Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Afganistan Devlet Başkanı, Trump'ın savaş yorumlarına açıklama istedi

        Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkesiyle ilgili savaş yorumları için açıklama istedi.

        Gani'nin ofisinden yapılan açıklamada, "Afganistan İslam Cumhuriyeti Hükümeti, ABD Devlet Başkanı Donald Trump'ın Pakistan Başbakanı İmran Khan ile yaptığı görüşmede diplomatik yollarla ve kanallarla yaptığı Afganistan yorumlarıyla ilgili açıklama yapılmasını istiyor" ifadeleri yer aldı.

        Açıklamada Afganistan'ın köklü bir kültüre sahip, birçok krizi başarı ile atlatmış bir ülke olduğu vurgulanarak, "Afgan halkı yabancı güçlerin bu inancı yok etmesine izin vermedi ve vermeyecek. Dünya ülkeleriyle özelikle de ABD ile olan ortak çalışmalarımız ve işbirliklerimiz karşılıklı saygı temeline oturtulmuştur. Afgan hükümeti ABD'nin Afganistan'daki barışı sağlamak için harcadığı çabaya destek verirken, aynı zamanda yabancı ülkelerin başkanlarının Afgan liderlerinin varlığını yok sayarak Afgan halkının kaderini belirleyemeyeceğinin altını çizmektedir" denildi.

        Trump, Pakistan Başbakanı İmran Khan ile dün Beyaz Saray'da yaptığı görüşmede, Afgan ihtilafına hızlı bir son vermesini sağlayacak ancak ülkeyi yeryüzünden silecek planları olduğu da dahil pek çok tartışmalı açıklamada bulunmuştu. Trump, "Afganistan'da savaşmıyoruz, orada polis gibiyiz. Polis olmak istemiyoruz. Eğer Afganistan'da savaşmak istesek bu savaşı bir haftada kazanırdık ama 10 milyon kişiyi öldürmek istemiyorum. Afganistan o durumda yeryüzünden silinirdi. Böyle bir savaş 10 günde biterdi ancak bu yolu seçmek istemiyorum. Afganistan'la ilgili, savaşı kazanmakla ilgili planlarım var. Pakistan bize bu konuda yardımcı olacak. 19 yıldır bu ülkedeyiz, bu gerçekten komik bir durum." şeklinde konuşmuştu.

        REKLAM

        Trump ayrıca Pakistan'ın, ABD'nin kendisini Afganistan'dan çıkarmasına yardım edebileceğini ve Washington ile İslamabad arasındaki ilişkide büyük potansiyel olduğunu söyledi. Trump'ın açıklamaları Afganistan'da öfkeye yol açmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ