Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Son dakika haberler... Bakan Koca'dan corona virüs açıklaması!

        Koronavirüs Bilim Kurulu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplandı.Bakan Koca, yaptığı açıklamada şunları söyledi: ""31 Ocak saat 09.30 itibarıyla dünya genelinde 23 ülkede 9 bin 810 koronavirüs vakası görüldü. Bu sayının yüzde 99'u Çin'de. 213 kişi hayatını kaybederken, 187 vaka taburcu oldu.

        Hayatını kaybedenlerin çoğunluğu kronikhastalığı olan 65 yaş üstü bağışıklığı düşük kişilerdir. DSÖ uyarı bildirmeden önce biz Türkiye olarak önlemlerimizi adım adım hayata geçirdik. Bakanlığımızda Bilim Kurulumuzu oluşturduk. Bugün bilim kurulumuzun 4. toplantısını gerçekleştiriyoruz. Havalimanlarında 365 gün 24 saat personel bulunduruyoruz. Çin'den gelen uçuşlarla ülkemize gelen yolcuları termal kameralarla tarıyoruz. Şu ana kadar 10 bin yolcu tarandı. Karantina odalarımız, negatif basınçlı sedyelerimiz ihtiyaç halinde bekliyor. Yeterli malzeme bulundurduğumuzun altını çiziyorum. Korunma ve kontrol önlemleriyle ilgilibir rehber hazırladık. Olası bir vaka durumunda yapılması gerekenler konusunda sağlık çalışanları bilgilendirildi.

        "TÜRKİYE'DE KORONAVİRÜS TANISI ALAN HASTAMIZ OLMADI"

        Ateş, öksürük, solunum sıkıntısı olan, Çin'e seyahat etmiş, Çin'den gelen vaka olursa tedbir amaçlı gözetim altına alıp gerekenleri yapıyoruz. Sosyal medyadaki paylaşımlara itibar edilmemesi gerektiğini bir kez daha söylemek istiyorum. Bugüne kadar farklı illerden 68 kişiden numune alınarak Ulusal Viroloji Laboratuvarımızda analiz edildi. Türkiye'de koronavirüs tanısı alan hastamız olmadı. Eğer olursa bunu izole etmek adına kapasitemizin yeterli olduğunu ifade etmek istiyorum.

        Dünya Sağlık Örgütü dün geceki toplantısının ardından virüsün diğer ülkelere yayılımını engellemek amacıyla ve salgına müdahele kapasitesi özellikle yetersiz ülkeler olması nedeniyle küresel acil durum ilan edildiğini bildirdi. Ancak DSÖ seyahat kısıtlamasına gerek olmadığını ve bu durumun uluslararası ticareti etkilememesi gerektiğini ayrıca ifade etti.

        DSÖ VATANDAŞLARINI TAHLİYE EDEN ÜLKELERE AÇIKLAMADA BULUNDU

        Bununla birlikte THY sorumlu bir adım atarak 9 Şubat'a kadar Çin uçuşlarını durdurdu. DSÖ, açıklamasında, Türkiye'nin arasında bulunduğu vatandaşlarını tahliye eden ülkelerle ilgili şu ifadeyi kullandı: 'Bu durum, ülkelerin lojistik, enfeksiyon kontrol ve teknik kapasite olarak kendilerine olan güveni göstermektedir' ifadesinde bulundu.

        Biz bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti olarak hiçbir vatandaşımızı sahipsiz bırakmadık, bırakmamaya da kararlıyız. Biz hastalığın kol gezdiği bir şehirde tamamen sağlıklı olan vatandaşlarımızı bırakarak onları riske atamayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla, Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlıklarımızla koordinasyon halinde harekete geçtik.Gerekli diplomatik girişimlerin tamamlanması halinde, birkaç saat içerisinde TSK'ya ait A400M tipi kargo uçağını ambulans uçağa dönüştürerek vatandaşlarımızı getirmek istiyoruz. Uçakta gerekli tıbbi donanım mevcut. Ancak oradan getireceğimiz vatandaşlarımızın hasta olmadığını tekrar hatırlatmak istiyorum. Vatandaşlarımızın maske gibi gerekli korunma tedbirlerini alarak bu dönemde taşınma süresini hassasiyetle tamamlamış olacağız.

        UÇAKTA 2 ENFEKSİYON HASTALIKLARI UZMANI, HEMŞİRE VE SAĞLIK ÇALIŞANLARINDAN OLUŞAN BİR EKİP OLACAK

        Uçakta iki enfeksiyon hastalıkları hocamız, hemşire ve diğer sağlık personelleri ekibiyle birlikte hazır olacak. Koruyucu kıyafetler, maskeler, dezenfektan malzeme ve diğer tıbbi cihaz ve malzmeler uçağa yüklendi.

        Çin'e gönderilen tıbbi malzeme yardımı da bu uçakla ulaştırılmış olacak. Yardımlar arasında 1000 biyolojik tehlike tulumu, yüz bine yakın maske, medikal koruyucu gözlük de uçağa yüklenmiş oldu.

        DOST VE KARDEŞ ÜLKELERİN VATANDAŞLARI DA TAHLİYE EDİLECEK

        Kendi vatandaşlarımıza ilaveten dost ve kardeş ülkelerden gelen taleple onların vatandaşlarını da tahliye ediyoruz. Toplamda 34 Türk vatandaşımız, 7 Azeri, 7 Gürcü ve 1 Arnavut vatandaşı sağlık kontrollerinin ardından uçağa alınacak.Yolcuları özel izolasyonla getiriyoruz, uçakta gözetimleri devam edecek, 14 gün gözlem altında tutulacaklar. Bu süreçte kimsenin şüphesi olmayacak şekilde tedbirlerin alındığını söylemek istiyorum. Bu vatandaşlarımızı ve diğer vatandaşları şu an kullanılmayan ve şehir hastanesine taşınan kullanmadığımız bir hastaneyi tekrar kullanılır hale getirdik ve bu hastane daha sonra hasta takibi için tekrar kullanılmayacak bir hastanemiz. Dolayısıyla herhangi bir hastamızla teması olabilecek bir binada olmayacağını ifade etmek istiyorum. Dünyanın hiçbir ülkesinde bu şekilde hazır bir hastaneye taşınan bir vaka olmadığının altını çizerim. Birkaç ülke belli bölgeden ayrılarak takibi yaptı ama biz daha sonra kullanılmayacak, vatandaşla temas olmayacak bir ortamı özellikle tercih ettiğimizi, bütün hazırlıklarımızı yaptığımız, 14 gün boyunca karantinaya alınacağını, bütün tedbirleri Bilim Kurulumuzun önerileri doğrultusundadevreye sokacağımızı belirtmek istiyorum. Bu anlamda herhangi bir endişe kapılmamayı,bizim Bakanlık olarak olayı ciddi gördüğümüzü ifade etmek istiyorum.

        REKLAM

        TÜRKİYE'DEKİ 70 VAKANIN HEPSİNDE SONUÇ NEGATİF ÇIKTI

        İtalya'daki geminin karantinaya alınması üzerine şunları söyledi: "Yolcularda herhangi bir vakaya rastlanmadı. Ayrıca limanlarımızda 33 sağlık görevlisi görev yapmakta. Bundan sonraki süreçte düzenli olarak bilgilendirmelere ve bilim kurulumuzun aldığı ilave tedbirler dahil olmak üzere, şeffaf bir şekilde açıklamaları sürdüreceğiz. Her türlü tehlikeye karşı teyakkuzda olduğumuzu söylemek istiyorum. Adana'da iki vakamız vardı; bunların negatif olduğunu söylemek istiyorum. Bugüne kadar 70 vaka gözetim altına alındı. İlk günden itibaren denetimleri sıkı bir şekilde uyguladık. En ufak bir hastalık belirtisi olduğunda gözetim altına aldık, ciddiyetle yaklaştığımız için gözetim altına aldığımız kişi sayısı fazla ama sonuçlar negatif" dedi.

        Sağlık Bakanı Koca, "Çin limanlarından Türkiye'ye gelen yolcu gemisi bulunmuyor. Yük gemileri olabilir. Tüm gemiler sıkı tetkiklerden geçiriliyor" diye konuştu.

        ULUSLARARASI KAMU SAĞLIĞI ACİL DURUMU İLAN EDİLDİ

        Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınıyla ilgili dün "uluslararası kamu sağlığı acil durumu" ilan edildiğini duyurdu.

        DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 15 üyeden oluşan Komite toplantısının ardından gazetecilerin karşısına geçti.Ghebreyesus, yaptığı açıklamada, koronavirüs salgınına yönelik "Uluslararası Kamu Sağlığı Acil Durumu (PHEIC)" ilan ettiklerini bildirdi.

        Sağlık Bakanı Fahrettin Koca akşam saatlerinde gazetecilere yeni bir açıklama daha yaptı. Bakan Koca şu ifadeleri kullandı:

        SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA GAZETECİLERE AÇIKLAMA YAPTI

        Yaklaşık 10 gün kadar önce şu gördüğünüz termal kamera sistemlerini ve maske uygulamasını devreye sokmuştuk. Bu dönemde özellikle şüpheli olan 38 ve üzeri ateşi bulunan, Çin'den gelen bütün yolculara bu uygulamayı başlatmıştık. Şüpheli olan vakaları demin sizlerin de gördüğünüz benim de yerinde incelemesini yaptığım karantina odalarımızı, negatif basınçlı sedyelerimizi ve ambulans sistemimizi bu dönemde hızla devreye sokma noktasında tedbirlerimizi aldık. Çin'den gelen toplam 11 bin kişi bu kameralardan tarandı. Herhangi bir pozitif koronavirüs tanısı alan kimse olmadı. Daha doğrusu şüpheli olan vaka da olmadı. Dünya Sağlık Örgütü dün küresel ciddi bir durum olduğunu ifade etti. Özellikle seyahat kısıtlamalarını önermedi. Daha çok bu önerisini dünyada sağlık sistemleriyle varolabilecek bu enfeksiyonla mücadele edememe potansiyeli olan ülkelerin daha riskli olabileceğini, genel olarak küresel ciddi bir durum olarak değerlendirilmesi gerektiğine karar verdi.

        "13 OCAK İTİBARİYLE TEDBİRLERİMİZİ ALMAYA BAŞLADI"

        Biz Türkiye olarak Dünya Sağlık Örgütü daha önermeden 31 Aralık'ta Çin'de tanısı konmuştu. 13 Ocak itibarıyla tedbirlerimizi almaya başlamıştık. Bulaşıcı Hastalıklar Koordinasyon Merkezimiz, Halk Sağlığı ve Hudut Sahiller Genel Müdürlüğümüz bu tedbirleri almayla başladı. İlk etapta hızla oluşturduğumuz Türkiye'de birikimi olan öğretim üyelerimizden oluşan, konuda yetkin olan hocalarımızdan olan bilim kurulu oluşturduk. Bilim kurulunun erken dönemde hızla geliştirildiği rehber hızla yayınlandı. Bu rehberde tanı, teşhis ve tedavi safhasında nelerin yapılması gerektiği adım adım anlatan bir rehber yayınlandı. Bütün Türkiye çapında sağlık kuruluşlarına müracaat edildiğinde bu rehber doğrultusunda yaklaşımda bulunulması standardize edildi. Özellikle bu dönemde çok tedirgin olmaması gerektiğinin altını çiziyorum. Bakanlık olarak şeffaf şekilde bilim kurulumuzun yönlendirmesiyle belli aralıklarla birtakım yönlendirmeleri yapacağımızı ifade etmek istiyorum. Bakanlığın bildirimlerinin dışında yanlış ve maksatlı bilgilere itibar edilmemesinin altını çiziyormu. Sosyal medyada yapılan tezviratlara değil bizlerin açıklamasına riayet edilmesinin altını çiziyorum.

        "HERHANGİ BİR YENİ KORONAVİRÜS HASTAMIZ OLMADI"

        Vakalarla ilgili gelişmeleri zaten sizlerle, kamuoyuyla paylaşıyor olacağız. En ufak ateş, burun akıntısı, öksürük gibi belirtiyle tedirgin olunmaması gerektiğini. Hemen antiviral, grip ilaçlarının başlanmaması gerektiğini. Antibiotiğin tedavide yerinin olmadığını özeğllikle ifade etmek istiyorum. Grip için verilen ilaçlarının hekim kontrolünde ilk 48-72 saat içinde etkisinin olabileceğini biliyoruz. O nedenle gelişigüzel kullanılmaması gerektiğine dikkat çekiyorum. Kaynağı Çin olduğu için ve bugüne kadar görülen vakaların yüzde 99 vakalar Çin kaynaklı. Geri kalan yüzde 1 Çin'le ilgisi olan vakaları buluyoruz. O nedenle Çin'e giden, Çinlilerle temas edenlerin ateş, mide bulantısı, ateş gibi belirtilerde en yakın sağlık kuruluşumuza müracaat edilmesini söylemek istiyormu. Şu ana kadar herhangi bir yeni koronavirüs hastamız asla olmadı. Bunu özellikle ifade etmek istiyorum. Bu konuda yaygın yanlış bilgilendirmeler olduğunu görüyorum. Şehir hastanemizde şüpheli olan iki hastamızın sonuçları negatif çıktı, o iki hastamızı taburcu ettik. O anlamda takip edilen hastamızın olmadığını söylemek istiyorum. Teşekkür ediyorum.

        "MÜMKÜN OLDUKÇA O BÖLGELERE SEYAHAT EDİLMEMELİ"

        Dünya Sağlık Örgütü seyahat kısıtlaması yok ama mümkün mertebe zorunlu olmadıkça bu enfeksiyonun kaynağı olan bölgelere seyahat edilmemesinin altını çizdi. Bilim kurulumuzla yaptığımız toplantıda gündeme geldi, bununla ilgili önerisi olmadı. Özellikle o bölgedeki hasta durumu farklılaşırsa bilim kurulun alacağı kararla gündeme gelebilir.

        "O BÖLGEDEN TOPLU OLARAK GELENLERE TEDBİR ALIYORUZ"

        Biz şimdi her Çin'den gelen vatandaşı hastane ortamında karantinaya almıyoruz. Peki niye toplam 35 Türk vatandaşımız, Azeri 7 vatandaş, Gürcü 7 vatandaş ve diğer 1 vatandaş, toplam 50 vatandaş muhtemelen yarın Türkiye'ye gelmiş olur. Benzer şekilde tekil gelen, Çin'den gelen vatandaşlara niye uygulanmıyor diye soruyorsanız, özellikle bu dönemde enfeksiyonun yoğun olduğu bölgeden toplu olarak gelen bir vatandaş kitlesi olduğu için böyle bir tedbirin alınması gerektiğini bilim kurulu karar verdi. Aynı bölgede ve enfeksiyonun yoğun olduğu bölgeden geliş olmasaydı, ferdi olmasaydı dolayısıyla evde de yakın takibe alınırdı. İlk günden itibaren olaya ciddi yaklaştık, çok hassas davrandığımız için de bu anlamda yer yer numune aldığımız hasta sayısı fazla oldu. Bugüne kadar şüpheli hasta sayısı 70 oldu ama hiçbirisinde koronavirüs çıkmadı. Teşekkür ediyorum.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ