Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben’den 21. Yıl Dönümü Mesajı - İş-Yaşam Haberleri

        Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali AKBEN, Kurumun faaliyete geçmesinin 21. yıl dönümü vesilesiyle yazılı bir açıklamada bulundu. Açıklama şöyle:

        "Kurumumuzun faaliyete başlamasının 21. yıl dönümünü kutluyoruz. Geçtiğimiz 21 yıllık dönemde ülkemizin kaydettiği ekonomik büyüme, Kurumumuzun finans sektörüyle yakın işbirliği ve özverili çalışmalarının da bir sonucu olarak tesis edilen sağlam bankacılık sistemi ile desteklenmiştir.

        Kurumumuz uluslararası standartlarda düzenleme vizyonuyla yürüttüğü faaliyetlerinde Basel Komite ile yakın temasını sürdürerek, global düzeyde örnek uygulamalara imza atmaktadır. 2008 yılında ortaya çıkan küresel finansal krizde olduğu gibi, 2020 yılında itibaren tüm dünyayı etkisi altına alan salgınla mücadele sürecinde de uygulamaya koyduğu yenilikçi makro ve mikro ihtiyati tedbirler ile finansal ve reel kesimin olağan dışı zorlayıcı koşulları daha rahat karşılamasını sağlamıştır.

        REKLAM

        Finansal teknolojilerde gelişim ve tüketici davranışlardaki değişimle birlikte gelecek 20 yılın önceki 20 yıldan daha farklı bir bankacılık sektörüne zemin hazırladığının farkındayız. Kurumumuz, bankacılık sektörünü şekillendirecek tüm dinamikleri yakından izlemekte, bu kapsamda paydaşlarıyla yakın temas halinde, gerekli etki analizlerini gerçekleştirerek ve proaktif hareket ederek geleceğe yönelik düzenleme altyapısını sürekli geliştirmektedir. Bu çerçevede öncelikle "Bankaların Bilgi Sistemleri ve Elektronik Bankacılık Hizmetleri Hakkında Yönetmelik” yayımlanmış, bunu takiben "Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ile Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmelik Taslağı” görüşe açılmıştır. Bilgi sistemleri mevzuatımızda gerçekleştirilen söz konusu güncellemeler ile dijital bankacılık faaliyetlerinin altyapısı inşa edilmektedir.

        Yakın gelecekte, diğer birçok sektörü olduğu gibi, bankacılık sektörünü de ilgilendiren önemli bir konu da sürdürülebilir ekonomik dönüşüm sürecidir. Avrupa Yeşil Mutabakatı ve buna ilişkin yayımlanan Eylem Planı kapsamında bankacılık sektörüne büyük görevler düşmektedir. Bu kapsamda, karşılaşacağımız zorlukların ve reel sektörümüzün istifadesine sunacağımız avantajların bilincinde olarak, ilgili paydaşların da katılımıyla, sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarımızı büyük bir gayretle sürdürdüğümüzü ifade etmek istiyorum.

        Kurumumuz, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki dönemde de ilgili paydaş kurum ve kuruluşlarla işbirliği ve eşgüdüm içerisinde, düzenleme ve denetimi altındaki kuruluşlar için güvenli ve sağlam faaliyet koşullarını sağlayarak kredi sisteminin etkin şekilde çalışmasını, tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerinin korunmasını güvence altına alacak, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu ve ilgili diğer düzenlemelerde belirtilen görev ve yetkilerini ekonomide konjonktürel etkileri dengeleyici ve finansal istikrarı destekleyici biçimde kullanacaktır. Bu kapsamda ülkemiz ekonomisinin ve finansal sisteminin gelişimine katkı sağlamayı ve bankacılık sisteminin sağlamlığını daha da güçlendirmeyi hedefleyen, uluslararası bankacılık ilkeleri ile uyumlu şekilde düzenleyici çerçeve oluşturmaya yönelik proaktif çalışmalarımız gelecek yıllarda da kararlılıkla sürdürülmeye devam edecektir.

        21. kuruluş yıl dönümümüz vesilesi ile bizlere desteklerini esirgemeyen başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere T.C. Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Hazine ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere ilgili Bakanlıklar, kamu ve özel kesimde yer alan paydaş kuruluşlarımız, bankacılık sektörümüz ve Kurumumuzun değerli personeline şükranlarımı sunarım. Bu süreçte Kurumumuza katkı sağlayan kaybettiğimiz değerli çalışma arkadaşlarımızı rahmetle anıyorum.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ