Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, elinde silahla başkanlık konutuna geldi

        Belarus’ta muhalefet üyeleri 9 Ağustos’ta başlayan protesto gösterilerini bugün de sürdürdü. Hafta sonlarında geniş katılımlı mitingler düzenleyen muhalefet, yine kalabalık kitlelerle hem çatışmalarda hayatını kaybedenleri andı hem de Lukaşenko'ya karşı istifa talebini yineledi.

        Çatışmalarda ölenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulurken, yaralıların durumları hakkında katılımcılara bilgiler aktarıldı. Başkent Minsk'te bulunan Bağımsızlık Meydanı’nda bir araya gelen göstericiler, "Yaşasın Belarus, Lukaşenko defol, zafer bizimdir" gibi sloganlar attı.

        Muhalefet sözcüleri katılımcılara hitaben yaptıkları konuşmada Lukaşenko istifa edene kadar mitinglerine devam edeceklerini söyledi. Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı miting devam ederken, kalabalık meydandan ayrılmaya başladığı sırada bazı gruplar Lukaşenko’nun başkentte bulunan ve devlet başkanlığı konutu olan Bağımsızlık Sarayı'na doğru yürüyüşe geçti.

        REKLAM

        Seçimlerin yapıldığı 9 Ağustos’tan bu yana her gün protesto eylemleri düzenleyen göstericiler, başkent Minsk’te Bağımsızlık Caddesi üzerinden yürüyerek hükümet binasının bulunduğu Bağımsızlık Meydanı’nda toplandı.

        Ellerinde Belarus’un beyaz-kırmızı-beyaz renkli eski bayrakları ve pankartlarla “Lukaşenko git” sloganları atan binlerce protestocu, gösterilerini sürdürdü.

        Eylemciler geçen haftaki gösterilerde ölenlerin anısına saygı duruşunda bulundu, ardından Zafer Caddesi üzerinden Stella Meydanı’na ilerledi.

        Askerler, Stella Meydanı'nda tarihi müze ve anıtın bulunduğu bölgede yoğun güvenlik önlemi aldı. Bölge dikenli tellerle çevrilerek askerler tarafından korundu. Göstericiler askerlerin bulunduğu noktaya kadar ilerleyerek slogan attı.

        Eylemcilerden bazıları bir sosyal medya hesabından yapılan duyurunun ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na doğru ilerlemeye çalıştı. Ancak güvenlik güçleri saraya giden yolu bariyerle kapatarak protestocuları engelledi.

        REKLAM

        LUKAŞENKO, ELİNDE SİLAHLA BAŞKANLIK KONUTUNA İNDİ

        Protestocuların başkanlık konutunu kuşatmasının ardından bölgeye tank, zırhlı araçlar ve özel harekat ekipleri sevk edildi. Konutun olduğu bölgede hareketliliğin artmasının ardından Lukaşenko, Mİ-8 tipi helikopter ile konuta geldi. Devlet Başkanı Lukaşenko’nun helikopterden indiği sırada üzerinde çelik yelek ve elinde silah olduğu görüldü. İnişin ardından Lukaşenko, elindeki silah ile konutun çevresinde incelemelerde bulundu.

        NATO'DAN LUKAŞENKO'YA YALANLAMA

        Belarus’ta 9 Ağustos’ta halk, Devlet Başkanlığı seçimleri için sandık başına gitmişti. Mevcut Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun seçimin galibi olması halkı öfkelendirdi. Günlerce sokaklara akın eden Belarus halkı, 26 yıldır ülkeyi yöneten Lukaşenko’nun iktidarına son verilmesini isterken Lukaşenko’nun açıklamaları da gündemde olmaya devam ediyor.

        REKLAM

        Devlet Başkanlığı seçimleri sonrası düzenlenen eylemlerin dış güçler tarafından organize edildiğini savunan Lukaşenko, NATO’nun ülkesini bölmeye çalıştığını iddia etti. Grodno bölgesinde bir askeri tesisi ziyareti sırasında konuşan Lukaşenko, NATO’nun kendisini devirerek yeni bir Devlet Başkanının görevlendirilmesini sağlamaya çalıştığını öne sürdü.

        Litvanya ve Polonya’daki NATO askerlerinin hareketliliğine nedeniyle ordusunu ülkenin batı sınırında görevlendirdiğini bildirdi.

        Orduya, “hazır olun” talimatı verdiğini kaydeden Lukaşenko’ya NATO’dan yalanlama geldi. NATO ise, Lukaşenko’nun sınırda askeri hareketliliğinin olduğuna dair açıklamasının “asılsız” olduğunu dile getirdi. NATO açıklamasında, “Belarus'a ya da başka bir ülkeye karşı tehdit oluşturmuyoruz. Bölgede askeri hareketlilik yok. Tamamen savunma amaçlı” ifadeleri kullanıldı.

        NATO, Belaruslu yetkilileri halkın isteklerine yanıt vermeleri konusunda uyardı.

        Polonya Cumhurbaşkanlığından bir yetkili ise, Polonya’nın sınır hareketliliğine yönelik Belarus tarafından yapılan açıklamanın “üzücü ve şaşırtıcı” olduğunu söyledi. açıklamada, “Polonya’nın böyle bir niyeti yok” denildi.

        REKLAM

        MOSKOVA: MUHALEFET KATLİAM ARAYIŞINDA

        Belarus'ta yaşanan gelişmelerle ilgili bir açıklamada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan geldi.

        Lavrov, Lukaşenko'nun seçimi kazanamadığını kanıtlamanın bir yolu olmadığını belirtirken, ülkede geniş tabanlı ulusal diyalog koşullarının oluşması gerektiğini vurguladı.

        Belarus muhalefetine eleştiriler yönelten Lavrov, muhalif liderlerin gösteriler sırasında ülkeyi terk ederek 'katliam' arayışına girdiklerini ifade etti. Lavrov ayrıca Svetlana Tikhanovskaya'nın baskı altında olduğunu iddia etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ