Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet Çocuğunuzu ekrandan uzak tutmanın 10 temel yolu - Haberler - Teknoloji Haberleri

        Türkiye’de 2019 - 2020 Eğitim yılının ilk dönemi bugün sona erecek. Milyonlarca öğrenci 17 Ocak 2020 günü karne alacak. Bu hafta sonunda başlayacak yarıyıl tatilinde, yeni neslin önemli bölümü zamanını tablet ve bilgisayarların önünde geçirmesi bekleniyor.

        REKLAM

        Günümüzde çocukların dijital oyun oynama süresini kısıtlamak, hele de tatil günlerinde oldukça zor. Ancak uzmanlar, çok fazla ekran süresinin de çocuklar için zararlı olduğuna dikkat çekiyor.

        Bu noktada da işin ebeveynlere düştüğüne değinen siber güvenlik kuruluşu Eset Türkiye Ürün ve Pazarlama Müdürü Can Erginkurban, ebeveynler için çocukların ekran süresini makul ve sağlıklı bir miktarla sınırlamaya yardımcı olacak önerileri sıraladı. İşte ebeveynlerin sömestr tatilinde işine yarayacak 10 temel tavsiye:

        1- Cihaz kullanımı konusunda örnek olun

        Çocuklarınızın elektronik cihazları sağlıklı kullanmaları için sizin örnek olmanız önemli. Saatler sürecek bir Netflix maratonuna başlamadan önce örnek oluşturacağınızı unutmayın. İzleseniz de izlemeseniz de televizyonu arka planda açık tutmanız veya her boş vaktinizde elinizin telefonunuza gitmesi çocuğunuz için iyi örnekler olmayacaktır.

        2- Akıllı cihazlar konusunda kendinizi eğitin

        Bugünün çocukları teknoloji konusunda yetişkinlerden daha fazla şey biliyor. Bu nedenle revaçtaki telefon uygulamalarından veya en yeni sosyal medya çılgınlıklarından haberdar olmanız önemli. Sosyal medyanın risklerini ve tehlikelerini anlamadan çocuğunuza öğretemezsiniz. Elektronik cihazları ve çocuklarımızı nasıl etkilediğini öğrenmek önceliğiniz olsun. Bu konuda ebeveyn ve çocuklara yönelik olarak hazırlanan ve makaleleri uzman görüşleri videoları içeren bilgilendirme kaynaklarından faydalanabilirsiniz.

        REKLAM

        3- Teknolojisiz alanlar belirleyin

        Evinizde akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve televizyonlar gibi elektronik cihazlara izin vermediğiniz alanlar belirleyin. Mesela yemek odası veya mutfak, yemek ve aile sohbeti için ayrılmış teknoloji içermeyen bir alan olmalıdır.

        4- Teknolojisiz zamanlar belirleyin

        Tüm ailenin teknolojik cihazlardan uzak kalacağı zamanlar belirleyin ve hep birlikte bu kurala uyun. Örneğin, akşam yemeği saati veya yatmadan bir iki saat önce tüm ailenin televizyon, video oyunları ve bilgisayarlar olmadan birlikte vakit geçirmesi için en iyi zamanlardır.

        REKLAM

        5- Ebeveyn kontrolü uygulamaları kullanın

        Çocuklarınızın televizyonda ne izlediğini ve internette neler yaptığını bilmenize olanak tanıyan ebeveyn kontrolü yazılımları kullanın. Çocukların tablet, telefon ve bilgisayarlarında karşılaşabilecekleri milyonlarca tehdit var ve bunların hepsini bilmenize imkân yok. Ebeveyn kontrolü yazılımları, hazır listeler sayesinde bu tehditlere karşı çocuklarınızı korur, izledikleri içerikleri yaş gruplarına göre otomatik olarak sınırlandırabilmenizi sağlar. iOS cihazlarda bulunan “Ekran Süresi“ ayarları ile tüm bu sınırlamaları yapabilirsiniz. Android cihazlar için ise Google Play’den indirebileceğiniz ‘Family Link’ ve benzeri araçlarla, süre ve uygulamaları sınırlandırabilirsiniz.

        6- Ekran karşısında geçirilen uzun sürelerin zararlarını anlatın

        Kendileriyle konuşulduğunda çocuklar çok daha akılcı davranabiliyorlar. Fazla ekran süresinin zararları anlatılan bir çocuk, beraber koyacağınız kurallara uyacaktır. Yaşına uygun olmayan şiddet içeren video oyunlarının ve filmlerin çocuklara nasıl zararlı olabileceğini açıklayın. Sinirli, fazla hareketli ve yorgun olmalarının sebebinin video oyunlarına kendilerini uzun süre kaptırmaları olduğunu anlatın. Bu arada internette karşılaşabilecekleri yabancıların neden olabileceği tehlikeleri de tartışın. Tehlikelerden korunmak için aile olarak nasıl birlikte çalışabileceğinizi konuşun.

        7- Çocuğunuzun hesaplarını bilin

        Çocuğunuzun yaşına bağlı olarak, parolalarını, sosyal medya hesaplarına erişim bilgilerini bilmeniz gerekli olabilir. Çocuğunuzun dahil olacağı sosyal medya ve diğer hizmetler hakkında kurallar belirlemeniz de önemlidir. Birçok çocuk, siber zorbalık gibi internette karşılaşacağı sorunlarla başa çıkmak için gerekli olgunluğa sahip değildir. Sosyal medya kullanıyorsa çocuğunuzun güvende kalmasına yardımcı olmak için arkasını kollamanız önemlidir.

        REKLAM

        8- Sokakta oyun oynamaya teşvik edin

        Çocuklar teknolojik eğlence ortamlarına kolayca bağımlı olurlar. Onları ekranı olmayan etkinliklere katılmaya teşvik edin. Mümkün olduğu kadar dışarıda arkadaşları ile vakit geçirmesini, kitap okumasını veya masa oyunları oynamasını sağlayın.

        9- Ekran süresini ayrıcalık haline getirin

        Ekran süresi bir hak değil bir ayrıcalık olmalıdır. Televizyon zamanı veya bilgisayar kullanımı gibi ayrıcalıklarını olumsuz bir sonuç olarak elinden alın. İzin verilen ekran süresini kesin olarak belirledikten sonra ödül olarak ekstra zaman kazanmasına izin vermeyin. Günlük sınıra sadık kalın gerektiğinde eğlenceli olabilecek ve ücretsiz başka ödüller sunun.

        10- Çocuğunuzun odasına televizyon koymayın

        Kendi odasında televizyon olan bir çocuğun ekran süresini ve kullanımını kontrol edemezsiniz. Çocuğunuzun odasında televizyon, video oyun sistemi veya bilgisayar bulunmasına izin vermeyin. Gece uyku düzenini bozacak telefon ve diğer elde kullanılan eğlence cihazları da unutmayın. Bu arada yatak odasında elektronik cihaz kuralının biz büyükler için de geçerli olduğunu hatırlayın.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ