Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Ankara'nın başkent oluşunun 99.yıldönümü! Ankara nasıl ve neden başkent olarak seçildi?
        1

        13 eKİM 1923 tarihinde, Türkiye'nin başkenti ilan edilen Ankara; özellikle Kurtuluş Savaşı sırasında önemli coğrafi avantajlara sahipti. Bugün, Ankara'nın başkent olmasının üzerinden tam 99 yıl geçti! Peki, Ankara neden ve nasıl başkent oldu? İşte, detaylar...

        2

        ANKARA NE ZAMAN BAŞKENT OLDU?

        Birinci Dünya Savaşı sonrasında Türk milleti halen aldığı yaraları sarmaya çalışıyordu. Bu sırada Anadolu'ya gelen Mustafa Kemal Paşa, Kurtuluş Savaşı için hazırlıklara başlamıştı.

        4 Eylül 1919 gününde Sivas Kongresinde, "Heyet-i Temsiliye" ismiyle geçici bir hükümet kuruldu ve Misak-ı Millî’nin esasları kararlaştırıldı. Kurtuluş Savaşı'nın başlamasıyla, Türk milleti nihai zaferleri için savaşmaya başladı.

        3

        ANKARA NEDEN BAŞKENT OLARAK SEÇİLDİ?

        Kurtuluş Savaşı esnasında Ankara; coğrafi olarak Anadolu'nun ortasındaydı. Demir yolu ile İstanbul'a gidilebiliyordu ve Batı cephesine yakındı.

        Üstelik, Ankara halkının zafere olan inancı ve var çabasıyla mücadele etmeleri; Kurtuluş Savaşı'na olan inancı daha da büyütüyor ve tüm halka güç aşılıyordu.

        Ankara'nın bu coğrafi konumu ve Ankara halkının inanç gücü, Kurtuluş Savaşı'nın kalbini oluşturmuştu. 27 Aralık 1919 yılında Atatürk, Ankara'yı Heyet-i Temsiliye'nin merkezi olarak seçti.

        4

        ANKARA NE ZAMAN BAŞKENT OLDU?

        Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasıyla beraber 23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi, Ankara'da açıldı. O sırada geçici bir başkente sahip olan Türkiye'nin kalıcı bir başkente sahip olma zamanı gelmişti.

        5

        9 Ekim 1923 günü 15 milletvekili, Meclis Başkanlığı'na verdikleri bir önergeyle Ankara’nın yeni devletin başkenti olmasını teklif ettiler.

        13 Ekim 1923 günü mecliste süren tartışmalardan sonra Ankara, Türkiye'nin başkenti olarak seçildi.

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ