Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD yakın tarihine damga vuran 6 Ocak Kongre baskınının üzerinden iki yıl geçti
        1

        Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington'da bulunan Amerikan Kongre Binası "Capitol", 6 Ocak 2021de düzenlenen baskının üzerinden iki yıl geçti.

        2

        3 Kasım 2020'de yapılan ve Demokrat Joe Biden'ın zaferiyle sonuçlanan başkanlık seçimleri, "son yıllarda yapılan en tartışmalı seçimler" olarak tarihe geçti.

        3

        ABD'de aşırı sağcı gruplar ve eski ABD Başkanı Donald Trump destekçileri, 6 Ocak 2021'de, 3 Kasım 2020 seçiminin sonuçlarının onaylanması için oturumun yapıldığı Kongre binasını basmıştı.

        4

        Washington'da 06 Ocak 2021'de Trump'a destek gösterisi düzenleyen bir grup protestocu, polis barikatını aşarak Kongre binasına girmişti.

        5

        Bir şüphelinin, aracıyla, iki polise ve Kongre yerleşkesindeki barikatlara çarpması yerleşkede güvenlik alarmına yol açmıştı.

        6

        Kongre baskınında 5 kişi hayatını kaybetmiş, 140'tan fazla kişi de yaralanmıştı.

        7

        Öte yandan, ABD Başkanı Biden'ın Kongre baskınının yıl dönümünde Beyaz Saray'da düzenlenecek tören ile 12 kişiye ABD'nin en yüksek ikinci sivil madalyası olan Başkanlık Yurttaş Madalyası vereceği açıklandı.

        8

        Temsilciler Meclisi'nde kurulan 6 Ocak Soruşturma Komitesi, 19 Aralık'ta Trump'a 4 suçlama yöneltmişti.

        9

        Komite, federal savcılardan Trump'ı baskın nedeniyle Kongre'nin resmi sürecini engelleme, komplo kurmak, yanlış beyanda bulunmak ve ayaklanma ile suçlamalarını tavsiye etmişti.