Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Berat Kandili ne zaman? Yarın hangi kandil var? Yarın kandil mi? İşte 2018 kandil günleri

        Günah, borç ve cezadan kurtulmak gibi anlamlara gelen berat, günahlardan arınmayı ve Allah'ın rahmet ve mağfiretine ulaşmayı ifade etmektedir. Her yıl Şaban ayının 15'inci gecesi idrak edilen Berat Kandili geldi çattı. Peki, yarın kandil mi? Yarın hangi kandil var? Berat Kandili ne zaman? İşte 2018 kandil günleri...

        BERAT KANDİLİ NE ZAMAN?YARIN KANDİL Mİ?

        30 Nisan yani yarın Berat Kandili idrak edilecek. Duaların geri çevrilmediği gün ve Ramazan'ın habercisi olarak kabul edilen Berat Kandili, 30 Nisan Pazartesi gününü 01 Mayıs Perşembe'ye bağlayan gece idrak edilecek.

        İslam'a göre Yüce Allah, Berat gecesinde kendisine samimiyetle yönelen kullarına rahmetini bol bol indirmekte, rızık ve şifa kapılarını sonuna kadar açarak, Müslümanlara sınırsız ikramlarını davet etmektedir.

        REKLAM

        2018 KANDİL GÜNLERİ

        22 Mart 2018 Perşembe günü Regaip Kandili.

        13 Nisan 2018 Cuma günü Miraç Kandili.

        30 Nisan 2018 Pazartesi günü Berat Kandili.

        19 Kasım 2018 Pazartesi Mevlid Kandili.

        19 Mart 2018 Pazartesi günü Üç Aylar başlangıcıdır.

        BERAT GECESİ NEDİR?

        Allahu Tealâ, bu gecede kendisinesamimiyetle yönelen kullarına rahmetini bolbol indirmekte, rızık ve şifâ kapılarını sonunakadar açarak, bizleri sınırsız ikramlarına davetetmektedir.

        Bu konuda Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) şöylebuyurmuşlardır: “Şaban ayının 15. gecesiniibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun.Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasınarahmetiyle tecelli eder ve ‘Yok mu tövbe eden,tövbesini kabul edeyim! Yok mu rızık isteyen,rızık vereyim! Yok mu şifa isteyen, şifavereyim!.. Yok mu başka isteği olan ona daistediğini vereyim”

        REKLAM

        Berat Gecesi’ni idrak edenherkes, Yüce Allah’ın; “…Ey kendilerinekötülük edip aşırı giden kullarım! Allah’ınrahmetinden ümidinizi kesmeyin. ŞüphesizAllah bütün günahları affeder. Çünkü O, çokbağışlayandır, çok merhamet edendir”müjdesiile ibadetlerini etmelidir. Bunun gereğiolarak kendi özüne dönmeli, ümitlerinicanlandırmalı, günah ve kusurlarından dolayıtövbe etmeli, bundan sonraki hayatınıgüzelleştirme kararını vermelidir.

        Kutsal geceler; iman, ibadet ve düşüncebakımından kendimizi yenilememiz,geçmişimizi muhasebe etmemiz, geleceğimiziAllah’ın rızası doğrultusunda planlama veümitlerimizi tazelememiz için şüphesiz büyükbir fırsattır. Bu tür gecelerde, günahlarlakirlenen gönül dünyamızı temizlemegayretinde olalım. Unutmayalım ki tövbe,kendini bulma ve bilmenin, gönlü arındırmanınen güzel yoludur. Zira Yüce Mevla, ameli herne olursa olsun istisnasız herkesi tövbeye davetetmektedir. Bu sebepledir ki sevgiliPeygamberimiz sürekli tövbe-istiğfardabulunurdu. Bizler de bu tür geceleri, ibadetin özü olan dualarla en güzel bir şekildedeğerlendirmeli, günahlardan arınmak içinYüce Mevla’ya yalvarıp yakarmalı, tövbe veistiğfarda bulunmalıyız.

        BERAT KANDİLİNDE ORUÇ TUTULUR MU?

        Bu konuyla ilgili net bir bilgi olmamakla birlikte, Peygamber Efendimizin şu hadisi konuyu açıklar nitelikte olmakta;

        “Şaban ayının 15. gecesi olduğunda o geceyi ibadetle geçirin,gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece güneşin batışındanfecre kadar (olan sürede) dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve ‘Tövbeeden yok mu, tövbesini kabul edeyim! Rızık isteyen yok mu, rızıkvereyim! Şifa isteyen yok mu, şifa vereyim!.. Başka isteği olan yok mu,ona da istediğini vereyim”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ