürürlüğe konan infaz hükümlerinin yarattığı eşitsizliği gidermeye dönük düzenlemelerle birlikte Meclis’e geliyor.
Paket, özellikle 31 Temmuz 2023 sonrasında hükmü kesinleştiği için pandemi dönemi imkânlarından yararlanamayan kişilerin durumunu yeniden ele alacak.
Kovid-19 koşulları nedeniyle Temmuz 2023’te yürürlüğe giren geçici düzenleme, açık cezaevlerinde bulunan hükümlüler için iki temel kolaylık sağlamıştı. Cezasının bitimine beş yıl veya daha az kalanlara talep aranmadan denetimli serbestlik uygulanmış; açık cezaevine ayrılmasına üç yıl veya daha az kalanlara ise üç yıl erken denetimli serbestlik tanınmıştı. Böylece binlerce hükümlü cezaevine hiç dönmeden tahliye edildi. Terör ve örgütlü suçlar ise kapsam dışında bırakıldı.
Düzenlemeden yalnızca 31 Temmuz 2023’ten önce işlediği suç nedeniyle cezaevine girenlerin yararlanması, “aynı suçu işleyenler arasında farklı sonuçlar ortaya çıktı” eleştirilerine neden oldu. Aynı tarihte suç işleyen ancak hükmü geç kesinleştiği için cezaevine girmeyenler kapsam dışı kaldı. Denetimli serbestlik süresinin yeniden bir yıla düşürülmesi ise tepkileri daha da artırdı.