Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ciddi hastalıkların habercisi olabilir, hemen önleminizi alın! Bu şifa baş dönmesini yok ediyor
        1

        Son zamanlarda sıklıkla görülen baş dönmesi farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelebilir. Çoğunlukla basit bir dönme olarak ortaya çıksa da bazen bir hastalığın habercisi olabilir. Vertigo olarak da tanımlanabilen bu durum hızlı hareket etme, çok hızlı bir şekilde dönme, yürüme veya araç ya da deniz tutması nedeniyle ortaya çıkabileceği gibi, hareketten bağımsız olarak kendi kendine de meydana gelebilir.

        2

        Baş dönmesi birkaç saniyeden birkaç saate kadar süren akut veya keskin ataklarla oluşur. Sık gözlemlenen semptomların başında gelen baş dönmesi, kendi başına bir hastalık olmamakla birlikte bir hastalığın habercisi olabilir. Bazen şiddetli hapşırmaların bile tetiklediği vertigonun altında ciddi hastalıklar yatıyor olabilir. İşte baş dönmesinin nedenleri ve evde tedavi yöntemleri

        3

        BAŞ DÖNMESİ NEDEN OLUR?

        Baş dönmesi bazı hastalıkların habercisi olabileceği gibi sıklıkla meydana gelemeye başladığında mutlaka doktora başvurulması gereken ciddi bir rahatsızlıktır. Birçok kişi baş dönmesi halinde ilaçlara sarılsa da tüketilen besinlerle de baş dönmesini durdurmak mümkün.

        4

        Baş dönmesinin nedenleri arasında ise şunlar gösterilebilir;

        Uzun süre aç kalmak

        Tansiyon düşmesi

        Hamilelik

        Güneş çarpması

        Kan şekerinin düşmesi

        Aniden ayağa kalkmak

        Migren

        Psikolojik travmalar

        Stres bozukluğu

        Aşırı yorgunluğu

        Nörolojik rahatsızlıklar

        Göz hastalıkları

        Vertigo

        Kulak enfeksiyonları

        Sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımı

        Araç tutması

        Uykusuzluk

        5

        BAŞ DÖNMESİNE NE İYİ GELİR?

        Özellikle son zamanlarda en sık görülen rahatsızlıkların başında gelen baş dönmesi önemsiz gibi görünse de asla hafife alınmaması gereken bir durumdur. Baş dönmesi anlık geçici bir rahatsızlıkta olabileceği gibi ciddi hastalıkların habercisi de olabilir. Ancak baş dönmesi durumunda bir uzmana görünmeyi ihmal etmemek gerekiyor. Özellikle de bu baş dönmeleri uzun süre devam ediyorsa ciddi hastalıkların habercisi olabilir.

        6

        Ancak baş dönmesine iyi gelecek bitkisel çözümlerde bulunmaktadır. İşte baş dönmesini geçirecek o bitkiler

        7

        Bal

        Kan şekerinin düşmesi baş dönmesinin sebeplerinden birisidir. Uzun süreli açlık sonrasında kan şekeri düşer. Kan şekerinin düşmesi ya da uzun süre aç kalmak da baş dönmesine neden olabilir. Bal tüketerek bu sorunun önüne geçebilirsiniz. Balı tüketirken sade bir şekilde değil de bir bardak suyun içerisine bir kaşık ekleyerek tüketilmesi önerilmektedir. Üzerine ekleyeceğiniz birkaç damla elma sirkesiyle baş dönmesi probleminden kurtulabilirsiniz.

        8

        Bektaşiüzümü

        Frenk üzümü ve kurt üzümü olarak da bilinen bektaşiüzümü, içeriğindeki vitaminler sayesinde kan dolaşımının hızlanmasını sağlar. 3-4 adet bektaşiüzümünü ezip kişniş tohumu ekleyin ve bir gece bekletin. Ardından suyunu çıkartarak içebilirsiniz.

        9

        Kabak çekirdeği

        Baş dönmesi tansiyon hastalarına da tavsiye edilen muhteşem bir besin kaynağıdır. Bağışıklığın güçlenmesini sağlayan kabak çekirdeği, baş dönmesini geçirmesiyle bilinir. Bu sorunu yaşadığınız zaman 4-5 adet kabak çekirdeği tüketebilirsiniz.

        10

        Limon

        Limon içerisindeki vitaminler sayesinde oldukça faydalı besin kaynaklarından olup baş dönmesinde de oldukça etkilidir. Özellikle tansiyon düşmesi sonucu yaşanan baş dönmesinde ilk olarak limon kullanılması önerilmekte. Bir bardak suyun içerisine yarım limon sıkıp, 2 çay kaşığı toz şeker ekleyin ve karıştırıp için. Baş dönmesinin kısa sürede geçtiğini göreceksiniz.

        11

        Nane

        Ferahlatıcı özelliğiyle nefes açmada oldukça etkili olan nane kişinin nefesinin açılmasını sağlar ve oksijen alımını artırarak baş dönmesinin anında kesilmesine yardımcı olur. İçeriğinde bulunan vitaminler sayesinde baş dönmesi problemini hızlı bir şekilde geçiren nane, bağışıklığında güçlenmesini sağlar. Nane çayı içmek vücudunuzu sakinleştirerek baş dönmesini durdurur.

        12

        Zencefil

        Birçok hastalığa şifa olarak tedavilerde kullanılan değerli besin kaynakların başında gelen zencefil baş dönmesinin de ilacı oluyor. Başta mide bulantısı olmak üzere birçok sindirim sorununa iyi gelen zencefil, baş dönmesi için de etkili bir besin kaynağıdır. Kan akışını düzenlemeye yardımcı olan zencefil, baş dönmesinin hızlı bir şekilde geçmesini sağlar. Bir fincan zencefil çayı içmek baş dönmesinin hafiflemesini sağlar.

        Haberi Hazırlayan: Hacer Tonay

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ