Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Katalonya'da 'bağımsızlık' yanlısı partilerin seçim zaferi

        İspanya'nın doğusundakiKatalonyaözerk yönetiminde yapılan seçim sonuçları belli oldu. Bağımsızlık yanlısı "Junts pel Si" ve "CUP" partileri oyların yüzde 49,8'ini aldı.

        Buna göre, 135 sandalyeli Katalan parlamentosuna, "Junts pel Si" 63-66, "Ciudadanos" 19-21, "Catalunya si que es pot" 12-14, "KatalonyaSosyalist Partisi" (PSC) 14-16, "Halk Birliği Adaylığı" (CUP) 11-13, "KatalonyaHalk Partisi" (PPC) 9-11, "KatalonyaDemokratik Birlik" (UDC) 0-3 milletvekili soktu.

        Seçimlerde CUP'un beklenenden fazla milletvekili çıkarttığı görüldü.

        Partilerin aldıkları oy yüzdelerine bakıldığında, bağımsızlık isteyen "Junts pel Si" (yüzde 40,7) ile "CUP" (yüzde 9,1) oyların yüzde 49,8'ini aldı. İspanya'dan ayrılmaya karşı çıkan diğer siyasi partiler ise diğer oyları bölüştü.

        Uzmanlar, seçimlerin ardından ilk yorumlarında, bağımsızlık yanlılarınınKatalonyaparlamentosunda çoğunluğu elde ederek, en azından bağımsızlık sürecini hayatta tutmayı başardıklarını belirtti.

        Öte yandan CUP partisinin adayı Antonio Banos, twitter hesabından "Adios Papa" (gülü güle baba) adlı şarkı eşliğinde "İspanyol devletine adanmıştır. Düşmanlık olmaksızın, güle güle" yazılı mesaj gönderdi.

        KATALONYA ÖZERK YÖNETİM BAŞKANI PROTESTO EDİLDİ

        İspanya'nın doğusundakiKatalonya'nın özerk yönetim başkanı Artur Mas, oy kullandığı sırada bir kaç İspanyol tarafından protesto edildi.

        Barcelona'daki Infant Jesus Okulu'na oyunu kullanmak için eşi Helena Rakosnik ile0 birlikte gelen Mas, oyunu atacağı sırada salonda bulunan bir kaç İspanyol genç tarafından protesto edildi.

        İspanyol bayrağı açan ve "Ben hem İspanyol hem de Katalanım" yazılı pankartları kaldıran kişilere güvenlik görevlileri müdahale etti. Yaşanan kısa süreli arbededen sonra protestocular salondan çıkartılıp, ortalık yatıştırıldı. Protesto sırasında salondaki bazı Katalanlar alkışlarıyla Artur Mas'a destek olmaya çalışıp, "bağımsızlık" sloganları attı.

        Bu arada Artur Mas ve eşi salona geldiklerinde de içerideki kalabalık tarafından alkışlar ve "bağımsızlık" tezahüratlarıyla karşılandı. Mas, oy kullanacağı masanın kalabalık olmasından dolayı 30 dakika kadar sırada bekledi.

        Katalonyabaşkanı, oy kullandıktan sonra kendisini bekleyen kalabalık gazeteci grubuna yaptığı kısa açıklamada, "Bugün,Katalonya'da demokrasinin büyük bir zaferi var. İspanyol devletinin koyduğu tüm zorlukları aştık.Katalonyahalkı özgür bir şekilde oyunu atabilir. Bu noktaya geldiğimizden veKatalonya'nın kaderini belirleyeceğinden dolayı çok memnunum" dedi.

        AA muhabirine konuşan Barcelona'daki bir taksici "39 yaşındayım ve ilk defa oy kullanma ihtiyacı duydum ve oyumu hemen kullandım. Çok önemli bir seçim. Kaderimiz belli olacak" dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ