Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Dolar son dakika! Dolar kurunda son durum ne? SWAP doları nasıl etkiledi? İşte 13 Ağustos dolar kuru - Döviz Haberleri

        Dolar kuru geçen hafta başlayan hareketliliğe paralel olarak gece Asya başta olmak üzere illikit piyasalarda 7.24 TL'yi test ettikten sonra Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklama, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın mesajları, BDDK'nın swap hamlesi ve Merkez Bankası'nın destekleyici likidite pakedini duyurmasıyla düşüşe geçti.

        Dolar, sığ piyasada önce 6.80 TL'yeardından da 6.60 TL'li seviyelere dek indi. 8 TL'yi geçen euro ise önlemlerin ardından 7.50'lere kadar gevşedi.

        13:00 sularında ise kurda yukarı yönlü bir hareket yaşanırken, dolar 6.85 TL, euro ise 7.85 TL seviyesine geldi ve 14:50'de dolar yeniden 7 TL'yi, euro ise 8 TL'yi aştı ancak kısa süre sonra aşağı yönlü hareket başladı ve gevşeme 6.70 ve 7.60 düzeyine dek devam etti.

        Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak gece geç saatlerde "Bankalarımız ve BDDK ile beraber gereken önlemleri hızlı bir şekilde alacağız" açıklamasında bulunmuş ve yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatlarının TL'ye döndürülmeyeceğini vurgulamıştı.

        Türk Lirası'na saldırı olduğu belirten Bakan Albayrak'ın açıklamasının ardından BDDK,bankaların yurtdışıyla yaptıkları

        TL - döviz para swap işlemlerini bankaların yasal özsermayesinin yüzde 50'siyle sınırladı.

        REKLAM

        Merkez Bankası da sabah erken saatlerde TL ve döviz likiditerine yönelik adım attı.

        Yapılan açıklamayla bankaların Türk lirası işlemleri için kullanabilecekleri teminat döviz depo limitleri 7,2 milyar Euro seviyesinden 20 milyar Euro’ya çıkarıldı.

        1 hafta vadeli repo ihalelerine ilave olarak ihtiyaç duyulan günlerde geleneksel yöntemle 91 güne kadar vadeli repo veya depo satım ihalesi yapılabilmesinin önü açıldı ve Merkez Bankası'nın döviz depo piyasasındaki aracılık faaliyetlerine yeniden başlayacağı belirtildi.

        TCMB, daha sonra yaptığı açıklamada Türk Lirası ve yabancı para diğer yükümlülükler için zorunlu karşılık oranlarında indirime giderek piyasaya 12 milyar dolar tutarında likidite sağladı

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ