Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Suriye'de ateşkes anlaşmasının garantisi yok dedi

        Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'de ateşkes anlaşmasına ilişkin, "Tabii ki hiç kimse Suriye'de varılan anlaşmanın uygulanacağına dair yüzde 100'lük bir garanti veremez" dedi.

        Lavrov, Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen Rus-Arap İşbirliği Forumu'nun ardından Arap Ligi Genel Sekreteri Nebil El Arabi ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı ABDullah bin Zayid Al Nahyan ile ortak basın toplantısı düzenledi.

        Toplantıda bu gece yürürlüğe girmesi beklenen Suriye'de çatışmasızlık anlaşmasına değinen Lavrov, "Tabii ki hiç kimse Suriye'de varılan anlaşmanın uygulanacağına dair yüzde 100'lük bir garanti veremez. Ancak bu olumlu ilerlemenin kalıcı olacağına inanmak için ciddi sebepler mevcut" ifadelerini kullandı.

        Lavrov, Suriye'deki birçok silahlı muhalif grubun ateşkese uymaya hazır olduğunu ifade ederek, anlaşmanın başarıya ulaşmasının Uluslararası Suriye Destek Grubu'na katılan ülkelerin çabalarına bağlı olduğunu savundu.

        PESKOV: VURMAYA DEVAM EDECEĞİZ

        Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Rus uçaklarının muhalifleri vurduğunu açıklamasının ardından, "Rus Hava Kuvvetleri, şüphesiz terör örgütlerine karşı operasyonlarına devam ediyor" dedi.

        Rusya’nın Birleşmiş Milletler tarafından ateşkesin dışında tutulan IŞİD, Nusra Cephesi ve başkaca radikal grupları vurduğunu ve ateşkes yürürlüğe girdikten sonra da söz konusu grupları vurmaya devam edeceğini söyledi.

        ABD'NİN B PLANI AÇIKLAMASI

        Lavrov, Suriye'de çatışmasızlık anlaşmasına alternatif herhangi bir "B planı" bulunmadığını ifade ederek, "Amerika önderliğindeki koalisyonda B planları, uçuşa yasaklı bölge, tampon bölge, kara operasyonu gibi belirsiz konuşmalar yapılmamalı" dedi.

        ABD Başkanı Barack Obama'nın "Suriye'nin geleceğinde Esed'in yerinin olamayacağı" yönündeki açıklamasına da değinen Lavrov, bu tür açıklamaların ABD'nin altına imza attığı tüm uluslararası anlaşmalarla ters düştüğünü ileri sürdü.

        BAE Dışişleri Bakanı Nahyan ise Suriye'de İran destekli grupların krizin kötüleşmesinde rol oynadığını belirterek, "İyi terörist, kötü terörist diye ayrım yapılması doğru bir yaklaşım değil. DAEŞ ve El Nusra'ya karşı mücadele ederken bu diğer gruplara göz yumamayız" dedi.

        FİLİSTİN BM GÜVENLİK KONSEYİ'NE BAŞVURACAK

        Arap Ligi Genel Sekreteri Nebil El Arabi de Filistin'in İsrail'in yerleşimci faaliyetleri nedeniyle karar alınması için BM Güvenlik Konseyi'ne başvuracağını söyledi.

        Arabi, ayrıca Filistinliler arasında birliğin sağlanması için ciddi çaba sarf edildiğine değinerek, "Umarım bu çaba başarıyla sonuçlanır" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ