Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Uzun menzilli uçuşta ilk defa iki kadın pilot görev aldı

        Gökhan ARTAN-İSTANBUL

        Türk Hava Yolları'nın uzun menzilli bir uçuşunda ilk kez kokpitte iki kadın kaptan pilot aldı ve böylece bir ilk yaşandı. THY'nin tek kadın uçuş öğretmen pilotu olan kaptan pilot Emel Arman ile kaptan pilot Ferihan Işık, 10 saatlik Şikago-İstanbul uçuşunda kokpitte yer aldı. Uçuşlarında iki kadın kaptan pilotu gören yolcular, uçağın inişinden sonra hatıra fotoğrafı da çektirmeyi ihmal etmediler.

        Türk Hava Yolları'nın 29 Mart'taki TK6 sefer sayılı Şikago-İstanbul uçuşunda şirketin tarihinde bir ilk yaşandı. Yaklaşık 10 saat süren Airbus 330 tipi uçağın kokpitinde iki kadın kaptan pilotun yer almasıyla THY'de iki kadın kaptanlı ilk uçuş yapılmış oldu. İki kadın kaptan pilotun uzun uçuşu büyük ilgi de gördü. Yolcular uçuş sonrası iki kaptan pilotla hatıra fotoğrafı çektirerek onları tebrik etti.

        Kokpitte, 1997 yılında okyanusu aşan ilk Türk kadın pilotu olan kaptan pilot Emel Arman ile kaptan pilot Ferihan Işık ve ikinci pilot Ulaş Yaman yer aldı. THY kaptan pilotu Emel Arman, "Benim 10 devre altımdan aynı okuldan mezun Ferihan'la uçuş yapmanın mutluluğunu yaşadım. Kendisi özel birisi ve uçuşta çok özel oldu. Çok gururlandım" dedi.

        THY'NİN TEK KADIN UÇUŞ ÖĞRETMEN KAPTAN PİLOTU EMEL ARMAN

        Türk Hava Yolları'nda 21 yıldır uçan Airbus 330 kaptan pilotu Emel Arman, aynı zamanda şirketin tek kadın uçuş öğretmen kaptan pilotu... Arman Kaptan, 2.5 yıldır pilotta yetiştiriyor. Kaptan pilot Arman, "Airbus 330 öğretmeniyim, bundan sonra tecrübemi mümkün olduğu kadar aktarmak ve kalıcı bir şeyler bırakmak istiyorum. 2.5 yıldır eğitim de veriyorum" diye konuştu.

        THY'de 11 yıldır uçan ve 4 yıldır kaptan pilot olan Ferihan Işık da, "Pilotluk benim çocukluk hayalimdi. Liseden sonra Anadolu Üniversitesini araştırdım oraya sınavlara girdim ve kazandım. Benden önce Emel kaptanım vardı, üst devremiz bize örnek oldu. Uçuşta hislerimse çok özeldi. Emel kaptanla uçmanın mutluluğunu yaşadım. 10 yıl benden kıdemli ,örnek alabileceğim en iyi kaptanlardan biriyle 10 saat uçtuk" dedi.

        Yolculardan çok olumlu tepkiler aldıklarını belirten Kaptan Işık, "Yolcularımız çok mutlu oluyorlar ve tebrik ediyorlar kadınların böyle mevkilere gelmesindeki memnuniyetlerini dile getirdiler. Yeni başlayacaklara disiplini ve çok çalışmalarını öneriyorum" şeklinde konuştu.

        İLK DEFA TÜM UÇUŞ EKİBİNİN KADIN OLDUĞU UÇUŞU DA YAPTI

        THY Kaptan pilotu Emel Arman'ın daha önce yaptığı Trabzon uçuşunda tüm uçuş ekibinin kadınlardan oluşmasıyla THY'de ilk kez tüm ekip üyelerinin kadınlardan oluşan tarihi bir uçuşa imza atılmıştı. Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksek Okulu Pilotaj bölümünü birincilikle bitiren Emel Arman, THY'nin ilk kadın pilotu olmuştu. Arman, 1997 yılında Atlas Okyanusu'nu geçerek ABD'nin New York kentine gitti ve okyanusu aşan ilk Türk kadın pilotu oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ