Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bayram namazı nasıl kılınır? Ramazan bayramı namazı kılınış şekli, kaç rekattır?

        Bayram namazı nasıl kılınır? sorusu Ramazan Bayramı'nın ilk günü olan yarın için soruluyor. Yarın sabah camiler bayram namazı için dolup taşacak. Bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazından kadınlar sorumlu mudur? İşte bayram namazına dair detaylar...

        BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

        İslam dünyasının birlik ve beraberliğinin göstergesi olan bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazı kılmayı bilmeyenler ve unutanlar için en doğru anlatımla bayram namazı nasıl kılınır sizler için anlatıyoruz;

        İlk Adım: Cemaat imamın arkasında saf tutar ve ''Niyet ettim Allah rızası için Ramazan Bayramı namazını kılmaya, uydum imama'' diyerek niyet eder.

        İkinci Adım: İmam ''Allahu Ekber'' diyerek ellerini yukarı kaldırdığında cemaat de ''Allahu Ekber'' diyerek imamı takip eder ve ellerini bağlar.

        Üçüncü Adım: İmam ve cemaat sesizce '' Sübhaneke'' suresini okur. Sure okununca tam 3 kez tekbir alınır.

        Tekbir Nasıl Alınır: İmam yüksek sesle, cemaat ise sessizce ''Allahu Ekber'' diyerek ellerini yukarı kaldırır ve daha sonra aşağı ve yana doğru salıverir.

        İkinci kez ''Allahu Ekber'' denilerek eller yukarıya kaldırılır ve tekrar aşağı ve yana doğru salınıverilir.

        Üçüçü kez '' Allahu Ekber'' denilerek eller yukarıya kaldırılır ve bu sefer aşağı ve yana doğru salınmadan göbek altından bağlanır.

        Dördüncü Adım: İmam sessizce ''Euzü Besmele'' sesli bir şekilde ise Fatiha ve bir tane daha sure okur. Bu adımda cemaat yalnızca imamı dinler.

        Beşinci Adım: Bu adımda ise sure bittikten sonra ''Allahu Ekber'' diyerek rükuya gidilir ve secdeler yapılır.

        Altıncı Adım: İkinci rekata başlanmıştır. İmam sessizce besmele çeker ve ardından Fatiha suresi ve başka bir sure daha okur. Sure bittiğinde imam sesli bir şekilde ve cemaat sessizce içinden ilk rekatta olduğu gibi tam 3 kez tekbir alınır. Üçüncü tekbir tamamlandıktan sonra eller bağlanılmadan dördüncü tekbir ile rükuya gidilir ve secdeler yapılır ve oturulur.

        Yedinci Adım: Cemaat oturduktan sonra dualar okunur selamlar verilir ve namazı bitirirler. Namazdan sonra hutbe okunur.

        Bayram Namazı Kılmak Farz Mı?

        Cuma namazı kılmak farz olan kişilere bayram namazlarını kılmak vaciptir. Peki vacip ne demektir? Vacip ne anlama gelir?

        Vacip Nedir? Vacip Ne Demek?

        Vacip, farz kadar kesin değildir. Fakat yine kuvvetli bir şekilde yapılması emredilen, önerilen eylemlerdir. Fakat kesin ve kuvvetli bir şekilde emredilmediği için kişi için vacip olan eylemler yapılmadığında kişi kafir olmamaktadır. Fakat yine de bir neden veya açıklama olmadan kişi için vacip olan şeylerden uzaklaşılmamalıdır.

        KADINLAR BAYRAM NAMAZI İLE SORUMLU MUDUR?

        İslam âlimlerinin ittifakına göre kadınlar, cuma ve bayram namazlarıyla yükümlü değildirler (Semerkandî, Tuhfe, II, 161, 166; Halîl, Muhtasar, 45, 47; İbn Rüşd, Bidâye, I, 157; Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, I, 462). Bununla birlikte Hz. Peygamber (s.a.s.), kadınları bayram namazına katılmaya teşvik etmiştir (Buhârî, Îdeyn, 15, 21; Hac, 81; Müslim, Salâtü’l-îdeyn, 1-3, 10-12). Bu itibarla kadınlar, şartların elverişli olması halinde cuma ve bayram namazlarına katılabilirler.

        Haberi Hazırlayan: Helin Genç
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ