Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya SON DAKİKA: Avrupa'da binlerce kişi iklim için yürüdü
        1

        İngiltere'nin başkenti Londra'da on binlerce kişi, 6 Kasım Küresel İklim Eylem Gününde gösteri düzenleyerek, ülkelerin iklim kriziyle mücadelede daha güçlü politikalar uygulaması çağrısında bulundu.

        2

        Finsbury Sirki Bahçesi'nde toplanan farklı gruplardan göstericiler, ellerinde davullar ve "İklim değişikliği için harekete geçin”, "Gelecek talep ediyoruz" yazılı pankartlarla Trafalgar Meydanı'na yürüdü.

        3

        Göstericiler, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı'nda (COP26) çevre için daha etkili kararlar alınmasını istedi.

        4

        Protestoculardan iklim aktivisti Suzan, burada yaptığı konuşmada, zenginlerin doğaya daha çok zarar verdiğini belirterek, hükümetlerin onları yüksek vergilendirmesi çağrısında bulundu.

        5

        Farklı meslek grubu örgütlerinin destek verdiği gösteriye katılan itfaiyeci James de meslektaşlarının yangın gibi acil durumlara müdahale ettiğini belirterek, iklim krizinin de acil bir durum olduğunun ve hükümetlerin bir an önce müdahale etmesi gerektiğinin altını çizdi.

        6

        Hollanda'nın farklı kentlerinden yaklaşık 40 bin kişi, iklim politikalarını protesto etmek için başkent Amsterdam'da toplandı.

        7

        Hollanda hükümetinin iklim politikalarını eleştiren göstericiler, "İkinci bir gezegen yok", "Dünya'yı temiz tut yoksa tohumlar yetişmez", "Parayı bırak çevreye bak", "Politik iklimi değiştirin" "Gelecek nesillerimizi koru", "Küresel uyarı, harekete geç" ve "İklimi geç kalmadan kurtar" yazılı pankart ve dövizler taşıdı.

        8

        Üzerine "İklim adaleti için mücadele" yazan pankart taşıyan göstericiler yürüyüş boyunca, "Ne istiyoruz? İklim adaleti. Ne zaman istiyoruz? Şimdi." şeklinde sloganlar attı.

        9

        Göstericiler taşıdıkları pankartlarda küresel sıcaklığın kısa sürede 1,5 dereceden fazla artacağına işaret edilerek siyasetçilerden acil önlem istedi.

        10

        Fransa’nın başkenti Paris’te çevreciler, küresel iklim değişikliğine karşı gerekli önlemleri almadıkları gerekçesiyle gelişmiş ve zengin ülkeler ile bu ülkelerin liderlerini protesto etti.

        11

        Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Almanya Başbakanı Angela Merkel de dahil olmak üzere 10 gelişmiş ülkenin liderlerini küresel ısınmayla mücadeleye yönelik vaatlerini yerine getirmemekle suçlayan çevreciler, liderlerin sera gazı salınımının azaltılmasına ilişkin sözler verdiğini ancak eyleme geçme konusunda "ikiyüzlü davrandıklarını savundu.

        12

        İskoçya’nın Glasgow kentinde 31 Ekim'de başlayan ve 12 Kasım'a kadar devam edecek küresel iklim zirvesi kapsamında bir araya gelen gelişmiş ülke liderlerinin dikkatini çekmek üzere Paris'te düzenlenen gösteride küresel ısınmaya karşı önlem alınması için çağrıda bulunuldu.

        13

        Paris Anlaşması'ndan 6 yıl sonra dünya genelinde sıcaklıklardaki artışı 2 derecenin altında tutmayı amaçlayan liderlere çağrıda bulunan çevreciler, her yıl iklim felaketlerinin artış gösterdiğine dikkat çekti. 2021 yazındaki yangınlar, sel baskınları, kasırgalar, kuraklıklar, sıcak hava dalgalarına dikkat çeken göstericiler, özellikle güney ülkelerinde yoksulluğun giderek arttığının da altını çizdi

        14

        2021 yazındaki yangınlar, sel baskınları, kasırgalar, kuraklıklar, sıcak hava dalgalarına dikkat çeken göstericiler, özellikle güney ülkelerinde yoksulluğun giderek arttığının da altını çizdi

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ