Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu günübirlik Libya'ya gidecek

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin 2014'te başlayan siyasi kriz ve çatışmaların çözümü için Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde oluşturulan siyasi diyalog sürecini yakından izlediği Libya'da bugün üst düzey temaslarda bulunacak.

        Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, günübirlik ziyaret, Türkiye'nin Libya'da siyasi çözüme ve uluslararası toplum tarafından tanınan Başkanlık Konseyi’ne verdiği desteği göstermesi bakımından büyük önem taşıyor.

        Çavuşoğlu'nun ziyarette, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Sirac ve Başkanlık Konseyi üyeleriyle bir araya gelmesinin yanı sıra Ulusal Mutabakat Hükümeti Dışişleri Bakanı Muhammed Seyyale ile görüşme yapması bekleniyor.

        Bakan Çavuşoğlu'nun ziyaretiyle, 2014 yılında güvenlik durumunun kötüleşmesi nedeniyle tahliye edilen Türkiye'nin Trablus Büyükelçiliğinin tekrar açılmasına yönelik sürecin de başlatılması öngörülüyor.

        Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Türkiye'nin Libya'daki siyasi krizin ve silahlı çatışmaların barışçıl biçimde sona erdirilmesi için taraflara uzlaşı telkininde bulunduğuna ve tüm siyasi gruplarla diyalog kanallarını açık tuttuğuna işaret ederek, Çavuşoğlu'nun ziyaretiyle, Türkiye'nin kardeş gördüğü Libya halkına Trablus'tan Tobruk'a, Bingazi'den Sebha ve Kufra'ya, yanında olduğu mesajını vereceğini kaydetti.

        KIZILAY'DAN 10 TONLUK İNSANİ YARDIM

        Ziyarette, Türk Kızılayı'nın da gıda ve ilaçtan oluşan 10 tonluk insani yardımı, Başkanlık Konseyi'ne teslim edilecek.

        Öte yandan ziyarette, Libya halkının günlük sıkıntılarının giderilmesine yönelik Türkiye'nin katkılarının ele alınması, bu kapsamda özel sektörün destekleriyle yapılabilecek öncelikli projelere dair Libya tarafının tercihlerinin öğrenilmesi bekleniyor.

        Ayrıca ülkenin kalkınmasında önemli rol oynayan Türk müteahhitlik şirketlerinin yarım kalan 304 projesinin, Libya'nın bildireceği öncelikler ve güvenlik durumuna göre canlandırılması da hedefleniyor.

        Türkiye, devrimden sonra Libya hükümetlerinin resmi talepleri üzerine 804 polise 8 ay, 299 askere de 14 hafta eğitim vermişti.

        Çavuşoğlu, 27-28 Mayıs 2015'te İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 42. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nda Libya Temsilciler Meclisi, Tobruk Hükümeti Dışişleri Bakanı Muhammed ed-Dayri ile ikili görüşme gerçekleştirmişti. Çavuşoğlu ayrıca, 13 Aralık 2015'te Roma'da Libya'da siyasi diyalog süreciyle ilgili dışişleri bakanları toplantısına, 17 Aralık 2015'te Fas'ın Süheyrat kentinde yapılan Libya Siyasi Anlaşması imza törenine ve 16 Mayıs'ta Viyana'da yine Libya ile ilgili dışişleri bakanları toplantısına katılmıştı.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 15 Nisan ve 24 Mayıs’ta sırasıyla İstanbul’da düzenlenen İİT Zirvesi ve BM Dünya İnsani Zirvesi'nde Başkanlık Konseyi Başkanı Sirac ile ikili görüşme yapmıştı.

        RUANDA'YA İLK ZİYARET

        Dışişleri Bakanlığı, Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'nun bugün ve yarın resmi ziyaret çerçevesinde Ruanda'da olacağını belirterek, Türkiye'den Ruanda'ya Dışişleri Bakanı düzeyinde gerçekleştirilecek bu ilk ziyarette, ikili ilişkilerin ve işbirliğin tüm veçheleriyle ele alınmasına ve bölgesel konularda görüş alışverişi yapılmasına imkân sağlayacağını bildirdi.

        Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'nun 30-31 Mayıs 2016 tarihlerinde Ruanda'ya resmi bir ziyaret gerçekleştireceği belirtilerek, "Sayın Bakanımızın, ziyaret çerçevesinde, mevkidaşı ile görüşmeler yapması, bazı temaslarda bulunması, ayrıca iki ülke arasında müzakereleri tamamlanmış olan anlaşmaları imzalaması öngörülmektedir. Ülkemizden Ruanda'ya Dışişleri Bakanı düzeyinde gerçekleştirilecek bu ilk ziyaret, ikili ilişkilerimizin ve işbirliğimizin tüm veçheleriyle ele alınmasına ve bölgesel konularda görüş alışverişi yapılmasına imkân sağlayacaktır. Ziyaret ayrıca, Afrika Ortaklık Politikamız çerçevesinde, Afrika ülkeleriyle her alanda ilişkilerimizi derinleştirme yönündeki irademizin bir teyidi mahiyetindedir" denildi.

        AA-İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ