Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç Ankara teravih ve yatsı namazı saati kaçta? 5 Mayıs Diyanet Ankara teravih ve yatsı namazı vakti! Ankara'da ezan kaçta okunacak?

        Ankara teravih namazı saat kaçta, yatsı namazı saat kaçta soruları vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Bu akşam yatsı namazı ile birlikte ilk teravih namazı eda edilecek. Bu gece Ramazan ayının ilk sahuru ile oruçlar tutulmaya başlanacak. Diyanet İşleri Başkanlığı 5 Mayıs Ankara teravih ve yatsı namazı saatini yayınladı.

        ANKARA TERAVİH- YATSI NAMAZI SAATİ 5 MAYIS

        Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yerilerine göre, Ankara'da saat 21.24'den sonra kılınacak. Yatsı namazının ardından teravih namazı ile devam edilecek.

        Miladi Tarih İmsak Güneş Öğle İkindi Akşam Yatsı
        05 Mayıs 2019 Pazar 04:00 05:38 12:50 16:41 19:53 21:24
        06 Mayıs 2019 Pazartesi 03:58 05:37 12:50 16:41 19:54 21:26
        07 Mayıs 2019 Salı 03:57 05:35 12:50 16:41 19:55 21:27
        08 Mayıs 2019 Çarşamba 03:55 05:34 12:50 16:42 19:56 21:28
        09 Mayıs 2019 Perşembe 03:53 05:33 12:50 16:42 19:57 21:30
        10 Mayıs 2019 Cuma 03:52 05:32 12:50 16:42 19:58 21:31
        11 Mayıs 2019 Cumartesi 03:50 05:31 12:50 16:42 19:59 21:33

        TERAVİH NAMAZI KAÇ REKAT, NASIL KILINIR?

        Teravih namazı, Ramazan ayına mahsus 20 rekattan ibaret bir müekked sünnettir. Bu namazın cemaatle kılınması sünnettir. Bunun için teravih namazını cemaatla kılmayıp evlerinde yalnız başlarına kılanlar sünneti terk edip hata işlemiş olurlar. Teravih namazı, orucun değil, Ramazan'ın sünnetidir. Bu sebeble oruç tutmayan hasta ve yolculara da teravih kılmak sünnettir.

        İşte kılınışı;

        Teravih namazı 20 rekat olarak kılınır. Hz. Muhammed teravihi cemaatle kıldırdıkları zaman 8 rek'at olarak kıldırmışlar, Ashâb da evlerinde bu namazı 20 rek'ata tamamlamışlardır. 20 rek'atın tamamının mescidde kılınmaya başlaması, Hz. Ömer zamanından itibarendir. O günden beri de 20 rekat olarak camilerde kılınmıştır.

        * Teravihi en faziletli kılma şekli, 10 selâm ile ikişer rek'atlar halinde kılmaktır. Yaygın olan kılma şekli ise, 4 rek'atta bir selâm vermek suretiyle kılmaktır. 6 rek'atta bir selâm vererek de kılınabilir.

        Teravihi iki rek'atta bir oturmak suretiyle tek selâmla 20 rek'at birden kılmak da mümkündür. Ancak gece namazlarını 8 rek'attan çok olarak bir selâmla kılmak mekruh olduğundan teravihi de bu tarzda kılmamalıdır.

        Teravih kaç selâmla kılınırsa kılınsın, iki rek'atta bir mutlaka oturarak kılınmalıdır.

        Eğer iki rek'attan sonra oturmayıp 4 rek'atta bir oturulmuş ise, o 4 rek'atlar iki rek'at sayılır. Selâm verilmese bile, her iki rek'at sonunda mutlaka oturulmalıdır.

        * Teravih kelimesinde rahatlama mânası vardır. Bu sebeble 4 rek'at başında selâmdan sonra biraz oturularak rahatlanmalıdır. Bu süre içinde isteyen kendi kendine bir şeyler okur. Yahut tefekkür eder. Yahut da tesbihte bulunur. Bunlarda, namaz kılan kimse muhayyerdir. Memleketimizde ise, ekseriya müezzinler, cemaatın da iştirâkiyle sesli olarak salâvat okur, cehrî zikir yaparlar.

        * Teravih namazı dörder dörder kılınıyorsa ilk oturuşta Tahiyyat'dan sonra salâvatlar da okunur. Bu, sünnet-i müekkededir. Hattâ bâzı müctehidlere göre farzdır. Cemaat usansa bile, imam bunları terkedemez. Ayrıca 3. rek'atın başında da Fâtiha'dan önce yine Sübhâneke okunur.

        * Teravihi hatim ile kılmak da sünnettir. Cemaate ağır gelmesi sebebiyle hatimle kılmak sünneti terkedilmez. Bir beldenin bir camiinde bu sünnet mutlaka yerine getirilmelidir.

        * Yatsının farzını tek başına kılan kimse teravihi cemaatle kılabilir. Ancak yatsının farzı cemaatle kılınmadan teravihin cemaatle kılınması caiz olmaz.

        * Cemaatin memnun olması için imamın kırâet ve rükünleri sür'atle yapması mekruhtur. Mes'ûliyet duygusu taşıyan bir imam, çabuk kıldırayım diye kırâeti anlaşılmaz hâle getirmekten, ta'dîl-i erkânı terkten, tesbih sayılarını üçten az yapmaktan kaçınır.

        * Hatimle namaz kıldıran imam, hatmi Ramazan-ı şerîf'in 27. gecesi tamamlamalıdır. Hatimle kılınmıyorsa Fîl sûresinden aşağısını okumak, tek sûre ve karışık âyetler okumaktan daha faziletlidir. Böylece rek'at sayısı da daha kolay bilinir.

        * Bir özür olmaksızın teravihi oturarak kılmak câiz ise de, fazilet ve sevabını azaltır.

        İmam kendisinde özür olsun olmasın teravihi oturarak kıldırabilir. Cemaat ise ayakta kılarlar. Ancak ayrılık olmasın diye cemaatın da oturarak kılmaları müstehab olur.

        * Teravihi ve vitri başka başka imamlarla kılmak câizdir.

        REKLAM

        * Uyku iyice bastırmış halde teravih kılmak mekruhtur.

        * Vitir ile teravih arasında biraz oturmak da müstehabdır.

        * Teravihi cemaatle kılan, vitri de cemaatle kılacağı gibi, yalnız başına da kılabilir.

        * Teravih namazının her iki rek'atında teravih namazına niyet etmek gerekmez. Çünkü 20 rek'attan ibaret teravih namazı, bir tek namaz hükmündedir. Bunun için namaza başlarken yapılan niyet kâfidir.

        TERAVİH NAMAZINDA OKUNAN DUALAR NELERDİR?

        1-Teravihe başlamadan önce okunan dua:

        Sübhâne zil-mülki vel-melekût.

        Sübhâne zi’l-ızzeti vel-azameti vel cemâli vel-celâli vel ceberût.

        Sübhân-el melikil mevcûd. Sübhânel melik-il ma’bûd.

        Sübhân-el melikil hayy-illezî lâ yenâmü ve lâ yemût.

        Sübbûhun, kuddûsün, Rabbünâ ve Rabb-ül melâiketi ver-rûh.

        Merhabâ, merhabâ, merhabâ ya şehr-i Ramazân.

        Merhabâ, merhabâ, merhabâ yâ şehr-el bereketi vel gufrân.

        Merhabâ, merhabâ, merhabâ yâ şehr-et tesbîhi vet-tehlîli vez-zikri ve tilâvet-il Kur’ân. Evvelühû, âhıruhû, zâhiruhû, bâtınühû yâ men lâ ilahe illâhû. (Allahümme salli alâ Muhammed.)

        Ramazan-ı şerif’in onbeşinden sonra, (merhabâ) yazılı olan yerler (Elvedâ) diye okunur.

        İkinci rekattan sonra selam verince (Allahümme salli alâ Muhammed)

        2-Teravih aralarında,her dört rekatın sonunda okunacak dua:

        Allahümme salli alâ, seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli seyyidinâ Muhammedin biadedi külli dâin ve devâin ve bârik ve sellim aleyhi ve aleyhim kesîrâ. (Allahümme salli alâ Muhammed) En son dördüncü rek’at bitince üç defa okunup üçüncüde (kesîrân ve kesîrâ) denir.

        3-Teravih namazı tamamlandıktan sonra okunacak dua(Elleri açıp 3 defa):

        Yâ hannân, yâ mennân, yâ deyyân, yâ bürhân,

        Yâ zel-fadli vel-ihsân, nerc-ûl afve vel-gufrân,

        Vec’al-nâ min utekâi şehr-i ramazân bi-hürmet-il Kur’ân.

        4-Vitr namazına başlamadan (ALLAHUMME SALLİ ALA MUHAMMED) denir.

        Haberi Hazırlayan: Büşra Kamış
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ