Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu IŞİD Mısır savaş gemisi kaçırdı, IŞİD İsrail’i Akdeniz’de vuracaktı, IŞİD'in İsrail planı, IŞİD Mısır'da savaş gemisi kaçırdı.

        Kasım ayı başında Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) lideri Ebubekir el Bağdadi’ye bağlılık yemini eden Sina Yarımadası’ndaki terörist gruplardan "Ensar Beyt el Makdis"in Akdeniz’deki İsrail hedeflerine saldırı düzenlemek için Mısır donanmasına ait bir savaş gemisini kaçırdığı iddia edildi. İsrail ve Arap basınında çıkan haberlere göre olay 12 Kasım’da Mısır’ın Dimyat Limanı açıklarında meydana geldi.

        KAPTANI KAÇIRDILAR

        İddiaya göre militanlar o tarihte muharebe tatbikatına katılacak bir donanma gemisinin kaptanını, limana giderken sahte bir trafik kazası bahanesiyle durdurdu. Geminin komutanı yerine kendi adamlarını geçiren militanlar, sahilden 70 kilometre açıkta 4 botla gemiye saldırdı. Başta durumu anlamayan donanma görevlileri, "sahte kaptanın" kimliğini açıklamasının ardından alarma geçti. Bölgedeki savaş gemileri ve helikopterler gemiye saldırırken, komandolar da operasyon düzenledi. Çıkan çatışmada militanların botları batırılırken 32 terörist ele geçirildi. Gemideki 8 personelin halen kayıp olduğu, çatışmada 5 askerin de yaralandığı belirtiliyor.

        İsmini vermekten kaçınan bir Mısır askeri yetkilisi olay ile ilgili olarak, IŞİD’in gemi kaçırma eylemini yaparken yabancı bir ülkeden yardım almış olabileceğini, bu konunun araştırıldığını söyledi.

        IŞİD’le bağlantılı olan gazeteci Abu al-Insaari’nin Arap medyasına söylediğine göre, eğer gemi örgütün eline geçseydi iki amacı vardı. Kuzey Sina bölgesine Mısır askerleri taşıyan başka bir gemiyi vurmak ve bir İsrail gemisine saldırarak İsrailli askerleri esir almak.

        MAHKUMLARLA TAKAS İÇİN

        Militanların gemiyle İsrail’in Kıbrıs açıklarındaki Tamar ve Leviathan doğalgaz sahalarında bulunan arama platformu ve savaş gemilerine saldırı düzenlemeyi amaçladığı söyleniyor. Militanların kaçıracakları İsrailli askerlerle, hapisteki Filistinli mahkumları takas etmek istediği öne sürüldü.

        Şimdiye kadar basından gizli tutulan olayın ardından İsrail’in Akdeniz’deki askeri varlığını artırdığı ve donanmasını alarma geçirdiği vurgulanıyor.

        "İRAN IŞİD'İ BOMBALIYOR"

        Aylardır uluslararası koalisyonla birlikte Irak ve Suriye’de IŞİD hedeflerini vuran ABD yönetimi, İran’ın da terör örgütüne hava saldırıları düzenlediğini teyit etti. Adı açıklanmayan bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, İran savaş uçaklarının Irak sınırına yakın bölgelerdeki IŞİD hedeflerine saldırılar düzenlediğinden haberleri olduğunu söyledi. Yetkili, Irak hava sahasına giren İran uçaklarının koalisyon güçleri için herhangi bir tehdit oluşturmadığının altını çizdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ