Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık "Bırakın yabancıyı anne-baba dahi bebeği öpmesin"

        Ankara'da yaşayan Bilnur ve Metin Aydın çiftinin 3 çocuğundan 9 yaşındaki Ecrin Aydın, iddiaya göre 40 günlükken eve gelen misafirin öpmesi sonucu 'pnömokok' bakterisinin yol açtığı menenjit ve sonrasında gelişen 'serebral palsi' hastalığına yakalandı. Ecrin, anne ve babasının çabasıyla sürdürülen tedavi sonucu ağır engelli olarak hayata tutundu.

        DHA'nın haberine göre; Pnömokok adı verilen bu bakterinin özellikle 2 yaş altını olumsuz etkilediğini belirten Pediatri Uzmanı Dr. Fatma Tuba Coşkun, "Pnömokok dediğimiz üst solunum yollarında oluşan bir bakteri. Aktif hasta olmayan kişiler de taşıyıcı olabiliyor. Özellikle de bu enfeksiyonun bulaşmasına neden oluyorlar. O nedenle anne ve baba dahi olsa hiçbir bebeğin öpülmemesi lazım. Bırakın yabancıları anne-baba dahi bebeğini öpmemeli" dedi.

        BEBEĞİ NASIL KORUMALIYIZ?

        Bebeğe temas öncesi sık sık ellerin yıkanması gerektiğini belirten Dr. Fatma Tuba Coşkun, "Kalabalık misafir kabul edilmemeli, bebeğin odası sık sık havalandırılmalı, bebeğe bakım verecek kişilerin mutlaka temas öncesi ellerini yıkamaları gerekmektedir. Öpmek söz konusu dahi olmamalı. Çünkü bu bakteri direkt temasla bulaşacağından bebeği koklamak da yasak. Bebeği ayaklarından sevebilirler. O an hasta olmayabilir ancak enfeksiyon etkenleri taşıyor olabiliriz. Burada tehlike uçuk virüsünde de olabilir. O da direkt öpme ile bulaşıyor. O an dudakta aktif uçuk lezyonu olmasa bile bebeğe bulaştırma söz konusu olabiliyor. O yüzden bebeği erken dönemde izole etmek ve minimum temasta bulunmak en doğrusu" diye konuştu.

        "BAĞIŞIKLIĞIN DÜŞÜK OLMASI HASTALIK NEDENİ"

        5 yaş altı çocuklarda görülebilecek enfeksiyonlara dikkat çeken Dr. Coşkun, "Özellikle menenjit, zatürree, orta kulak enfeksiyonu görülebiliyor. Yenidoğan, ve özellikle bir yaş altı çocuklar her tür enfeksiyona açık oldukları için bu bakteri onlar için çok önemli. Pnömokok birçok enfeksiyonda olduğu gibi solunum yolu ve direkt temasla bulaşıyor. O nedenle erken yenidoğan dönemi yani 40 günlük bir bebekte olduğu gibi direkt temas bu hastalığın bulaşmasına neden oluyor. Bebek ne kadar küçükse bağışıklığı o kadar zayıf olduğu için vücut bu tarz enfeksiyonlarla mücadele edebilecek düzeye ulaşmadığından bebeğin ciddi enfeksiyonlarla sonuçlanabiliyor. Ölümle hatta ölüm olmasa bile ciddi kalıcı hasarlara neden olan bir bakteri. Bebekler sadece pnömokok değil birçok enfeksiyona açık. Bu nedenle özellikle 2 aydan küçük bebeklerin mümkün olduğunca kalabalık ortamlardan uzak tutulması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        "PNÖMOKOK AŞISI SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN AŞI TAKVİMİNDE"

        Pnömokok bakterisinden koruyucu bir aşının olduğunu hatırlatan Dr. Fatma Tuba Coşkun, "Sağlık Bakanlığı'nın aşı takviminde bu aşı yer alıyor. Bu aşı, toplamda 4 doz şeklinde 2, 4, 6, 12 - 15'inci aylarda yapılıyor. 2008'den bu yana Sağlık Bakanlığı'nın aşı takviminde yer alıyor. Ama 2 ay öncesinde bebek zaten enfeksiyonlara açık. Ecrin'de olduğu gibi erken dönemde hastalığa maruz kaldığından hastalığın seyri ağır olabilir. 5 yaş altı tüm çocuklar risk altında. En riskli grup 2 yaş altı. Bağışıklığın tam oturması 5 yaşı bulabiliyor. Mutlaka aşıyla korumak en önemlisi" uyarısında bulundu.

        BEBEK HALSİZSE DİKKAT!

        Genelde birçok enfeksiyonun belirtilerinin benzer olduğunu kaydeden Dr. Coşkun, aileleri şu belirtilere dikkat etmeleri konusunda uyardı:"Bebeğin emmesi azalır, uyku hali olur, uyandırmaya çalıştığınızda halsizlik ve bitkinlik görülür, uyanmakta zorlanır. Ateş görülür, bu bazen de ısı düşüklüğü olarak karşımıza çıkar. Yeni doğanda bu enfeksiyon bulaştığında hızlı bir şekilde vücuda yayılır. Yeni doğan döneminde bebekte en ufak bir değişiklik olduğunda erkenden hekime başvurmakta fayda var. Öncelikle kan testi ile enfeksiyon olup olmadığına bakıyoruz. Sonrasında kan kültürü alıyoruz. Menenjitten şüphelenilirse onunla ilgili beyin omurilik sıvısından teşhis yapılıyor. Ne kadar erken teşhis konulursa o kadar erken tedavi gerçekleşir. Türkiye'de o kadar çok antibiyotik kullanımı var ki bu pnömokok dediğimiz bakteri de bazı antibiyotiklere direnç geliştirmeye başladı. Biz hekimlerin en önemli görevi hastalık olmadan önce korumak için aileleri bebek bakımıyla ilgili bilgilendirmek ve ailenin aşıları yaptırması önem taşıyor."

        REKLAM
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ